Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Κάθε λεπτό μετρά - Η άμεση αντιμετώπιση της αιμορραγίας πραγματικά σώζει ζωές

Καίριας σημασίας για την σωτηρία των ασθενών με μείζονα αιμορραγία είναι ο χρόνος χορήγησης των κατάλληλων φαρμακευτικών σκευασμάτων, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο The Lancet.

Η έρευνα της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου δείχνει ότι το κάθε λεπτό μετρά, καθώς η πιθανότητα επιβίωσης μειώνεται κατά 10% για κάθε 15 λεπτά καθυστερημένης φαρμακευτικής θεραπείας με τρανεξαμικό οξύ, ενώ μετά από καθυστέρηση τριών ωρών το φάρμακο δεν έχει κάποιο αισθητό όφελος.

  Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ίαν Ρόμπερτς, κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα αφού ανέλυσαν στοιχεία για 41.100 ασθενείς με αιμορραγία.

Σύμφωνα με τον Δρ Ρόμπερτς «η ταχεία αντίδραση μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο» και καλεί γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό να χορηγούν πλέον άμεσα το αντιαιμορραγικό τρανεξαμικό οξύ, είτε στο χειρουργείο είτε στον τόπο του τραυματισμού και όχι όταν ο ασθενής έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

 Το τρανεξαμικό οξύ (ΤΧΑ) αvαστέλλει την ινωδόλυση και μπορεί να σταθεροποιήσει το θρόμβο του αίματος στην περιοχή της αιμορραγίας, ενώ δεν χρειάζεται ψυγείο, είναι φθηνό και απλό στην χρήση του (ενδοφλέβια). Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι αν η εν λόγω ουσία χορηγηθεί εντός τριών ωρών από την έναρξη της αιμορραγίας, μειώνει κατά το ένα τρίτο τον κίνδυνο θανάτου.

 Όμως, η νέα μελέτη δείχνει ότι αν το φάρμακο χορηγηθεί μέσα σε λίγα λεπτά, η πιθανότητα επιβίωσης αυξάνεται τουλάχιστον κατά 70% και, όσο καθυστερεί το φάρμακο, τόσο ο κίνδυνος μεγαλώνει για τη ζωή του ασθενούς.

 Οι ερευνητές δεν βρήκαν ενδείξεις επιπλοκών ή αυξημένου κινδύνου θρόμβωσης που μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο κ.α., αν το φάρμακο χορηγηθεί άμεσα.

  Σύμφωνα με τη μελέτη, σχεδόν δύο στους τρεις θανάτους (το 63%) συμβαίνουν μέσα σε 12 ώρες από την έναρξη της αιμορραγίας, ενώ ειδικά στην περίπτωση των εγκύων ο κίνδυνος κορυφώνεται δύο έως τρεις ώρες μετά τον τοκετό.

 Οι αιμορραγίες, λόγω τραύματος από τροχαία, βία κ.α., σκοτώνουν πάνω από δύο εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο κάθε χρόνο, εκ των οποίων περίπου 100.000 είναι γυναίκες που αιμορραγούν κατά τον τοκετό, κυρίως σε χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος.

 

ΠΗΓΗ ΙΝ.GR

   

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.