Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Κοινωνία της Πληροφορίας: Προ των πυλών έργα 500 εκατομμυρίων

Έτοιμη να «ανεβάσει» ρυθμούς προκειμένου να προχωρήσει η ψηφιακή μετάβαση της χώρας και να αξιοποιηθούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης δηλώνει η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ ΑΕ), η οποία αποτελεί τον εκτελεστικό βραχίονα υλοποίησης της στρατηγικής του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΚτΠ ετοιμάζεται να προχωρήσει μέχρι το τέλος του έτους στην προκήρυξη 40 νέων έργων που αφορούν την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών με τον συνολικό προϋπολογισμό να ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ. Αυτό ανέφερε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της ΚτΠ, Σταύρος Ασθενίδης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε η εταιρεία στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην 84η ΔΕΘ. Ο κ. Ασθενίδης επεσήμανε ακόμη ότι τα τελευταία δύο χρόνια η ΚτΠ έχει προχωρήσει σε 70 προγραμματικές συμβάσεις, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ. Επιπλέον έχει περίπου 50 συμβασιοποιημένα έργα, προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΚτΠ έκανε λόγο για «χιονοστιβάδα έργων», προσθέτοντας ότι μαζί με όσα περιλαμβάνονται στις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης δημιουργείται ένα «πακέτ層 έργων, το οποίο είναι τουλάχιστον δύο φορές μεγαλύτερο από το προηγούμενο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της ΚτΠ.

Το συνολικό ποσό για τα ψηφιακά έργα που θα προκηρυχθούν τα επόμενα χρόνια, όπως ανέφερε στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης ανέρχονται στα 6 δισ. ευρώ. Μάλιστα, ο κ. Πιερρακάκης χαρακτήρισε στο Ταμείο Ανάκαμψης το χαρακτήρισε ως «Σχέδιο Μάρσαλ για την εποχή μας και ειδικότερα ένα Σχέδιο Μάρσαλ για την Πληροφορική».

Ο υπουργός σημείωσε ακόμη ότι θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στην λειτουργία της Κοινωνία της Πληροφορίας με στόχο να αποκτήσει μεγαλύτερη ανεξαρτησία και αυτονομία, ιδίως όσον αφορά στον τρόπο πληρωμής των έργων, που δημοπρατούνται, ώστε να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις και τα προβλήματα στη λειτουργία των εταιρειών πληροφορικής. Ο κ. Πιερράκακης τόνισε ότι «είναι τεράστια ανάγκη να κινηθούμε πολύ γρήγορα, ώστε να πετύχουμε τους στόχους εντός των πολύ σφιχτών χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί. Είμαι αισιόδοξος ότι αυτό το τεράστιο έργο θα μπορέσει να επιτευχθεί». 

Το θέμα της επιτάχυνσης της προκήρυξης αλλά και της υλοποίησης των έργων είναι ένας από τους βασικούς προβληματισμούς που έχουν οι εταιρείες του κλάδου. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, μέσα σε 30 χρόνια ο κλάδος έχει απορροφήσει συνολικά 5 δισ. ευρώ και τώρα καλείται να απορροφήσει 6 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία.

ΠΗΓΗ:CNN