Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Γ. Γεωργαντάς: Με τέτοια προγράμματα, όπως αυτό των Νέων Γεωργών, δίνουμε μία διέξοδο απασχόλησης

Συνολικά 13.105 αιτήσεις υποβλήθηκαν για ένταξη στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών σε 7 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, όπως προκύπτουν από τα αποτελέσματα αξιολόγησης που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

«Με πράξεις ενθαρρύνουμε και στηρίζουμε τη νέα γενιά αγροτών. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με καθαρά αναπτυξιακή διάσταση και ως στόχο έχει να δώσει κίνητρα σε εκείνους που έχουν επιλέξει να γίνουν επαγγελματίες αγρότες. Με το πρόγραμμα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα γήρανσης του αγροτικού πληθυσμού και συμβάλλουμε στην δημογραφική ανανέωση του κλάδου, ενώ στηρίζουμε και την ελληνική περιφέρεια» δήλωσε σχετικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς και προσέθεσε ότι «το πρόγραμμα υπηρετεί πλήρως την ευρωπαϊκή λογική του GreenDeal και της αειφόρου, περιβαλλοντικής, ψηφιακής και κυκλικής ανάπτυξης αλλά και την αντίληψη της κυβέρνησης για μετάβαση της αγροτικής παραγωγής από το μοντέλο της οικογενειακής εκμετάλλευσης σε αυτό της αγροτικής επιχείρησης».

Από τη μεριά του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος δήλωσε ότι «κάναμε πράξη τον αρχικό μας σχεδιασμό, ολοκληρώνοντας την αξιολόγηση ενός προγράμματος ύψους 520 εκατ. ευρώ, μέσα σε λιγότερους από έξι μήνες. Όταν παλαιότερα αντίστοιχα προγράμματα ολοκληρώνονταν σε περισσότερο από έναν χρόνο. Αξίζει να υπογραμμίσω ότι οι αιτήσεις και η αξιολόγησή τους έγιναν ψηφιακά, καταργώντας τον φυσικό φάκελο Συνολικά, τα 9 από τα 10 απαιτούμενα έγγραφα συγκεντρώθηκαν ψηφιακά».

Το εν λόγω πρόγραμμα σύμφωνα με τον κ. Στύλιο είναι ένας «πιλότος» που σχεδιάστηκε «προκειμένου να εξετάσουμε πώς θα εφαρμόσουμε πιο απλές, ψηφιακές και γρήγορες διαδικασίες και στις μελλοντικές προσκλήσεις. 'Αλλωστε, αποτελεί πολιτική απόφαση η μείωση της γραφειοκρατίας. Με τέτοια προγράμματα, όπως αυτό των Νέων Γεωργών, δίνουμε μία διέξοδο απασχόλησης στη νέα γενιά της πατρίδας μας. Στηρίζουμε, εμπράκτως, τον αγροδιατροφικό τομέα, προχωρώντας στην ηλικιακή ανανέωση των απασχολουμένων σε αυτόν. Βοηθούμε έτσι και τις αγροτικές οικογένειες να δώσουν τη σκυτάλη στις νέες γενιές»

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΑΑΤ, από τις συνολικά 13.105 αιτήσεις που υποβλήθηκαν, εγκρίθηκαν οι 9.336 καλύπτοντας το 90% του προγράμματος των συγκεκριμένων Περιφερειών, ενώ οριστικά έχουν απορριφθεί 1.355 αιτήσεις καθώς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις.

Οι υπόλοιπες 2.414 αιτήσεις, όπως σημειώνει το ΥΠΑΑΤ, θα επανεξετασθούν σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία και με βάση τις ενστάσεις προκειμένου να καλύψουν το υπόλοιπο 10% του προγράμματος.

Στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου, βάσει του προϋπολογισμού του προγράμματος και των αιτήσεων που υποβλήθηκαν έχει καλυφθεί το 100% του προγράμματος, πλην εκείνων που δεν κάλυπταν τις προϋποθέσεις.

Σημειώνεται ότι στο παρόν πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 520 εκατ. ευρώ, υποβλήθηκαν 40% περισσότερες αιτήσεις από το προηγούμενο και οι δικαιούχοι λαμβάνουν έως 40.000 ευρώ ενώ στο προηγούμενο πρόγραμμα ελάμβαναν έως 17.000 ευρώ.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων

randomness