Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Η φαινοφιμπράτη- Φάρμακο μειώνει τριγλυκερίδια και καρδιαγγειακό κίνδυνο σε άτομα με διαβήτη

Η φαινοφιμπράτη, ένα φάρμακο που χορηγείται για τη μείωση των τριγλυκεριδίων στο αίμα, φαίνεται να μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών επεισοδίων σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Cardiology.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Καρδιολογικό, Πνευμονολογικό και Αιματολογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ. 

Αν και όπως προαναφέρθηκε, η φαινοφιμπράτη χορηγείται για τη μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων στο αίμα, οι ερευνητές θέλησαν να δουν όταν συνδυαστεί με στατίνη αν μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. 

Οι συγκεκριμένοι ασθενείς έχουν υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, όπως εμφράγματα, εγκεφαλικά επεισόδια ή ακόμα και θάνατο, λόγω των υψηλών επιπέδων τριγλυκεριδίων στο αίμα και των μειωμένων επιπέδων τηςHDL χοληστερόλης. 

Οι επιστήμονες εστίασαν λοιπόν σε 4.640 άτομα που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη ACCORD, για πέντε χρόνια μετά την ολοκλήρωσή της το 2009. Από την αξιολόγηση των στοιχείων προέκυψε ότι, η θεραπεία με φαινοφιμπράτη ήταν ωφέλιμη υπό την έννοια ότι μείωσε τον καρδιαγγειακό κίνδυνο σε όσους έπαιρναν στατίνες, αλλά εξακολουθούσαν να έχουν υψηλά τριγλυκερίδια και χαμηλή HDL χοληστερόλη. 

 

ΠΗΓΗ ΙΝ.GR