Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Δυσοίωνες προοπτικές με δυσβάσταχτο κόστος - Παχύσαρκα ή υπέρβαρα θα είναι 480.000 παιδιά μέχρι το 2025 στην Ελλάδα


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν για μια ακόμη φορά οι επιστήμονες αναφορικά με τα ποσοστά της παχυσαρκίας στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μέχρι το 2025 στη χώρα μας 480.000 παιδιά σχολικής ηλικίας θα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Παχυσαρκίας, του Μεταβολισμού και των Διαταραχών Διατροφής (ΕΠΑΜΕΔΙ), δράττει την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Παχυσαρκίας (11/10) και υπενθυμίζει «Αντιμετωπίστε την παχυσαρκία σήμερα για να αποφύγετε τις συνέπειες αργότερα».  

Και αυτό διότι η παχυσαρκία είναι χρόνια πολυπαραγοντική νόσος, αλλά και ένας από τους βασικότερους προδιαθεσικούς παράγοντες εμφάνισης πολλών άλλων σοβαρών νοσημάτων, όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης ΠΟΥ 2, η Υπέρταση, η Υπερλιπιδαιμία, το Λιπώδες Ήπαρ, τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα, αλλά και διάφορες άλλες παθολογικές καταστάσεις, όπως η Ινσουλινοαντοχή, οι Διαταραχές Πηκτικότητας, οι Διαταραχές του Ενδοθηλίου κ.α. 

Οι προαναφερόμενες παθήσεις αναμένεται να επηρεάσουν μέχρι το 2025 120.000 παιδιά σχολικής ηλικίας, συμπεριλαμβανομένων 23.000 παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2, 39.000 παιδιών με Υπέρταση και 55.000 παιδιών με Λιπώδη Νόσο του Ήπατος στη χώρα μας.

Επιπλέον, οι παθήσεις αυτές θα επηρεάσουν και περίπου 50 εκατομμύρια παιδιά σχολικής ηλικίας σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων 27 εκατομμυρίων με Υπέρταση, 38 εκατομμυρίων με Λιπώδη Νόσο του Ήπατος, 12 εκατομμυρίων με Διαταραγμένη Ανοχή στη Γλυκόζη και 4 εκατομμυρίων με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, μια νόσο που εμφανίζεται, συνήθως, σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.

ΕΠΑΜΕΔΙ και Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας (WOF) προειδοποιούν ότι, εάν συνεχισθούν οι σημερινές τάσεις της παχυσαρκίας συνδυαστικά με την παγκόσμια κατανάλωση σακχαρούχων ποτών, τη διαβίωση ποσοστού μεγαλύτερου από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού σε αστικά περιβάλλοντα και την έλλειψη επαρκούς σωματικής δραστηριότητας στο 80% των νέων ηλικίας 11 – 17 ετών, 2,7 δισεκατομμύρια ενήλικες θα είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι το 2025, παγκοσμίως.

Επίσης, μέχρι το 2025, 268 εκατομμύρια παιδιά σχολικής ηλικίας (ηλικίας 5 έως 18 ετών) σε όλο τον κόσμο θα είναι υπέρβαρα, ενώ 91 εκατομμύρια θα είναι παχύσαρκα. Αντίστοιχα ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο και στην Ελλάδα, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι το 2025, 480.000 παιδιά σχολικής ηλικίας θα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Να σημειωθεί ότι, παγκοσμίως, το 2010 είχαν καταγραφεί 218 εκατομμύρια υπέρβαρα παιδιά.

«Πρέπει να βελτιώσουμε την παροχή υπηρεσιών αντιμετώπισης της παχυσαρκίας και να διασφαλίσουμε την πρόσβαση σε αυτές για κάθε άτομο, παιδιά και ενήλικες, που τις χρειάζεται. Οι ιατρικές υπηρεσίες θα χρειαστούν χρηματοδότηση, το προσωπικό θα χρειαστεί εκπαίδευση και πρέπει να αναπτυχθούν κατάλληλα δίκτυα παροχών υγείας, έτσι ώστε ο καθένας να έχει πρόσβαση στην περίθαλψη που χρειάζεται», υπογραμμίζει η ΕΠΑΜΕΔΙ.

Παράλληλα, διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet δείχνει ότι η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη αναλογία παχύσαρκων αγοριών στην Ευρώπη (16,7%) και η Μάλτα τα περισσότερα παχύσαρκα κορίτσια (11,3%) Στο αντίθετο άκρο, η Μολδαβία έχει τα μικρότερα ποσοστά παχυσαρκίας τόσο στα κορίτσια (3,2%), όσο και στα αγόρια (5%), πανευρωπαϊκά.

 

 

 

Τα μεγαλύτερα ποσοστά παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας (άνω του 30%) καταγράφονται στα νησιά της Πολυνησίας στον Ειρηνικό, ενώ είναι 20% ή και περισσότερο στις ΗΠΑ, σε αρκετές αραβικές χώρες (Αίγυπτος, Κουβέιτ, Κατάρ, Σαουδική Αραβία κ.α.) και σε χώρες της Καραϊβικής (Βερμούδα, Πουέρτο Ρίκο κ.α.).

 

 

Τα περισσότερα λιποβαρή παιδιά (χαμηλότερος δείκτης μάζας σώματος το 2016) ζουν σε Αιθιοπία, Νίγηρα, Σενεγάλη, Ινδία, Μπαγκλαντές, Μιανμάρ και Καμπότζη.

Επίσης, οι ενήλικες παχύσαρκοι αυξήθηκαν από περίπου 100 εκατομμύρια το 1975 (69 εκατ. γυναίκες και 31 εκατ. άνδρες) σε 671 εκατομμύρια το 2016 (390 εκατ. γυναίκες και 281 εκατ. άνδρες). Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν περίπου 1,3 δισεκατομμύρια υπέρβαροι.

 

Δυσβάσταχτο το ιατρικό κόστος της παχυσαρκίας

Το ετήσιο άμεσο κόστος της θεραπείας των σημαντικότερων επιπλοκών που οφείλονται στην παχυσαρκία (σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα, μη αλκοολική νόσο του ήπατος, καρκίνος και κατάθλιψη) εκτιμάται σε 600 δισεκατομμύρια δολάρια (2014), παγκοσμίως. 

Εάν δεν αναληφθούν επειγόντως κατάλληλες δράσεις για την πρόληψη και τη θεραπεία της παχυσαρκίας, το ετήσιο ιατρικό κόστος για τη θεραπεία των συνεπειών της παχυσαρκίας θα φτάσει το 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως το 2025.

Σύμφωνα με την ΕΠΑΜΕΔΙ, σε τρεις τομείς πρέπει να επενδύσουν οι κυβερνήσεις, οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας, τα ασφαλιστικά ταμεία και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί:
- Κατάλληλες υπηρεσίες υγείας για την αντιμετώπιση των ατόμων με παχυσαρκία
- Έγκαιρη παρέμβαση για καλύτερα αποτελέσματα στη θεραπεία
- Πρόληψη για να μειωθεί η ανάγκη για θεραπεία 

«Το 2012 οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής, δεσμεύτηκαν για τη μείωση του επιπολασμού της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας από τα επίπεδα του 2010 μέχρι το έτος 2025. Το 2014 οι κυβερνήσεις της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας εξέτασαν την έκθεση της Επιτροπής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) για τον τερματισμό της παιδικής παχυσαρκίας και αποφάσισαν να αναπτύξουν δράσεις σε εθνικό επίπεδο για την εφαρμογή των συστάσεων της Επιτροπής», υπενθυμίζει η ΕΠΑΜΕΔΙ.

Σε ποιους ασθενείς απευθύνεται η φαρμακοθεραπεία της παχυσαρκίας 

Για την αποτελεσματική απώλεια και διατήρηση του βάρους, απαιτείται συχνά και πρόσθετη υποστήριξη με φαρμακοθεραπεία.

Σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Κατευθυντήριες Οδηγίες, για τη διαχείριση της παχυσαρκίας σε ενήλικες ασθενείς (2015), η φαρμακευτική θεραπεία πρέπει να θεωρείται μέρος της συνολικής θεραπευτικής προσέγγισης των παχύσαρκων ασθενών. Η φαρμακοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να αυξήσουν την απώλεια βάρους, να έχουν καλύτερη συμμόρφωση, να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών λόγω αυξημένου σωματικού βάρους και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους. Η φαρμακευτική θεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης ασθενειών που σχετίζονται με τη παχυσαρκία (π.χ. διαβήτης τύπου 2).

Η σύγχρονη φαρμακευτική έρευνα εμπλούτισε τις διαθέσιμες φαρμακευτικές θεραπευτικές επιλογές με φάρμακα εγκεκριμένα από τους επίσημους φορείς στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Γνωρίζοντας την επίδραση του κεντρικού νευρικού συστήματος και του γαστρεντερικού σωλήνα στο ενεργειακό ισοζύγιο, αυτά τα φάρμακα με την κατάλληλη από τον γιατρό διαχείριση, μπορούν να γίνουν αποτελεσματικοί σύμμαχοι στην προσπάθεια για αντιμετώπιση των υποκείμενων αιτιών της παχυσαρκίας και να επιδείξουν σημαντικό όφελος στους επικείμενους κινδύνους από την ασθένεια.

 

ΠΗΓΗ ΙΝ.GR

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness