Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

To ΠΑΣΟΚ επενδύει στη μετοχή της Αυτοδιοίκησης για τις εθνικές εκλογές

Μετά τα εθνικά ψηφοδέλτια θα ξεκινήσει η μάχη της Αυτοδιοίκησης στη Χαριλάου Τρικούπη.

Στις περιφερειακές εκλογές του 2019 το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να μην είχε καταφέρει να «πρασινίσει» καμία περιφέρεια πέρα από την Κρήτη, όμως είχε αποδείξει έναν από τους λόγους που, ακόμα και τις πιο δύσκολες ώρες για την παράταξη, το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύθηκε: τα ερείσματα που είχε η Κεντροαριστερά στους δήμους και τις περιφέρειες έγιναν εμφανή σε όλη την Ελλάδα, με στελέχη φίλα προσκείμενα στο ΠΑΣΟΚ που κατέβηκαν, με χρίσμα ή χωρίς, ως υπολογίσιμη δύναμη στην περιοχή τους.

Σε αντίθεση με το εθνικό ποσοστό του κόμματος, η δύναμή του στις τοπικές κοινωνίες κατάφερε να «μετρηθεί» στα ίσα με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ – ο οποίος ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων του 2023, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα του 2019, ξεκίνησε από πολύ νωρίς την αναζήτηση υποψηφίων με ευρύτερο προοδευτικό χαρακτήρα (που σε πολλές περιπτώσεις μεταφράζεται ως «πασοκικό παρελθόν»), βάζοντας επικεφαλής ένα πρόσωπο που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, τον Χρήστο Σπίρτζη.

Σε αναζήτηση προσώπων

Στη Χαριλάου Τρικούπη οι κινήσεις δεν έχουν περάσει απαρατήρητες. Και γι’ αυτό το επόμενο διάστημα, όταν θα έχουν «κλείσει» και οι τελευταίες εκκρεμότητες για τους υποψήφιους στα εθνικά ψηφοδέλτια, θα ξεκινήσει για τα καλά η αναζήτηση προσώπων που θα μπορούσαν να πάρουν χρίσμα από το κόμμα για τις περιφέρειες.

Στους δήμους, η οπτική του ίδιου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι εναντίον των χρισμάτων, καθώς, όπως τόνισε και τον Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη, προτιμάει την αυτονομία και την ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών από την επιβολή κομματικών υποψηφίων.

Μιλώντας, στο ίδιο μήκος κύματος, σε πρόσφατο συνέδριο για την Αυτοδιοίκηση, ο γραμματέας Ανδρέας Σπυρόπουλος περιέγραψε ένα «μοντέλο πολυεπίπεδης τοπικής διακυβέρνησης», τονίζοντας πως το σχέδιο του κόμματος έχει στόχο την ανάκαμψη και ανθεκτικότητα των πόλεων.

Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως στους δήμους που έχουν πολιτική σημασία το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν θα δώσει χρίσμα σε υποψηφίους, καθώς εκεί ο συμβολισμός έχει περισσότερο να κάνει με την κεντρική πολιτική – τόσο ο Δήμος της Αθήνας όσο και ο Δήμος Θεσσαλονίκης συγκαταλέγονται σε αυτή την κατηγορία, όπου θεωρείται δεδομένο ότι η Χαριλάου Τρικούπη θα ψάξει να βρει υποψηφίους με ένα ευρύτερο προφίλ που θα μπορούσαν να συσπειρώσουν κεντροαριστερούς ψηφοφόρους απέναντι στους σημερινούς δημάρχους που αναμένεται να θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα, τον Κώστα Μπακογιάννη και τον Κωνσταντίνο Ζέρβα – οι οποίοι, όπως το 2019, θα στηριχθούν από την κυβέρνηση.

Για αυτού του είδους τα χρίσματα, όσο και για τα χρίσματα των περιφερειών, αναμένεται να συσταθεί ειδική επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν έμπειρα στελέχη και πρώην πετυχημένοι αυτοδιοικητικοί – που τόσο από άποψη μοντέλου όσο πολύ πιθανό και από άποψη προσώπων, θα μοιάζει με την επιτροπή που σήκωσε στην πλάτη της το μεγαλύτερο βάρος αναζήτησης υποψηφίων για τα εθνικά ψηφοδέλτια.

Ποια ονόματα έχουν «κλειδώσει»

Τι συμβαίνει όμως από άποψη ονομάτων; Οι «σίγουροι» πράσινοι υποψήφιοι για τις περιφέρειες αυτή τη στιγμή μοιάζουν μόνο ο πρώην δήμαρχος Κομοτηνής, Γιώργος Πετρίδης, για Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, και ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης.

Για τις υπόλοιπες περιφέρειες έχει καταγραφεί η υποψηφιότητα του Σταμάτη Μαλέλη για το Βόρειο Αιγαίο και, ως ευρύτερη υποψηφιότητα, ο Κώστας Μπαργιώτας για τη Θεσσαλία, στην οποία ωστόσο έχει εκφράσει ενδιαφέρον και η Μαρία Γαλλιού.

Σε όλες τις άλλες περιφέρειες οι συζητήσεις είναι ακόμα σε εξαιρετικά πρώιμο στάδιο, ενώ ειδικά για την Αττική έμπειρα κεντροαριστερά στελέχη εκτιμούν ότι το πρόσωπο που θα επιλεγεί πρέπει να έχει ένα προφίλ που θα προσελκύσει μια ευρύτερη γκάμα ψηφοφόρων.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

 

    

 

randomness