Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Με το βλέμμα στην ανανέωση της συμφωνίας με τις ΗΠΑ – Τι περιμένει η Αθήνα

Στις ΗΠΑ μεταβαίνει στις 14 Οκτωβρίου ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προκειμένου να υπογράψει την ανανεωμένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον. «Οι διαπραγματεύσεις για το περιεχόμενο της συμφωνίας συνεχίζονται» σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα αντιμετωπίζει «θετικά» το αμερικανικό αίτημα περί πενταετούς διάρκειας της MDCA. 

Παράλληλα, αναμένεται η δια ζώσης επανέναρξη του ελληνοαμερικανικού διαλόγου, για πρώτη φορά μετά τον Οκτώβριο του 2019, ενώ υπάρχει προοπτική συνάντησης του κ. Δένδια με τον αμερικανό όμολογό του, Άντονι Μπλίνκεν. Η περαιτέρω ενδυνάμωση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων εντάσσεται στην στρατηγική «τριών ομόκεντρων» κύκλων της ελληνικής διπλωματίας και αφορά στην ενίσχυση των στρατηγικών σχέσεων με παραδοσιακούς συμμάχους. 

Οι έτεροι δύο «κύκλοι» έχουν να κάνουν με την προώθηση και τη στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων και την ενίσχυση των δεσμών με στρατηγικούς εταίρους στην περιοχή της Μεσογείου. Όσον αφορά στα Βαλκάνια, η Αθήνα ελπίζει στην άμεση διενέργεια διακυβερνητικής διάσκεψης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βόρειας Μακεδονίας, για την οποία όπως τόνισαν από το ΥΠΕΞ, «εργαζόμαστε πολύ».

Ελληνοτουρκική στασιμότητα

Σε τέλμα φαίνεται ότι βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο κ. Δένδιας θα βρεθεί την προσεχή Δευτέρα στην Νέα Υόρκη, για να συμμετάσχει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Κι ενώ επί αμερικανικού εδάφους -στο πλαίσιο του ΟΗΕ- έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές ελληνοτουρκικές συναντήσεις, εν προκειμένω δεν θα συναντηθεί με τον τούρκο ομόλογό του, Μελβούτ Τσαβούσογλου. «Δεν ζητήσαμε συνάντηση, δεν προβλέπεται όπως έχουν τα δεδομένα σήμερα» υπογράμμισε ο κ. Παπαϊωάννου. Αναφορικά δε με τις διερευνητικές επαφές, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι «δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό. Είναι σειρά της Τουρκίας να φιλοξενήσει τον 63ο γύρο». 

Εν τω μεταξύ, η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις τουρκικές προσπάθειες προσεταιρισμού χωρών με τις οποίες η Ελλάδα έχει στενές συνεργίες, όπως η Αίγυπτος. «Παρακολουθούμε τις διάφορες ανακοινώσεις που βγαίνουν» υπογράμμισε, τονίζοντας ότι η Αθήνα δεν ανησυχεί και «δεν έχει ενδοιασμούς» για τις τουρκοαιγυπτιακές συνομιλίες. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, έχει ιδιαίτερα στενούς δεσμούς με την Αίγυπτο και άλλα αραβικά έθνη. 

Ταυτόχρονα, η ελληνική διπλωματία συγκράτησε «με ενδιαφέρον» την επιθετική ανακοίνωση του Αραβικού Συνδέσμου εναντίον της Τουρκίας, ενώ στη Νέα Υόρκη, αναμένεται η διεξαγωγή μιας τριμερής συνάντησης Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου. «Δεν είμαστε εναντίον οποιασδήποτε χώρας. Ακόμα και η Τουρκία αν σέβεται κανόνες, αρχές και αξίες μπορεί να συμμετάσχει σε σχήματα. Δεν είναι ποιος είναι με ποιον αλλά σε ποια βάση» ήταν η τοποθέτηση του κ. Παπαϊωάννου. 

Τέλος, το υπουργείο Εξωτερικών, παρείχε πλήρη κάλυψη στον πρέσβη της Ελλάδας στο Πακιστάν, Ανδρέα Παπασταύρου, για την υπόθεση απεγκλωβισμού των Αφγανών ελληνικού ενδιαφέροντος από την Καμπούλ. «Καταβλήθηκαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό, υπήρχαν ανυπέρβλητες δυσκολίες» τόνισε ο εκπρόσωπος.

ΠΗΓΗ:ΤΟ ΒΗΜΑ

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness