Σε όλο τον κόσμο 400 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί με ηπατίτιδα Β και C, 10 φορές περισσότεροι απ΄ όσους ζουν με τον ιό HIV. Υπολογίζεται ότι 1.450.000 άνθρωποι πέθαναν από τη νόσο το 2013, όταν το 1990 είχε πεθάνει λιγότερο από ένα εκατομμύριο από τη νόσο.

Τα στοιχεία αυτά παραθέτει ο ΠΟΥ με αφορμή τη σημερινή παγκοσμια ημέρα κατά της ηπατίτιδας.

Τον Μάιο του 2016 κατά την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας, 194 κυβερνήσεις ενέκριναν την πρώτη φορά Παγκόσμια Στρατηγική Τομέας Υγείας για την ιογενή ηπατίτιδα και συμφώνησαν στον παγκόσμιο πρώτο στόχο. Η στρατηγική περιλαμβάνει τη θεραπεία 8.000.000 ατόμων για ηπατίτιδα Β ή C μέχρι το 2020. Ο πιο μακροπρόθεσμος στόχος είναι να μειωθούν οι νέες μολύνσεις από ιογενή ηπατίτιδα κατά 90% και να μειωθεί ο αριθμός των θανάτων που οφείλονται σε ιογενή ηπατίτιδα κατά 65% έως το 2030.

Η στρατηγική είναι φιλόδοξη, αλλά τα εργαλεία για την επίτευξη των στόχων υπάρχουν ήδη. Ένα αποτελεσματικό εμβόλιο και θεραπεία για την ηπατίτιδα Β υπάρχει. Δεν υπάρχει εμβόλιο για την ηπατίτιδα C, αλλά υπήρξε δραματική πρόοδος στη θεραπεία για τη νόσο τα τελευταία χρόνια. Η εισαγωγή φαρμάκων από του στόματος - αντιιικά άμεσης ενέργειας- μπορεί να θεραπεύσει περισσότερο από το 90% των ασθενών μέσα σε 2-3 μήνες. Αλλά σε πολλές χώρες, οι τρέχουσες πολιτικές και οι τιμές των φαρμάκων κάνουν την θεραπεία άπιαστη.

«Πρέπει να δράσουμε τώρα για να σταματήσουν οι άσκοποι θάνατοι από ηπατίτιδα," είπε ο Δρ Gottfried Hirnschall, διευθυντής του Τμήματος HIV / AIDS και της ηπατίτιδας του ΠΟΥ. "Αυτό απαιτεί μια γρήγορη επιτάχυνση της πρόσβασης σε υπηρεσίες και φάρμακα για όλους τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη."

Βελτίωση της θεραπείας
Ορισμένες χώρες, ωστόσο, βρίσκουν τρόπους για χορήγηση θεραπείας σε αυτούς που τη χρειάζονται. Παράλληλα οι τιμές των φαρμάκων πέφτουν, ιδίως σε χώρες που έχουν γενόσημα φάρμακα. 

Το 2015, μια προκαταρκτική ανάλυση υπολογίζει ότι 300.000 άνθρωποι που ζουν σε χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες είχαν λάβει θεραπεία της ηπατίτιδας C με βάση τα νέα αντιικά άμεσης δράσης.

Στην Αίγυπτο, μια χώρα χαμηλού-μεσαίου εισοδήματος με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά επικράτησης της ηπατίτιδας C, 200.000 άτομα υποβλήθηκαν σε θεραπεία κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, και η τιμή της θεραπείας της ηπατίτιδας C για κάθε άτομο μειώθηκε από US $ 900 το 2014 σε λιγότερο από US $ 200 το 2016. Η Βραζιλία και το Πακιστάν έχουν επεκτείνει την κάλυψη της θεραπείας με ταχείς ρυθμούς, και η Γεωργία έχει ανακοινώσει ένα σχέδιο για την εξάλειψη της νόσου.

Πρόληψη της ηπατίτιδας
Η ηπατίτιδα Β και C μεταδίδεται μέσω μολυσμένου αίματος, καθώς και μέσω μολυσμένων βελονών και συρίγγων και μεταξύ των ατόμων που κάνουν ενέσιμη χρήση ναρκωτικών. Οι ιοί μπορούν επίσης να μεταδοθούν μέσω μη ασφαλούς σεξ και από μολυσμένη μητέρα στο νεογέννητο παιδί της.

Από το 2014, 184 χώρες προχωρούν σε εμβολιασμό των βρεφών κατά της ηπατίτιδας Β, ως μέρος των προγραμμάτων εμβολιασμού τους και το 82% των παιδιών στις χώρες αυτές έλαβαν το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Β. Αυτή είναι μια σημαντική αύξηση σε σύγκριση με τις 31 χώρες το 1992, τη χρονιά που η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας ενέκρινε ένα ψήφισμα να συστήσει παγκόσμιο εμβολιασμό κατά της ηπατίτιδας Β.

Επιπλέον, η εφαρμογή στρατηγικών για την ασφάλεια του αίματος, με ποιοτικό έλεγχο στο αίμα και τα παράγωγά του που προορίζονται για μετάγγιση, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μετάδοσης της ηπατίτιδας Β και C. Ασφαλείς πρακτικές για ενέσεις και περιορισμός των μη ασφαλών ενέσεων μπορούν να προστατέψουν από τη μετάδοση. 

Τέλος, ασφαλέστερες σεξουαλικές πρακτικές, συμπεριλαμβανομένης της ελαχιστοποίησης του αριθμού των παρτεναίρ και η χρήση προφυλακτικού, προστατεύουν επίσης από τη μετάδοση.

Στην Ευρώπη
Στο μεταξύ, πάνω από 20 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη ζουν με την ηπατίτιδα C, πολλοί από τους οποίους δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν προσβληθεί από τη νόσο και ακόμη περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι είναι ιάσιμη…
 
Εν΄ όψει της σημερινής ημέρας που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ιογενούς Ηπατίτιδας (28 Ιουλίου), η πρωτοβουλία Committed to Cure στόχο έχει την εξάλειψη της ηπατίτιδας μέσα στα επόμενα 14 χρόνια, παρουσιάζοντας της ουσιαστική συμβολή των γυναικών στη δράση.

Γυναίκες όπως η Raquel Peck, Επικεφαλής της Παγκόσμιας Συμμαχίας για την Ηπατίτιδα (World Hepatitis Alliance), η Δρ Gloria Taliani και η Δρ Ana Claudia Miranda, που βρίσκονται στο προσκήνιο στον τομέα τους βοηθώντας ασθενείς να βελτιώσουν τη ζωή τους, αλλά και η Tove Frisch και η Luana De Vita, που έχουν ζήσει με ηπατίτιδα C για πάνω από 25 χρόνια χωρίς να το γνωρίζουν.
 
Με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για την νόσο, ιδίως για το γεγονός ότι είναι ιάσιμη, η εκστρατεία η πρωτοβουλία Committed to Cure ενθαρρύνει τους ανθρώπους να δείξουν τη δική τους δέσμευση στη θεραπεία  (Commitment to Cure),  κοινοποιώντας μια ”c-selfie” είτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιώντας το hashtag #CisForCure, είτε στην ψηφιακή πλατφόρμα www.committedtocure.org.

(ΠΗΓΗ HEALTHMAG.GR)