Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Όρεγκον: Τα ελληνικά μετάλλια στις διοργανώσεις

Ο ελληνικός στίβος πανηγύρισε το 1983 το πρώτο μετάλλιό του, στο παρθενικό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, που έγινε στο Ελσίνκι. Το χάλκινο της Άννας Βερούλη στον ακοντισμό ήταν το πρώτο σε μία σειρά 22 μεταλλίων (5 χρυσά, 6 ασημένια και 11 χάλκινα) που έχει πανηγυρίσει η χώρα μας στις 17 διοργανώσεις που προηγήθηκαν της φετινής.

Μετά τη Βερούλη, χρειάστηκαν 14 χρόνια για να ξαναβρεθεί Έλληνας αθλητής στο παγκόσμιο βάθρο. Αυτό συνέβη το 1997 στο ΟΑΚΑ, όταν η Νίκη Ξάνθου πήρε το ασημένιο στο μήκος και ο Κώστας Γκατσιούδης το χάλκινο στον ακοντισμό, ενώ είχαμε και πέντε πλασαρίσματα σε τελικούς.

Η διοργάνωση της Αθήνας αποτέλεσε το εφαλτήριο για την «άνοιξη» του ελληνικού κλασσικού αθλητισμού, που έφτασε στο αποκορύφωμά της το 1999 στη Σεβίλη, όταν η Ελλάδα κατέκτησε έξι μετάλλια:

Η Μιρέλα Μανιάνι και η Βούλα Τσιαμήτα είχαν κερδίσει χρυσό σε ακοντισμό και τριπλούν, αντίστοιχα, ενώ η Τασούλα Κελεσίδου στον δίσκο και ο Κώστας Γκατσιούδης στον ακοντισμό πήραν το ασημένιο και η Κατερίνα Θάνου στα 100μ με την Όλγα Βασδέκη στο τριπλούν το χάλκινο.

Το 2001 στον Καναδά οι επιτυχίες είχαν συνέχεια με ακόμη πέντε μετάλλια, από τα οποία ξεχωρίζει φυσικά το χρυσό του Κώστα Κεντέρη στα 200μ.

Η Μιρέλα Μανιάνι είναι πάρει το ασημένιο στον ακοντισμό, όπως και η Κατερίνα Θάνου στα 100μ, ενώ χάλκινα μετάλλια εξασφάλισαν οι Κώστας Γκατσιούδης στον ακοντισμό και Τασούλα Κελεσίδου στη δισκοβολία.

Ο κύκλος έκλεισε με ακόμη τέσσερα μετάλλια το 2003 στο Παρίσι. Η Μιρέλα Μανιάνι πήρε για δεύτερη φορά το χρυσό στον ακοντισμό, η Τασούλα Κελεσίδου το ασημένιο στη δισκοβολία, όπου η Κατερίνα Βόγγολη ήταν τρίτη, ενώ χάλκινο μετάλλιο πήρε και ο Περικλής Ιακωβάκης στα 400μ εμπόδια.

Με το πέρασμα του χρόνου, τα μετάλλια του 2003 έγιναν πέντε, καθώς η νικήτρια των 100μ, Ζάνα Πιντούσεβιτς, είχε εμπλοκή σε υπόθεση ντόπινγκ και η Κατερίνα Θάνου, που είχε τερματίσει 4η στον τελικό, ανέβηκε μια θέση στην κατάταξη.

Το σερί των μεταλλίων διακόπηκε το 2005 στο Ελσίνκι, όπου τα καλύτερα πλασαρίσματα είχαν η Πηγή Δεβετζή στο τριπλούν (5η), η Αθηνά Παπαγιάννη στο βάδην (6η) και η Αγγελική Τσιολακούδη στον ακοντισμό (8η).

Το 2007 στην Οζάκα, η Πηγή Δεβετζή πήρε την τρίτη θέση, αλλά στη συνέχεια το μετάλλιο της αφαιρέθηκε για εμπλοκή της σε υπόθεση ντόπινγκ.

Το 2009 στο Βερολίνο, τις καλύτερες θέσεις είχαν πάρει ο Ιακωβάκης στα 400μ εμπόδια (5η) και η Λίκα στον ακοντισμό (8η). Στην Νταεγού το 2011, ο Δημήτρης Χονδροκούκης πήρε την 5η θέση στο ύψος, ο Κώστας Φιλιππίδης την 6η στο επί κοντώ και η Νικόλ Κυριακοπούλου την 8η στο αντίστοιχο αγώνισμα των γυναικών.

Για να φτάσουμε στο «ναδίρ» του ελληνικού στίβου, το 2013 στη Μόσχα, όπου δεν υπήρξε καν παρουσία στην οκτάδα, με τέσσερις άλτες (Λούης Τσάτουμας στο μήκος, Δημήτρης Τσιάμης στο τριπλούν, Κώστας Μπανιώτης στο ύψος και Κώστας Φιλιππίδης στο επί κοντώ) να φτάνουν ως τη 10η θέση.

Οι διοργανώσεις, εκτός της Μόσχας, που η Ελλάδα δεν είχε αθλητή σε οκτάδα ήταν το 1991 στο Τόκιο, όπου την καλύτερη παρουσία είχαν η Άννα Βερούλη στον ακοντισμό (10η) και ο Κώστας Κουκοδήμος στο μήκος (12ος), και το 1993 στη Στουτγκάρδη, όπου η μοναδική ελληνική παρουσία σε τελικό ήταν του Σπύρου Βασδέκη στο μήκος (10ος).

Αντίθετα, το 1987 στη Ρώμη ο Σπύρος Ανδριόπουλος ήταν 7ος στα 10.000μ., ενώ το 1995 στο Γκέτεμποργκ ο Κώστας Κουκοδήμος πήρε την 6η θέση στο μήκος.

Το επί κοντώ των γυναικών ήταν αυτό που ξαναέφερε τον ελληνικό στίβο στον... αφρό. Πρώτα με τη Νικόλ Κυριακοπούλου, η οποία κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο το 2015 στο Πεκίνο, και εν συνεχεία με την Κατερίνα Στεφανίδη, η οποία το 2017 στο Λονδίνο αναδείχθηκε πρωταθλήτρια κόσμου (ένα χρόνο μετά το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο του Ρίο) και το 2019 στη Ντόχα ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου.

Στο διάστημα αυτό, είχαμε επίσης την έκτη θέση του Γιάννη Κυριαζή (ακοντισμός) το 2017 και τη δέκατη θέση του -νεαρού τότε- Μίλτου Τεντόγλου στο μήκος, το 2019.

Ο Κώστας Γκατσιούδης, η Μιρέλα Μανιάνι, η Τασούλα Κελεσίδου και η Κατερίνα Θάνου (μαζί με αυτό του 2003) έχουν από τρία μετάλλια. Η Μανιάνι είναι η μόνη που έχει δύο χρυσά (2003, 1999).

Τα 21 ελληνικά μετάλλια ανά διοργάνωση:

ΕΤΟΣ  ΑΘΛΗΤΗΣ/ΤΡΙΑ                ΑΓΩΝΙΣΜΑ           ΜΕΤΑΛΛΙΟ 

1983  Άννα Βερούλη                Ακοντισμός         Χάλκινο
1997  Νίκη Ξάνθου                 Μήκος              Ασημένιο
      Κώστας Γκατσιούδης          Ακοντισμός         Χάλκινο
1999  Βούλα Τσιαμήτα              Τριπλούν           Χρυσό
      Μιρέλα Μανιάνι              Ακοντισμός         Χρυσό
      Κώστας Γκατσιούδης          Ακοντισμός         Ασημένιο
      Τασούλα Κελεσίδου           Δισκοβολία         Ασημένιο
      Κατερίνα Θάνου              100μ.              Χάλκινο
      Όλγα Βασδέκη                Τριπλούν           Χάλκινο
2001  Κώστας Κεντέρης             200μ.              Χρυσό
      Μιρέλα Μανιάνι              Ακοντισμός         Ασημένιο
      Κώστας Γκατσιούδης          Ακοντισμός         Χάλκινο
      Κατερίνα Θάνου              100μ.              Ασημένιο
      Τασούλα Κελεσίδου           Δισκοβολία         Χάλκινο
2003  Μιρέλα Μανιάνι              Ακοντισμός         Χρυσό
      Τασούλα Κελεσίδου           Δισκοβολία         Ασημένιο
      Κατερίνα Βόγγολη            Δισκοβολία         Χάλκινο
      Περικλής Ιακωβάκης          400μ. εμπόδια      Χάλκινο
      Κατερίνα Θάνου              100μ.              Χάλκινο
2015  Νικόλ Κυριακοπούλου         Επί κοντώ          Χάλκινο
2017  Κατερίνα Στεφανίδη          Επί κοντώ          Χρυσό
2019  Κατερίνα Στεφανίδη          Επί κοντώ          Χάλκινο

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

    

 

Απόψεις

Tους κάλυψε όλους ο Σταϊκούρας !@ Tην συμβολή τριών κυβερνήσεων στην υλοποίηση του οδικού άξονα Ε-65 εξήρε με την ομιλία του στη χθεσινή τελετή παράδοσης του...
randomness