Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Εκδήλωση για τη λειτουργία του επιτελικού κράτους στη νομοθέτηση - Κ. Τασούλας: Καλωσορίζουμε την ευνομία, από την μυθολογία στην πραγματικότητα

Ο νόμος για το επιτελικό κράτος, που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2019, όχι μόνον εισήγαγε μια τρομακτική αλλαγή για την εφαρμογή των κανόνων καλής νομοθέτησης αλλά είχε και την πρακτική επινόηση να θεσπίσει διαδικασίες ώστε να εξασφαλιστεί η τήρηση των κανόνων για την καλή νομοθέτηση, ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ανοίγοντας τις εργασίες της εκδήλωσης που διοργανώνεται στο πλαίσιο του Έργου «Βελτίωση του συντονισμού και της ποιότητας του κανονιστικού κύκλου και εισαγωγή αποτελεσματικών πρακτικών νομοθέτησης και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού» και έχει θέμα τη «λειτουργία του επιτελικού κράτους στη νομοθέτηση: η περίπτωση της Ελλάδας ως φιλοδοξία και έμπνευση».

      «Πρέπει να φροντίσουμε ώστε η ευνομία να μετακομίσει από τον χώρο της μυθολογίας εις τον χώρο της πραγματικότητος. Καλωσορίζω την ευνομία εις την πραγματικότητα, από τη μυθολογία», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, αναφερόμενος στον πρώτο απολογισμό αυτής της προσπάθειας καλής νομοθέτησης και παραθέτοντας τα πρώτα αποτελέσματα, τα οποία δίνουν την εικόνα ότι οι πρακτικές καλής νομοθέτησης, δεν θα αποτελέσει τη... «Μεγάλη Χίμαιρα».

      Ευνομία σημαίνει καλή νομοθέτηση, καλή οργάνωση του κράτους, υπογράμμισε ο κ. Τασούλας θυμίζοντας τη φράση του αρχαίου λυρικού Πίνδαρου ότι η ευνομία αποτελεί το στέρεο στήριγμα των κρατών. «Και τώρα καλούμεθα, εδώ, σήμερα, να μετακινήσουμε την ευνομία, από τον γοητευτικό χώρο της μυθολογίας εις τον ρεαλιστικό χώρο της πραγματικότητος. Να κάνουμε την ευνομία όχι θεά της μυθολογίας αλλά εφαρμοστική πρακτική η οποία βελτιώνει την αποτελεσματικότητα και τη διαφάνεια του κράτους», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε ότι η πρώτη φορά που το ελληνικό δημόσιο στην πραγματικότητα, θεσμικά επιχείρησε να βάλει κανόνες καλής νομοθέτησης, κανόνες ευνομίας, ήταν το 2012 με το νόμο 4048. «Ωστόσο, ο νόμος για το επιτελικό κράτος, ο πρώτος νόμος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που ψηφίστηκε Αύγουστο, που σημαίνει ότι ήταν έτοιμος ο νόμος αυτός προκαταβολικά, ότι υπήρχε προεργασία, κάτι το οποίο είναι σπάνιο στα ελληνικά νομοθετικά και διοικητικά πράγματα, αυτός ο νόμος λοιπόν, ο ν. 4622, βελτίωσε πάρα πολύ τον νόμο του 2012, όχι γιατί έκανε μια τρομακτική αλλαγή στους ισχύοντες κανόνες και επικεφαλίδες και περιγραφή της καλής νομοθετήσεως, αλλά είχε την πρακτική επινόηση να θεσπίσει και διαδικασίες εξασφάλισης της τήρησης των κανόνων. Γι' αυτό σήμερα εδώ κάνουμε απολογισμό θετικό αυτής της βελτίωσης», είπε ο πρόεδρος της Βουλής. 

      «Ο ν.4622/2019 καθιέρωσε διαδικασίες σκληρής επιτήρησης ελέγχου και απολογισμού της τήρησης των επαγγελιών, γιατί συνήθως η νομοθεσία στην Ελλάδα είναι διακηρυκτική και λιγότερο πρακτική. Γινόμαστε λοιπόν, ολοένα και πιο πρακτικοί», είπε ο πρόεδρος της Βουλής που ευχαρίστησε για τα σημαντικά βήματα προόδου την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τη συνδρομή της, τη DG Reform και βεβαίως την Expertise France, και τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, την προεδρία της κυβέρνησης, τα στελέχη της Βουλής των Ελλήνων, για τη συμβολή τους.

      Για τα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής, ο Πρόεδρος της Βουλής, αναφέρθηκε ενδεικτικά σε ποσοτικά στοιχεία της περιόδου μετά την εφαρμογή του νόμου για το επιτελικό κράτος και των προβλέψεων του για την βελτίωση της νομοθέτησης. «Η Βουλή των Ελλήνων είναι το πεδίο όπου δοκιμάζονται όλες αυτές οι θεσμικές πρωτοβουλίες. Άρα, ακούστε από πρώτο χέρι, έναν πρώτο χονδρικό αλλά εντυπωσιακό απολογισμό: Ενώ την περίοδο 2019-2023, την περίοδο της προηγούμενης Βουλής, είχαμε 50% αύξηση του νομοθετικού έργου, είχαμε 50% λιγότερες τροπολογίες, που δικαίως θεωρούνται μια παραφωνία στην καλή νομοθέτηση. Είχαμε ριζική μείωση των εκπρόθεσμων τροπολογιών. Στη νέα Βουλή, αυτή που εξελίσσεται τώρα, μετά τις εκλογές του καλοκαιριού του 2023, ίσαμε τώρα δεν έχουμε καμία εκπρόθεσμη τροπολογία. Οι διαρκείς επιτροπές της Βουλής, οι οποίες, τρόπον τινά, προνομοθετούν, προετοιμάζουν δηλαδή τα νομοθετήματα για την ολομέλεια, αύξησαν, την περίοδο από το 2019 έως τώρα, τον αριθμό των συνεδριάσεων τους, άρα τον αριθμό της ποσοτικής και ποιοτικής ενασχόλησης τους με τη νομοθεσία, πριν την ολομέλεια, αύξησαν τον αριθμό των συνεδριάσεων τους κατά 31%. Η νομοθεσία δηλαδή υπόκειται σε μεγαλύτερη βάσανο προτού οδηγηθεί στην οριστική της εξέλιξη, που είναι η ολομέλεια».

      Ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε σε δύο κρίσιμα στοιχεία στη νέα μορφή των νομοσχεδίων, όπως αυτή περιγράφεται και στον νέο Κανονισμό της Βουλής, δηλαδή:

      -την ανάλυση των συνεπειών κάθε ρύθμισης, απότοκος της νομοθεσίας του επιτελικού κράτους και της συνεργασίας με την ΕΕ και την Expertise France.

      -την εισηγητική έκθεση η οποία περιλαμβάνει πλέον το κρίσιμο ερώτημα «γιατί δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί, στο πλαίσιο της υφιστάμενης νομοθεσίας, αυτό που θέλετε να αντιμετωπίσετε με τη νέα νομοθεσία». Αυτό το ερώτημα υπάρχει σε όλα τα νομοθετήματα πλέον και αυτό πρέπει αιτιολογημένα να απαντάται από την κυβέρνηση. «Είναι ένα προκαταβολικό φρένο στην πολυνομία η οποία είναι δίδυμη αδελφή της κακονομίας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής.

      Η εκδήλωση διοργανώνεται από την γενική γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων της Προεδρίας της Κυβέρνησης και πραγματοποιείται στην αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

    

 

Απόψεις

Τα πιο παλιά χρόνια μετά από τον τρύγο, τα σταφύλια μεταφέρονταν στο σπίτι, τα τοποθετούσαν στο πατητήρι. Δυό τρεις άνδρες ή και γυναίκες τα πατούσαν μέχρι να βγει ο...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων