Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Μουσειο…λόγος H Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας

Γράφει η Ηλιάνα Ζιώγα,
Μουσειολόγος - Σύμβουλος Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

 

 

Η Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, σημείο αναφοράς της νεότερης ιστορίας της πόλης και των κατοίκων της περιοχής. Η Λαμία, στην καρδιά της Ελλάδας έχει υποστεί μια βαθιά αλλαγή τις τελευταίες δεκαετίες, λόγω των δυσμενών κοινωνικών και υγειονομικών συνθηκών. Για πολλές δεκαετίες, η Λαμία μας ήταν άρρηκτα συνυφασμένη με την Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, την «τεράστια» έκταση στην είσοδο της πόλης που κυριαρχούσε τόσο τουριστικά όσο και πολιτιστικά παλαιότερα. Σύμφωνα με το ΦΕΚ ίδρυσης, από το Μάιο του 1967 και για μισό περίπου αιώνα η Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας αποτέλεσε μοχλό ανάπτυξης και ενδυνάμωσης της ευρύτερης περιοχής προσελκύοντας επαγγελματίες και επισκέπτες. Η δυσλειτουργία της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας όμως, δημιούργησε μια διαφορετική εικόνα για την πόλη και την περιφερειακή ανάπτυξη. Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, οι αρμόδιοι φορείς συνεργάζονται για την επαναλειτουργία της έκθεσης, γεγονός που μας γεμίζει αισιοδοξία για μια νέα επανεκκίνηση για μια ζωντανή πολιτιστική, τουριστική πρωτεύουσα του Νομού μας.
Το 1961 στη Γενική Συνέλευση του Εμπορικού Συλλόγου αποφασίζεται η αντικατάσταση της εμποροπανήγυρης του Μαΐου με τη διοργάνωση σύγχρονης έκθεσης προϊόντων και με τη στήριξη των τοπικών φορέων, όπως της Νομαρχίας, του Δήμου, του Υπουργείου Εμπορίου. Το 1962 καταργείται η εμποροπανήγυρη του Μαΐου και τη θέση της παίρνει η δημιουργία και η λειτουργία σύγχρονης έκθεσης και προβολής των προϊόντων του Νομού. Μετά από 5 χρόνια, το 1967,  εγκαινιάζεται η 1η  γεωργική έκθεση είναι γεγονός με τη συμμετοχή πολλών επαγγελματιών από τις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. Το 1970 αγοράζεται η  μεγάλη έκταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η ΠΕΛ επιφάνειας 167.000 τ.μ. Το 1988 ξεκινά η ανέγερση των 3 στεγασμένων εκθεσιακών χώρων έκτασης 2.700 τ.μ. Η Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας είχε ως βασικό στόχο κάθε χρόνο να προσφέρει τις καλύτερες υπηρεσίες στους εκθέτες και στους επισκέπτες. Ένα πολιτιστικό κέντρο στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.  To Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι γεγονός, ότι από τη στιγμή της ίδρυσης του άλλαξε τα δεδομένα στον τομέα του πολιτισμού στην Ελλάδα. Σήμερα, αποτελεί προορισμό τόσο για τους κατοίκους της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού, προσφέροντας πολλαπλά οφέλη για τους κατοίκους της χώρας μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν διεθνής αναφορές για τη σημασία που παρουσιάζει στην κοινωνική ένταξη διαφορετικών ομάδων κοινού, καθιστώντας το πρότυπο ως προς τη πρόσβαση ατόμων με αναπηρία και προσφέροντας πλήθος δραστηριοτήτων για όλες τις ομάδες, σύμφωνα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Ένας από τους κυριότερους λόγους ίδρυσης του Κέντρου ήταν η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Πολύ ενδιαφέρον, επίσης, είναι το γεγονός ότι στην περίοδο της κρίσης «κατάφερε» να προσελκύσει κοινό και νέους τουρίστες, δημιουργώντας ένα νέο πρότυπο βιωσιμότητας που μπορεί να υιοθετηθεί από οποιονδήποτε οργανισμό και να επιφέρει θετικά αποτελέσματα σε κρίσιμες περιόδους. Σύμφωνα με έρευνες ακόμη και για γνωστά Κέντρα Πολιτισμού, αρκετοί επισκέπτες δεν αντιλαμβάνονται την πραγματική τους αξία, πιο αναλυτικά δεν αντιλαμβάνονται τον τρόπο που έχουν διαμορφωθεί, τις δραστηριότητες του, το ρόλο τους στην τοπική ανάπτυξη, τα οφέλη που μπορούν να επιφέρουν στην περιοχή. Με άλλα λόγια, πολλοί δεν αναγνωρίζουν την ουσιαστική συμβολή τους και κάποιοι επισκέπτες απαντούν ότι οι μοναδικοί λόγοι επίσκεψης τους είναι κυρίως η βόλτα, η περιέργεια, η ψυχαγωγία. Για να αποτελέσει ένα Κέντρο Πολιτισμού αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας θα πρέπει να στηρίζεται σε καλά οργανωμένο σχεδιασμό, διαχείριση και ενημέρωση του κοινού για τις νέες πρωτότυπες δράσεις που θα υλοποιήσει, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.


Η ίδρυση του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος ενίσχυσε την εικόνα της Ελλάδας, καταφέρνοντας να συνδέσει την Αρχαία Ελληνική ιστορία με τον σύγχρονο πολιτισμό και τα παγκόσμια τεχνολογικά επιτεύγματα, δίνοντας στην Ελλάδα ένα σημαντικό τοπόσημο, αντάξιο των μεγάλων ιστορικών και σύγχρονων πόλεων, όπως στη Νέα Υόρκη το Άγαλμα της Ελευθερίας (1885) και το Πάρκο Χάι Λέιν, το οποίο δόθηκε στο κοινό το 2009. Στη Γαλλία ο γνωστός Πύργος του Άιφελ (1889) και το Κέντρο Ζωρζ Πομπιντού, το οποίο αποτελεί ένα σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο΄, προσφέροντας πολλές υπηρεσίες στο κοινό, όπως το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που στεγάζεται στο χώρο. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα σύγχρονα τοπόσημα δεν έρχονται να αντικαταστήσουν τα ιστορικά αξιοθέατα μιας περιοχής, αλλά να δράσουν συμπληρωματικά και εκσυγχρονιστικά στην ιστορία και στον πολιτισμό της περιοχής. Έτσι, η ίδρυση της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας μπορεί να παρουσιάσει με καινοτόμο τρόπο την πλούσια ιστορία της περιοχής, να λειτουργήσει ως προπομπός για τα μνημεία και πολιτιστικά κέντρα της Λαμίας και να πραγματοποιεί καινοτόμες δράσεις για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Για την ίδρυση αλλά και συμβολή ενός τέτοιου πολιτιστικού χώρου κρίνεται απαραίτητο να ενημερωθεί το κοινό για τις προσφερόμενες υπηρεσίες και τις γνώσεις που θα αποκομίσει από την επίσκεψη του, και να ενημερωθεί επίσης για τη δράση, τη λειτουργία, τη σημασία και «σύνδεση» του με την τοπική κοινωνία, παρουσιάζοντας  την πραγματική συμβολή του στην κοινωνία και στην οικονομία της ευρύτερης περιοχής.

 

 

    

 

Απόψεις

Το ταξίδι στον  Νομό Έβρου είχε και δυσάρεστα απρόοπτα. Συνάντησα στην Ορεστιάδα τον ιντερνετικό μου φίλο Χρήστο. Η χαρά μεγάλη και από τις δύο πλευρές, μέχρι την...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.