Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Νέο ξεκίνημα, χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατία (Άρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

Παρακολούθησα με μεγάλο ενδιαφέρον την χθεσινή 1η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 που αφορά και το δικό μας πρόγραμμα περιφερειακής ανάπτυξης στη Στερεά Ελλάδα. 

Στις τοποθετήσεις των στελεχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διέκρινα μια επιφυλακτικότητα όσον αφορά την ικανότητά μας να αξιοποιήσουμε έγκαιρα και αποτελεσματικά τα ευρωπαϊκά κονδύλια που θα έχουμε στη διάθεσή μας για τα επόμενα χρόνια.

Όλοι συμφώνησαν πως πρόκειται για ένα νέο ξεκίνημα και θα πρέπει να τρέξουμε πολύ γρήγορα, αν θέλουμε να δούμε γρήγορες εισροές πόρων και στη δική μας Περιφέρεια, πόροι που δεν θα σπαταληθούν αλλά θα αξιοποιηθούν σωστά και θα κατευθυνθούν σε παραγωγικές επενδύσεις και σε κοινωφελή έργα που τόσο τα έχουμε ανάγκη σήμερα για να θεραπεύσουμε παθογένειες και υστερήσεις δεκαετιών.

Οι γνώστες, όμως, της ευρωπαϊκής πραγματικότητας και της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, προσεγγίζουν από μια διαφορετική οπτική γωνία τα κοινοτικά προγράμματα.

Πολλοί είναι αυτοί που έχουν αναφερθεί και στο πρόσφατο παρελθόν στο σκληρό γραφειοκρατικό σύστημα των ευρωπαϊκών κανονισμών. Μάλιστα λένε πως βασική αιτία της χαμηλής απορρόφησης των προγραμμάτων ΕΣΠΑ στις παρελθούσες προγραμματικές περιόδους, βρισκόταν κυρίως μέσα στους ίδιους τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και στο σύστημα διαχείρισής τους.

Η κρίση της πανδημίας όμως και οι φωνές των κυβερνήσεων των κρατών μελών μεταξύ αυτών και της ελληνικής κυβέρνησης, ανάγκασαν τους αρμόδιους της Επιτροπής να αποδεχθούν παρεκκλίσεις που μέχρι σήμερα ορκίζονταν ότι ήταν τεχνικά αδύνατον να εφαρμοσθούν.

Έπρεπε δηλαδή να επέλθει η κρίση της πανδημίας για να δεχθούν εκεί στην Ευρώπη αυτονόητες αλλαγές, όπως μεταφορά πόρων μεταξύ ταμείων ή κατηγοριών περιφερειών στο εσωτερικό μιας χώρας, αλλά και άλλες ευελιξίες, που αν είχαν ήδη εφαρμοσθεί, η κατάσταση σε πολλούς τομείς θα ήταν καλύτερη.

Ας ελπίσουμε ότι τα επόμενα χρόνια θα ζήσουμε με λιγότερη γραφειοκρατία και λιγότερους κανόνες τουλάχιστον όσον αφορά τα δημόσια έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Και ίσως είναι τα περισσότερα.

Όσον αφορά τις αλλαγές στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, πιστεύω ότι η χαλάρωση οφείλεται στην οικονομική κρίση που επηρεάζει σοβαρά και τις αναπτυγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Πίσω από την αλλαγή των κανονισμών υπάρχει και μια υποκρισία των πιο πλούσιων χωρών της Ευρώπης. Τώρα που η κρίση της πανδημίας άγγιξε σοβαρά και τις δικές τους χώρες και μάλιστα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από φτωχότερες χώρες, αποφάσισαν να ξεχάσουν για λίγο τους κανονισμούς.

Άλλωστε, όπως είχε πει και ο Μαξ Βέμπερ, “οι άνθρωποι που ακολουθούν αδιαλείπτως τους κανόνες είναι είτε άγιοι, είτε γραφειοκράτες, γι’ αυτό τόσο οι μεν, όσο και οι δε, θα ήταν κακοί πολιτικοί”.

Δεν αποκλείεται όμως όταν η κρίση ξεπεραστεί, οι παντοδύναμοι γραφειοκράτες των Βρυξελλών να ξαναθυμηθούν τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για να σφίξουν και πάλι τα λουριά της χρηματοδότησης. 

Γι’ αυτό ας προσπαθήσουμε να εκμεταλευτούμε τη χαλάρωση των κανονισμών και τις παρεκκλίσεις στις ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες και να τρέξουμε όλα τα έργα που έχουν σταματήσει στην Περιφέρεια μήπως και πέσει χρήμα στην αγορά και καταφέρουμε τα επόμενα χρόνια να μειώσουμε το χάσμα της φτώχειας και της ανεργίας που μας χωρίζει απο τις αλλες Περιφέρειες της Ευρώπης.

Χρήστος Αλεξανδρής

 

    

 

Απόψεις

Το ταξίδι στον  Νομό Έβρου είχε και δυσάρεστα απρόοπτα. Συνάντησα στην Ορεστιάδα τον ιντερνετικό μου φίλο Χρήστο. Η χαρά μεγάλη και από τις δύο πλευρές, μέχρι την...