Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΚΙΝΑΛ: Παραιτήθηκε από εισηγήτρια η Γιαννακοπούλου για το «παρών» στον Ποινικό Κώδικα

Αναταραχή στο Κίνημα Αλλαγής προκαλεί ο νέος Ποινικός Κώδικας με τη Νάντια Γιαννακοπούλου να έχει παραιτηθεί από τη θέση της εισηγήτριας στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο.

Για τη βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής το «παρών» επί της αρχής του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης που προβλέπει αυστηρές ποινές για ειδεχθή εγκλήματα, μεταξύ αυτών και σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος ανηλίκων, εκπέμπει θολά μηνύματα.

Σε επικοινωνία μαζί της, η ίδια επεσήμανε πως απέστειλε και σχετική επιστολή στον διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στην οποία υπογράμμισε ότι είναι θέμα αρχών, συνείδησης και αξιοπρέπειας η παραίτηση της από τη θέση της εισηγήτριας, καθώς η αρχική στάση του "ναι" άλλαξε σε "παρών". Θύμισε μάλιστα, ότι το αρχικό "ναι" ήταν αποτέλεσμα συζήτησης και διαβούλευσης εντός του κόμματος πριν τη συζήτηση του νομοσχεδίου.

Η αλλαγή στάσης αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του Συντονιστικού πριν από δύο ημέρες, όπου βουλευτές εξέφρασαν -σύμφωνα με πληροφορίες- την άποψη πως δεν μπορούν να ταυτιστούν με τη ΝΔ. 

Διαφοροποίηση Λοβέρδου και κόντρα με τους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ

Σημειώνεται πως από το βήμα της Βουλής ο Ανδρέας Λοβέρδος, ενός εκ των διεκδικητών της ηγεσίας, δήλωσε πως στηρίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.   

Σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Λοβέρδος έστρεψε τα πυρά του και κατά βουλευτών του ΚΙΝΑΛ, υπογραμμίζοντας πως θεωρεί αδιανόητο να επικαλούνται ψευτοδικαιολογίες και ψευδομελέτες.

«Θεωρώ αδιανόητο να υπάρχουν τοποθετήσεις επί άλλων θεματων την στιγμή που η εισηγητρια μας, η κα Γιαννακοπούλου επισημαίνει διαρκώς την ανάγκη αυστηροποιησης των Ποινικών Κωδίκων. Την στιγμή που η αείμνηστη πρόεδρος μας έχει ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για το ίδιο θέμα είναι δυνατόν να υπάρχουν βουλευτές που θα καταψηφίσουν τη ρύθμιση για τους βιασμούς ανηλίκων και παράλληλα θα βγαίνουν στις τηλεοράσεις με δάκρυα για όσα συμβαίνουν γύρω μας; Είναι ψεύτες αυτοί που θα το κάνουν. Είναι δυνατόν να λέμε "όχι" και να αναζητούμε ψευτοδικαιολογιές σε ψευδομελέτες;», είπε.

«Απαλλαγμένος από την ανάγκη να υπακούω σε κάποιους εσωκοκομματικούς συσχετισμούς για να δώσω και ένα απολύτως δικό μου στοιχείο πολιτικής ταυτότητας. Ως ελεύθερος άνθρωπος ως μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας καλούμαι να καταθέσω τις απόψεις μου συμφωνα με την συνείδηση μου χωρις φόβο και χωρίς πάθος. Χωρίς να με δεσμεύει τίποτα. Και σας λέω κύριε υπουργέ ότι παρότι διαφωνώ με κάποια που δεν κάνετε ή κάποια που ρυθμίζετε ψηφίζω ναι και επι της αρχής και επι των άρθρων, όχι όλων» ανέφερε o Ανδρέας Λοβέρδος κατά την τοποθέτηση του στη Βουλή.

«Είναι δυνατόν να έχουμε μια σειρά από προβλήματα διαρκώς που να αφορούν πληθώρα θεμάτων και κυρίως αυτά που ευαισθητοποιούν περισσότερο κάθε σοβαρό άνθρωπο κάθε αγνό πολίτη όπως είναι τα σεξουαλικά εγκλήματα κατά ανηλίκων και να μην υπογραμμίζουμε την καλύτερη ρύθμιση που έρχεται στη Βουλή σήμερα με όλες μας τις δυνάμεις; Το κάνω με όλες μου τις δυνάμεις», κατέληξε στην ομιλία του βουλευτής και υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ

ΠΗΓΗ:CNN