Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Κόβεται η επιδότηση ρεύματος στους… «σπάταλους»

Ποια είναι τα τρία σενάρια που υπάρχουν για την επιδότηση

Σύμφωνα με πληροφορίες το κυβερνητικό σχέδιο περιέχει διάφορα σενάρια. Ειδικότερα:

  1. Το πρώτο σενάριο προβλέπει ότι οι ενισχύσεις με τις σημερινές τιμές, θα καταβάλλονται στο σύνολό τους, μόνο για τα νοικοκυριά που καταναλώνουν έως 1.600 κιλοβατώρες το τετράμηνο ή 400 κιλοβατώρες τον μήνα. Για τα νοικοκυριά με υψηλότερςες καταναλώσεις η επιδότηση θα είναι μειωμένη κλιμακωτά έως τις 2.000 κιλοβατώρες και μηδενική για τις υψηλότερες καταναλώσεις.
  2. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την κατά 100% επιδότηση των καταναλώσεων έως 1.200 κιλοβατώρες το τετράμηνο ή έως 300 κιλοβατώρες τον μήνα. Για τις καταναλώσεις από 300 έως 500 κιλοβατώρες τον μήνα, οι επιδοτήσεις θα είναι κλιμακωτές και μειούμενες όσο αυξάνεται η κατανάλωση και δεν υπάρχει επιδότηση για καταναλώσεις άνω των 500 κιλοβατώρων τον μήνα ή 2.000 το τετράμηνο.
  3. Το τρίτο σενάριο, προβλέπει τη συνέχιση των επιδοτήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά μόνο για τα νοικοκυριά που κάνουν εξοικονόμηση κατανάλωσης. Αυτό σημαίνει ότι θα επιδοτούνται τα νοικοκυριά, οι καταναλώσεις των οποίων είναι μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, κατά ποσοστό 10-20%.

Ένα παράδειγμα…

Παράδειγμα, νοικοκυριό που κατανάλωσε το τελευταίο τετράμηνο του 2021, 1.700 κιλοβατώρες και φέτος την ίδια περίοδο θα καταναλώσει 1.400 κιλοβατώρες θα επιδοτηθεί.

Αν καταναλώσει φέτος τις ίδιες κιλοβατώρες ή περισσότερες, θα μείνει εκτός επιδότησης.

Το τρίτο σχέδιο εξετάζεται να εφαρμοστεί χωρίς όριο κατανάλωσης, δηλαδή θα αφορά όλα τα νοικοκυριά ανεξάρτητα από το ύψος των καταναλώσεων. Έτσι, η επιδότηση θα παραμείνει οριζόντια, αλλά μόνο για όσους κάνουν εξοικονόμηση ρεύματος.

Τα μέτρα αυτά πάντως, ανεξάρτητα από το σενάριο που θα επιλεγεί, αναμένεται να δημιουργήσουν πρόβλημα σε χιλιάδες νοικοκυριά, που αναγκαστικά χρησιμοποιούν το ηλεκτρικό ρεύμα για θέρμανση. Την τελευταία δεκαετία σε πολλές πολυκατοικίες έχουν πάψει να λειτουργούν οι καυστήρες πετρελαίου και οι ένοικοι θερμαίνονται με ηλεκτρικά σώματα ή αιρκοντίσιον.

ΠΗΓΗ:15MINUTES.GR

    

 

randomness