Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Καθημερινή μάχη στο Νοσοκομείο Λαμίας για να σωθούν οι ανεμβολίαστοι

Γράφει ο Παναγιώτης Στασινός,
Επικεφαλής του Συνδυασμού “Λαμία στο Κέντρο”,
Αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας του Δήμου Λαμιέων

 

Σε ένα υποστελεχωμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας με βαθιές πληγές από την εφαρμογή στην υγεία τόσο των μνημονίων, όσο και των πολιτικών επιλογών που αποδυνάμωσαν όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας, στη Λαμία δίνεται, καθημερινά, μια πραγματική μάχη εδώ και δύο χρόνια από την έναρξη της πανδημίας, όταν το Ν.Λαμίας ορίστηκε να λειτουργεί ως νοσοκομείο αναφοράς Covid-19 για όλη τη Στερεά Ελλάδα. Τα στοιχεία* απεικονίζουν μια δυσάρεστη πραγματικότητα για την περιοχή μας, αλλά μας δείχνουν παράλληλα το δρόμο για την αντιμετώπισή της, καθώς και το διεκδικητικό πλαίσιο που πρέπει να ακολουθήσουμε.

Είναι, λοιπόν, επιτακτική ανάγκη:

• ️Άμεσα να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη σε όσους είναι ανεμβολίαστοι.

Ο εμβολιασμός, σύμφωνα με όλες τις παγκόσμιες μελέτες, προστατεύει από σοβαρή νόσηση και θάνατο. Στο Νοσοκομείο Λαμίας το ποσοστό των ανεμβολίαστων, στο συνολικό αριθμό θανάτων, είναι πολύ υψηλό (95,5%)

• Άμεσα να κάνουν την ενισχυτική δόση όσοι συμπολίτες είναι άνω των 60 ετών, έχουν εμβολιαστεί πλήρως και έχουν περάσει 6 μήνες μετά τη δεύτερη δόση με το εμβόλιο της Pfizer ή 2 μήνες μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Johnson and Johnson

• Να στηριχθεί με κάθε τρόπο το Νοσοκομείο Λαμίας και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στη περιοχή μας.

Το διεκδικητικό πλαίσιο όλων των φορέων προς την πολιτεία είναι συγκεκριμένο:

• Στελέχωση όλων των κλινικών και κάλυψη των αναγκών με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό,

• Ενίσχυση του ρόλου του ΚΥ Λαμίας στη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας,

• Αύξηση της χρηματοδότησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας,

• Επανασχεδιασμός της εμβολιαστικής τακτικής με πρόσληψη έκτακτου προσωπικού, ειδικά για το σκοπό αυτό και αποδέσμευση του προσωπικού του νοσοκομείου,

• Ενεργός εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε προγράμματα πρόληψης και προαγωγής υγείας καθώς και με συμμετοχή στον εμβολιασμό (δημιουργία δημοτικών εμβολιαστικών κέντρων, καμπάνιες ενημέρωσης σε κάθε Τοπικό διαμέρισμα, πρόσβαση στους δημότες για κάθε απορία που αφορά τον εμβολιασμό κλπ.)

Σε αυτή τη κρίσιμη ώρα για την υγεία όλης της περιοχής μας είναι σημαντικό να αναληφθούν πρωτοβουλίες που θα αλλάξουν τον υγειονομικό χάρτη και θα προσφέρουν ιατρική κάλυψη και ασφάλεια σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες.

• Και αυτές οι πρωτοβουλίες θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα και να συμμετέχουν όλοι!

*Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία με τις νοσηλείες και θανάτους στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας από την αρχή της πανδημίας:

1/4/2020-31/12/2020: Νοσηλεύτηκαν 204 ασθενείς και κατέληξαν 68. Ποσοστό θνητότητας 34%

1/1/21-31/12/2021: Νοσηλεύτηκαν 1147 ασθενείς και κατέληξαν 196. Ποσοστό θνητότητας 17%

Συνολικά, έως στις 21/1/2022, είχαν καταλήξει στο νοσοκομείο Λαμίας 273 ασθενείς. Από τους παραπάνω οι 261 ήταν ανεμβολίαστοι (95,5%) και οι 12 εμβολιασμένοι (4,5%).

Ο μέσος όρος ηλικίας των εμβολιασμένων ήταν 79 ετών.

Από τους 12 εμβολιασμένους που κατέληξαν μόνο ο ένας είχε λάβει ενισχυτική δόση ενώ για τους υπόλοιπους 11 (ποσοστό 92%) είχε παρέλθει αρκετό χρονικό διάστημα από τη λήψη της τελευταίας δόσης του εμβολίου.

 

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων