Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ελπίδες καλύτερης θεραπείας - Νέα εξέταση αίματος διαγιγνώσκει λέμφωμα και μελάνωμα

Αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν με μια αιματολογική εξέταση που χρησιμοποιεί υπέρυθρη φασματοσκοπία να διαγνώσουν δύο μορφές καρκίνου, το μελάνωμα και το λέμφωμα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports

Οι ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια χρησιμοποίησαν μεσο-υπέρυθρη φαρματοσκοπία για να αναλύσουν ορό αίματος από πειραματόζωα και τροποποιημένα τρωκτικά με μη Hodgkin λέμφωμα και υποδόριο μελάνωμα από υγιή ποντίκια ενώ να διακρίνουν επίσης τη μια απ' την άλλη νεοπλασία.
Αυτό σημαίνει ότι η υπέρυρθρη φασματοσκοπία μπορεί να ανιχνεύσει βιοχημικές αλλαγές που προκαλούνται από το μη Hodgkin λέμφωμα και το υποδόριο μελάνωμα και έχει προοπτικές να χρησιμοποιηθεί ως διαγνωστική τεχνική στους συγκεκριμένους καρκίνους. 

Μελέτες έχουν δείξει ότι η συχνόητα του μελανώματος έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία σε πολλές περιοχές και πληθυσμούς του πλανήτη, και συγκεκριμένα από 3% σε 7% ανά έτος για τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δερμα. Επίσης, το μη Hodgkin λέμφωμα αναλογεί στο 4,3% των νέων περιπτώσεων καρκίνου μόνο στις ΗΠΑ. 

Τα διαθέσιμα διαγνωστικά μέσα και για τους δύο καρκίνους, που περιλαμβάνουν ιστολογική ανάλυση και βιοψία, είναι χρονοβόρα, επεμβατικά και υψηλού κόστους συντελώντας σε χαμηλά ποσοστά συμμόρφωσης των κατάλληλων πληθυσμών προς προληπτικό έλεγχο. 

Η ανάπτυξη γρήγορων και αξιόπιστων διαγνωστικών τεστ για το μελάνωμα και το λέμφωμα είναι καίριας σημασίας επειδή η πρώιμη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες επιβίωσης των ασθενών. 

Αν και η παρούσα μελέτη έγινε σε ποντίκια οι ερευνητές σπεύδουν να σημειώσουν ότι τα αποτελέσματα είναι εφαρμόσιμα και στους ανθρώπους καθώς άνθρωποι και τρωκτικά μοιράζονται μερικούς κοινούς βιοδείκτες κιαι χημικές ουσίες. 

Επόμενος στόχος των ειδικών είναι να δημιουργήσουν μια βιβλιοθήκη με βιοδείκτες για το μελάνωμα και το λέμφωμα ώστε να αναπτύξουν ανιχνευτές που οι γιατροί θα συσχετίζουν με συγκεκριμένες αυξομειώσεις στα δείγματα αίματος των ανθρώπων, ώστε να εντοπίζονται εγκαίρως οι καρκίνοι. 

Η αιματολογική βάση θα μπορούσε να δημιουργηθεί από την αρχή της ζωής του ανθρώπου με συλλογική δειγμάτων σε διάφορα χρονικά ορόσημα ώστε να είναι ευδιάκριτες τυχόν αλλαγές. 

Τελικά, τα στοιχεία αυτά θα είναι δυνατόν να αποθηκεύονται σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα και μέσω στατιστικών αναλύσεων να αναδεικνύονται οι διαφοροποιήσεις και οι γιατροί να μην σπαταλούν χρόνο αναζητώντας τυχόν ύποπτα ευρήματα. 

 

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

    

 

Απόψεις

Tους κάλυψε όλους ο Σταϊκούρας !@ Tην συμβολή τριών κυβερνήσεων στην υλοποίηση του οδικού άξονα Ε-65 εξήρε με την ομιλία του στη χθεσινή τελετή παράδοσης του...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness