Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ηπατίτιδα στα παιδιά: "Καμπανάκι" Μαγιορκίνη για αύξηση κρουσμάτων - "Δεν υπάρχει τρόπος να περιοριστεί"

Η πρόβλεψη του καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη για την έξαρση της ηπατίτιδας στα παιδιά είναι ιδιαίτερα ανησυχητική καθώς όπως αναφέρει τα κρούσματα θα αυξηθούν, ενώ πλέον μιλάμε για μία πολύ σπάνια επιπλοκή της νόσου. Τα τέσσερα συμπεράσματα που παρέθεσε από τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία.

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά αλλά και τον πρώτο θάνατο που ανακοινώθηκε από τον ΠΟΥ προέβη σε μια ανάρτηση παραθέτοντας τα τέσσερα συμπεράσματα από τα μέχρι τώρα στοιχεία.

Η πρόβλεψη του καθηγητή είναι ιδιαίτερα ανησυχητική καθώς όπως αναφέρει τα κρούσματα θα αυξηθούν, ενώ πλέον μιλάμε για μία πολύ σπάνια επιπλοκή της νόσου.

Συγκεκριμένα ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρει πως τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει ότι τα παιδιά δεν έχουν μεταξύ τους κάποια άμεση επιδημιολογική σχέση, ενώ κρούσματα έχουν απομονωθεί σε πολλές χώρες.

Ηπατίτιδα στα παιδιά: Τα μέχρι τώρα συμπεράσματα

  1. Το αίτιο έχει ήδη πολύ μεγάλη εξάπλωση σε πολλές χώρες, δεν υπάρχει τρόπος να περιορισθεί η επέκτασή του καθότι ήδη θα βρίσκεται παντού
  2. Πρόκειται για σπάνια επιπλοκή μίας ευρύτατα διαδεδομένης νόσου, τα κρούσματα που βλέπουμε είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου
  3. Ο αριθμός των νέων διαγνώσεων θα αυξηθεί στις επόμενες ημέρες με καταγραφή ηπιότερων μορφών της νόσου καθότι τώρα υπάρχει εγρήγορση και οι ιατροί ψάχνουν επισταμένα για τις διαγνώσεις. Ο αριθμός αυτός δεν θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση.
  4. Ο αριθμός των αναδρομικών διαγνώσεων θα αυξηθεί καθότι θα βρεθούν περιστατικά που δεν είχαν αποδοθεί αρχικά στο συγκεκριμένο αίτιο. Ο αριθμός αυτός δεν θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση.

Αδενοϊός 41: Κάποια στοιχεία σχετικά με το πιο πιθανό αίτιο

Το πιο πιθανό αίτιο μέχρι στιγμής παραμένει ο Αδενοϊός 41ένας ιός που έχει κυρίως συμπτώματα από το γαστρεντερικό και λιγότερο από το αναπνευστικό. Πρόκειται για παλιό και συχνό παθογόνο, παραθέτω link με δημοσίευση του 1984, που σε μελέτη 1 έτους περίπου το 8% των διαρροϊκών συνδρόμων των βρεφών οφειλόταν στους εντερικούς τύπους 40 και 41:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6092424/

Οι Αδενοϊοί είναι ιοί DNA, είναι ιδιαίτερα μολυσματικοί και ανθεκτικοί στο περιβάλλον.

Δεν υπάρχει κάποια προληπτική ή ιδιαίτερη συμπτωματική θεραπεία, η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών θα περάσουν την ίωση ελαφριά

Ποιο σύμπτωμα θα πρέπει να ανησυχήσει τους γονείς

Για τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά, για τα οποία έχει σημάνει συναγερμός και στις Υγειονομικές αρχές της χώρας μας μίλησε και ο πρόεδρος της Ελληνικής και της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, σε εκπομπή της ΕΡΤ.

"Οι γονείς δεν πρέπει να τρέχουν για αιματολογικό έλεγχο, αν δεν έχουν δει στα παιδιά τους το πρώτο σημάδι, που είναι ο ίκτερος", τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος και εξήγησε:

"Το σύμπτωμα που πρέπει να ξέρει ο γονιός είναι ο ίκτερος. Όταν το παιδί παρουσιάσει ίκτερο και δεν βλέπουμε τον ίκτερο στο σώμα του παιδιού, αλλά στο μάτι, στον σκληρό χιτώνα, στο ασπράδι του ματιού. Όταν ο ίκτερος είναι 1 με 1,5 μονάδα φαίνεται στο μάτι. Αν φτάσει και γίνει 7 με 10 μονάδες θα φανεί στο δέρμα και θα είναι αργά. Μπορούμε να επέμβουμε στο διάστημα αυτό και να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα".

"Οι γονείς θα πρέπει να βλέπουν τον ίκτερο στο μάτι του παιδιού στο φως της ημέρας, όχι στο ηλεκτρικό φως. Διότι σ' αυτό μπορεί να έχει μια ψευδή υποκίτρινη χροιά το μάτι", εξήγησε ο καθηγητής.

Επίσης, δήλωσε πως άλλα συμπτώματα είναι κοινά συμπτώματα άλλων ιώσεων όπως η κόπωση, η καταβολή, ο κνησμός και η φαγούρα στο σώμα, η διάρροια, ο εμετός.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος καθησύχασε, λέγοντας πως ο ίκτερος, ωστόσο, αποτελεί σύμπτωμα και άλλων ιώσεων, επομένως οι γονείς θα πρέπει να παραμένουν ψύχραιμοι. "Ηπατίτιδες έχουμε κάθε χρόνο, αφού λοιμώξεις όπως η μονοπυρήνωση προσβάλλουν το συκώτι χωρίς να τις βαπτίζουμε ως ηπατίτιδα", τόνισε.

Τέλος, υπογράμμισε πως έχει σημασία η έγκαιρη διάγνωση. "Όταν διαπιστώσουμε τον ίκτερο, πρέπει να διαγνώσουμε έγκαιρα, καθώς επιβάλλεται ανάπαυση και αποχή του παιδιού από δραστηριότητες, γυμναστική, σχολείο κλπ για να μην υπάρξει κακή εξέλιξη"είπε.

ΠΗΓΗ NEWS247.GR

    

 

Απόψεις

Το ταξίδι στον  Νομό Έβρου είχε και δυσάρεστα απρόοπτα. Συνάντησα στην Ορεστιάδα τον ιντερνετικό μου φίλο Χρήστο. Η χαρά μεγάλη και από τις δύο πλευρές, μέχρι την...
randomness