Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Πρεμιέρα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας - Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των φοιτητών

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα συνεχίστηκαν σήμερα οι κινητοποιήσεις των φοιτητών ενάντια στην παρουσία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας στις σχολές.  

Στις 8:00 το πρωί, φοιτητές συγκεντρώθηκαν στις πύλες της Πανεπιστημιούπολης, στις οδούς Κοκκινοπούλου και Ούλωφ Πάλμε, για να εμποδίσουν την είσοδο των ανδρών των ΟΠΠΙ.

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο προστασίας του Πολίτη αλλά και στην είσοδο της Πανεπιστημιούπολης του ΕΚΠΑ, πραγματοποίησαν το πρωί της Τρίτης φοιτητές που διαμαρτύρονται για τη λειτουργία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.

Χθες, Δευτέρα (5/9), στον χώρο του κάμπους του ΕΚΠΑ στου Ζωγράφου προκλήθηκε ένταση μεταξύ αστυνομικών και συγκεντρωμένων, με τα ΜΑΤ να προχωρούν σε ρίψεις χημικών.

Μιλώντας στην ΕΡΤ φοιτητές και εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο, τόνισαν πως: «πρόκειται για μια αιφνιδιαστική κίνηση από μεριά της κυβέρνησης, δηλαδή καθώς πηγαίνουν για τις εξεταστικές τους οι φοιτητές να αντικρίζουν μια τέτοια εικόνα τρομοκρατίας έξω από τις σχολές τους, για εμάς αυτό το πράγμα είναι απαράδεκτο».

«Ήρθε εχθές η κυβέρνηση να υλοποιήσει αιφνίδια αυτόν τον σχεδιασμό και βρεθήκαμε φοιτητές κι εργαζόμενοι – ήδη από χθες καταγγείλαμε αυτήν την παρέμβαση της αστυνομίας». «Είναι μία κατάσταση στην οποία οι φοιτητικοί σύλλογοι και όλη η ακαδημαϊκή κοινότητα έχει τοποθετηθεί ενάντια όλο το τελευταίο διάστημα, όλα τα τελευταία χρόνια που απειλούμαστε με την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας».

Νωρίτερα ομάδα περίπου 150 φοιτητών συγκεντρώθηκαν έξω από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με σημαίες, φωνάζοντας συνθήματα κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Αντιπροσωπεία φοιτητών συναντήθηκε με τον υφυπουργό Λευτέρη Οικονόμου τον οποίο και ενημέρωσαν για τα αιτήματα τους.


(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)


Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μιλώντας στα «Παραπολιτικά», δήλωσε πως: «μπορεί να υπάρχουν κάποιες ισχνές μειοψηφίες, κάποιες θορυβώδεις μειοψηφίες, εμείς είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στο έργο για το οποίο μας έχει εκλέξει ο ελληνικός λαός και αυτό συμπεριλαμβάνει και την ουσιαστική αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος στα Πανεπιστήμιά μας».

Η πανεπιστημιακή αστυνομία έκανε χθες πρεμιέρα έξω από την κεντρική πύλη της πανεπιστημιούπολης όπου περίπου 300 φοιτητές είχαν συγκεντρωθεί στην είσοδο του ΕΚΠΑ και έγιναν μικρής έντασης επεισόδια με πετροπόλεμο και ρίψη χημικών.

Στη συγκέντρωση των φοιτητών βρέθηκαν και βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο Νίκος Φίλης, ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δήλωσε πως: «είμαστε αντίθετοι στο να υπάρχει πανεπιστημιακή αστυνομία, τα πανεπιστήμια χρειάζονται καθηγητές και όχι αστυνομικούς»

Από την πλευρά του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ανέφερε για τους φοιτητές ότι: «αγωνίζονται ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία – αλλά πάνω από όλα αγωνίζονται για τα πραγματικά προβλήματα που έχουν σήμερα τα πανεπιστήμια».

Ο Κλέων Γρηγοριάδης βουλευτής του ΜΕΡΑ25, σχολίασε: «εδώ είναι χώρος ακαδημαϊκός, είναι χώρος ελεύθερης σκέψης και πολιτισμού, αυτά είχα να σας πω και όσο συνεχίζουν αυταρχισμό θα δημιουργούν αυτήν την αντίδραση».

Στόχος της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας είναι η προστασία των υποδομών στο εξωτερικό του κάμπους της πανεπιστημιούπολης, καθώς και σε σημεία που υπάρχει παραβατικότητα, όπως ανέφερε και ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος στην εκπομπή της ΕΡΤ “Συνδέσεις”, λέγοντας: «ο στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να δημιουργήσει τεχνητή ένταση, ο στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει καλύτερη, πιο ήρεμη ακαδημαϊκή ζωή χωρίς προβλήματα, να μπορούν δηλαδή οι φοιτητές να πηγαίνουν με αίσθημα ασφάλειας στα Πανεπιστήμια».

Οι αστυνομικοί θα κάνουν περιπολίες στο campus του ΕΚΠΑ, ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα η δράση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα πανεπιστήμια. Αρχικά σε τέσσερα campus του Αριστοτελείου, του Καποδιστριακού, του Οικονομικού και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Πηγή: ertnews.gr