Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Διαβεβαιώσεις του ΥΠΟΙΚ για βελτιωτικές αλλαγές στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

Με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, να διαβεβαιώνει για βελτιωτικές αλλαγές, αφού ακούσει αύριο τις παρατηρήσεις και προτάσεις των αρμόδιων φορέων, και την αντιπολίτευση να εκφράζει έντονες επιφυλάξεις και να ζητά περαιτέρω αποσαφηνίσεις, ολοκληρώθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η πρώτη επεξεργασία του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Σημειώνεται ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση εξέφρασε την αντίρρησή της στις αρμοδιότητες που δίνονται στον πρόεδρο του ΝΣΚ, κάνοντας λόγο για «υπερεξουσίες που θα έχει χωρίς κανένα έλεγχο».

Ο υπουργός Οικονομικών, απέρριψε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι «δεν έγινε επαρκής διαβούλευση» και ότι «δεν έχουν γίνει δεκτές προτεινόμενες αλλαγές που ζήτησαν αρμόδιοι φορείς», αντιτείνοντας πως «το νομοσχέδιο έχει την ομόφωνη απόφαση των μελών του ΝΣΚ, ενώ βασικός συντελεστής του νέου Οργανισμού είναι ο πρώην πρόεδρος του, ο οποίος διορίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ». 

Έντονα επικριτικός ήταν ο κ. Σταϊκούρας απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Η επιχειρηματολογία σας δεν στρέφεται κατά της κυβέρνησης, αλλά κατά του πρώην προέδρου του ΝΣΚ και των μελών του, που ομόφωνα τοποθετήθηκαν θετικά απέναντι στο νομοσχέδιο. Ο νέος Οργανισμός είναι αποτέλεσμα μιας διαρκούς γόνιμης συνεργασίας του υπουργείου Οικονομικών με την ηγεσία και τα μέλη του ΝΣΚ και έχει την πλήρη στήριξη τους. Το νέο σχέδιο νόμου αποτελεί επεξεργασία, ζυμώσεων και διαλόγου που ξεκίνησε εδώ και μία 10ετία, ενώ θα ενσωματώνει ουσιαστικές παρατηρήσεις όλων των ενδιαφερομένων φορέων και μελών του ΝΣΚ». 

Σύμφωνα με τα όσα τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, στόχοι του νομοσχεδίου είναι:

   - Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Οργανισμού του ΝΣΚ και η ηλεκτρονική λειτουργία εντός και εκτός αυτού.

   - Η αναδιάρθρωση και ο εκσυγχρονισμός της δομής και λειτουργίας του, με έμφαση στην εξειδίκευση και στην οικονομία προσωπικού και μέσων.

   - Η απλοποίηση των διαδικασιών, η εξάλειψη γραφειοκρατικών πρακτικών και η συμβολή του στη γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης και στην εκτέλεση των αποφάσεων των Δικαστηρίων.

   - Η ενίσχυση της συνταγματικά προβλεπόμενης αρμοδιότητας του ΝΣΚ για εξωδικαστική ή συμβιβαστική επίλυση των διαφορών του Δημοσίου και των λοιπών φορέων με τους ιδιώτες.

   - Ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου που διέπει την εν γένει υπηρεσιακή κατάσταση των λειτουργών του.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Σταϊκούρας δεσμεύτηκε ότι θα ακούσει τις παρατηρήσεις και προτάσεις, τόσο των φορέων, όσο και των κομμάτων, και θα κάνει δεκτές όποιες θα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Από την πλευρά της, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Σουλτάνα Ελευθεριάδου, αναγνώρισε την «ανάγκη εκσυγχρονισμού του Οργανισμού και βελτίωσης των υφιστάμενων διατάξεων που είναι διάσπαρτες», ωστόσο κατηγόρησε το υπουργείο Οικονομικών ότι «αγνόησε παντελώς τα συνδικάτα και δεν υιοθέτησε ούτε μία πρόταση τους». Παράλληλα, υποστήριξε ότι «προωθείται η αδιαφάνεια και η αναξιοκρατία». 

Ακόμα, η κ. Ελευθεριάδου χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «εγκληματικό για τα συμφέροντα του Δημοσίου» και πρόσθεσε ότι «είναι αναχρονιστικό και θα επιφέρει αρνητικές συνέπειες». Έμφαση έδωσε στις νέες αρμοδιότητες του προέδρου του ΝΣΚ, τονίζοντας ότι του δίνονται υπερεξουσίες χωρίς να έχει τον έλεγχο της διοικητικής ολομέλειας. «Είναι ένα νομοσχέδιο με αοριστίες, ασάφειες, γεμάτο προφάσεις και αναξιοκρατία, αδιαφάνεια στην αξιολόγηση των λειτουργών του και με τιμωρητικού χαρακτήρα διατάξεις», ανέφερε. 

Ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ, Κώστας Σκανδαλίδης, μίλησε «για αναγκαία αναμόρφωση του ΝΣΚ», και τόνισε ότι «είναι κρίσιμη η λειτουργία του για τη δημοκρατία». Χαρακτήρισε παράλληλα, φιλόδοξους τους στόχους του νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί με επιμέρους διευθετήσεις να επιλυθούν τα σύνθετα προβλήματα που υπάρχουν στη λειτουργία του Οργανισμού, αλλά αντίθετα χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο». 

«Έχουμε όλη τη διάθεση να το υπερψηφίσουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο. Δεν αμφισβητούμε την ορθότητά του και τους μεγαλεπήβολους στόχους του, ωστόσο, υπάρχουν ενστάσεις και από τα μέλη του ΝΣΚ. Έχουν θέσει στη διαβούλευση 53 σχόλια και σχεδόν στη πλειοψηφία τους δεν έγιναν αποδεκτά. Βασικές αντιρρήσεις έχουμε για τις υπερεξουσίες που δίνονται στον πρόεδρο του ΝΣΚ, και ότι η διοικητική ολομέλεια δεν είναι αποφασιστική. Περιμένουμε βελτιωτικές αλλαγές προκειμένου να το υπερψηφίσουμε επί της αρχής του», κατέληξε ο κ. Σκανδαλίδης. 

Την κάθετη διαφωνία της με το νομοσχέδιο, που όπως είπε «κάθε άλλο παρά διασφαλίζει τα συμφέροντα του Δημοσίου και των πολιτών, αλλά αντίθετα εξασφαλίζει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου», εξέφρασε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα. Μίλησε επίσης για «περαιτέρω υπονόμευση της ανεξαρτησίας των μελών του Νομικού Συμβουλίου», για «αυστηριοποίηση των κριτηρίων για τους δόκιμους δικαστικούς πληρεξούσιους», ενώ υποστήριξε ότι «ασκείται στους λειτουργούς του Οργανισμού χειραγώγηση, πίεση και απειλές για μη νομιμοποίηση τους μετατρέποντάς τους έτσι σε πειθήνια όργανα».

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια, προτείνοντας μεταξύ άλλων, ενίσχυση του ΝΣΚ σε προσωπικό και υποδομές, ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς την αποτελεσματικότητα των νέων διατάξεων.  

Επιφυλάξεις εξέφρασε και ο ειδικός αγορητής του ΜεΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης, προτείνοντας αλλαγές και εστιάζοντας κυρίως στην ενίσχυση των δομών και της λειτουργίας του ΝΣΚ, ώστε «να διασφαλιστεί επαρκώς, η δικαστική υποστήριξη του δημοσίου συμφέροντος», όπως είπε. 

Ο εισηγητής της ΝΔ, Βασίλης Σπανάκης, μίλησε για «ένα σημαντικό νομοσχέδιο, τομή για την ευελιξία και τον εκσυγχρονισμό του ΝΣΚ, με στόχο να είναι προσιτό προς τη δημόσια διοίκηση και φιλικό προς τους πολίτες». 

 

ΠΗΓΗ : ΑΠΕ
 
 

    

 

Απόψεις

# Μπροστάρης σε όλους τους αγώνες των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ το στέλεχος του ΚΚΕ και Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς ο Κώστας Μπασδέκης, έχει αναδείξει το πρόβλημα σε όλα...
randomness