Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Υπερήφανοι όλοι! (Άρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

Μια από τις πιο γνωστές κακοδαιμονίες του πολιτικού μας συστήματος είναι η έλλειψη συναίνεσης μεταξύ των κομμάτων. Πρόκειται για διαχρονική παθογένεια που μας ακολουθεί από τον περασμένο αιώνα. 

Όταν είχαν ρωτήσει κάποτε τον Δεληγιάννη ποιό είναι το δικό του πρόγραμμα, αυτός απάντησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια: “Το αντίθετο από αυτό του Τρικούπη”!

Ο κανόνας της πολιτικής ζωής που μας συντροφεύει για πολλές δεκαετίες είναι ότι συμφωνούμε πως διαφωνούμε !

Αυτός ήταν ο κανόνας την εποχή Τρικούπη - Δεληγιάννη, αυτός είναι ο κανόνας και στην εποχή Μητσοτάκη - Τσίπρα. Οι δύο αρχηγοί και τα κόμματά τους διαφωνούν για την οικονομία, τα εθνικά θέματα, την πανδημία, το εμβολιαστικό πρόγραμμα, το μεταναστευτικό, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη στάση που κρατά η χώρα μας, την ελληνογαλλική συμφωνία, την ελληνοαμερικανική συμφωνία, την απλή αναλογική, τον κατώτατο μισθό, τα θέματα της Παιδείας (επίθεση στην κυβέρνηση ετοιμάζει η Κουμουνδούρου στο νομοσχέδιο της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, διαβάζουμε στις εφημερίδες), την ενεργειακή κρίση (εισαγόμενη την χαρακτηρίζει η κυβέρνηση, αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ του
Αλέξη Τσίπρα), το θέμα της Νοβάρτις (σκάνδαλο το είχε χαρακτηρίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, σκευωρία η Νέα Δημοκρατία, περί τίνος ακριβώς πρόκειται θα μας το πεί η δικαιοσύνη).

Για όλα αυτά τα μείζονος σημασίας ζητήματα που αφορούν άμεσα τις ζωές και τις τσέπες εκατομμυρίων πολιτών στην Ελλάδα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση δεν τους ενώνει τίποτα, απεναντίας τους χωρίζουν τα πάντα. Και για όλα αυτά τα θέματα μετράμε ατέλειωτες ώρες σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης στη Βουλή, ενώ πολλές φορές έχουμε γίνει μάρτυρες συζητήσεων που εξελίχθηκαν σε συνθήκες ακραίας πολιτικής πόλωσης.

Και βέβαια σε αυτόν τον κανόνα το δικό του χώρο διαφωνίας και διαφορετικότητας, έχει και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Όμως, όπως συμβαίνει με όλους τους κανόνες, πάντα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις.
Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ μπορεί να διαφωνούν στα περισσότερα αλλά συμφωνούν σε ένα. Στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο φετινό Athens Pride ήταν όλοι εκεί.

Υπουργοί της κυβέρνησης και βουλευτές της αντιπολίτευσης. Ήταν μια παρέλαση Υπερηφάνειας που αγκαλιάστηκε από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που είχε και δικό του περίπτερο !

Αν αναλογιστούμε ότι πριν μερικά χρόνια οι αγανακτισμένοι με τη χρεοκοπία και τα μνημόνια ήταν αυτοί που γέμιζαν την πλατεία Συντάγματος αναζητώντας λίγη αξιοπρέπεια, το γεγονός ότι σήμερα πολιτικοί από τη Νέα Δημοκρατία, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, γίνονται μια αγκαλιά στην παρέλαση της Υπερηφάνειας για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, ε τότε μήπως πρέπει να αισθανόμαστε όλοι ... περήφανοι που οι πολιτικοί μας βρήκαν κάτι για να συμφωνήσουν ;

Χρήστος Αλεξανδρής

 

 

    

 

Απόψεις

Απορώ γιατί πολλοί εκπλήσσονται σήμερα με το άκουσμα της είδησης για την απαλλαγή όλων των εμπλεκομένων στην υπόθεση με τα μαύρα ταμεία της Siemens, λόγω καθυστέρησης...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων