Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Δύο νεκροί, 19 τραυματίες σε ρωσικό βομβαρδισμό στο Χάρκοβο Η Ρωσία θέτει ως προτεραιότητα την κατάληψη σημαντικών εθνικών υποδομών

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 19 τραυματίστηκαν σε ρωσικό βομβαρδισμό στο Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας την Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε ο τοπικός κυβερνήτης.
Ο Ολέχ Σινεχούμποφ, κυβερνήτης στην περιοχή του Χαρκόβου, δήλωσε ότι τέσσερις άνθρωποι είναι σε σοβαρή κατάσταση.
Η Ρωσία, που εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου σε μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως τη χαρακτηρίζει, αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους.

Η Ρωσία θέτει
ως προτεραιότητα
την κατάληψη
σημαντικών εθνικών υποδομών
Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις είναι πιθανό να πλησιάζουν στο δεύτερο μεγαλύτερο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής Vuhlehirska. Πρόκειται για θερμικό σταθμό παραγωγής ενέργειας από άνθρακα που βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων βορειοανατολικά του Ντονέτσκ, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών.
“Η Ρωσία θέτει ως προτεραιότητα την κατάληψη σημαντικών εθνικών υποδομών, όπως τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας,” ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας στην επικαιροποιημένη ενημέρωσή του για την πορεία των πολεμικών εξελίξεων στην Ουκρανία.
Το ίδιο υπουργείο πρόσθεσε επίσης, ότι η πιθανό η Ρωσία να προσπαθήσει να διασπάσει τη γραμμή άμυνας των Ουκρανών στην αναφερόμενη περιοχή, στο πλαίσιο των προσπαθειών της Μόσχας για την ανάκτηση της δυναμικής των πολεμικών επιχειρήσεων στο νότιο τομέα των πολεμικών επιχειρήσεων, καθώς προωθεί τις δυνάμεις της προς τις πόλεις Κραματόρσκ και Σλοβιάνσκ.

 Η κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας
υποτίμησε το εθνικό νόμισμα, τη χρίβνια,
κατά 25% έναντι του δολαρίου
Η ουκρανική κεντρική τράπεζα υποτίμησε το νόμισμα της χώρας, τη χρίβνια, κατά 25% έναντι του δολαρίου λόγω του αντίκτυπου από τον πόλεμο με τη Ρωσία.
Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι καθόρισε τη νέα ισοτιμία της χρίβνια στις 36,5686 έναντι του δολαρίου.
Η τράπεζα ανέφερε σε ανακοίνωση ότι ενήργησε «υπό το φως της αλλαγής των θεμελιωδών χαρακτηριστικών της ουκρανικής οικονομίας κατά τη διάρκεια του πολέμου και της ενίσχυσης του δολαρίου έναντι άλλων νομισμάτων».
Πρόσθεσε ότι η υποτίμηση θα βοηθήσει την «ανταγωνιστικότητα των ουκρανικών μεταποιητικών επιχειρήσεων… και θα στηρίξει τη σταθερότητα της οικονομίας σε συνθήκες πολέμου».
Η υποτίμηση ανακοινώθηκε μία ημέρα αφού η Ουκρανία ζήτησε από τους πιστωτές της διετές ‘πάγωμα’ πληρωμών σε ξένα ομόλογα σε μια προσπάθεια να επικεντρώσει τους οικονομικούς της πόρους, που μειώνονται, στο να απωθήσει τη Ρωσία.
Λόγω των επιπτώσεων του πολέμου, η ουκρανική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 35-45% το 2022.

Η ΕΕ υιοθέτησε το πακέτο
«διατήρησης και ευθυγράμμισης»
των κυρώσεων κατά της Ρωσίας
Tο Συμβούλιο των Υπουργών ενέκρινε νέα μέτρα που αποσκοπούν στην ενίσχυση των υφιστάμενων οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στην τελειοποίηση της εφαρμογής τους και στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους.
Το σημερινό πακέτο «διατήρησης και ευθυγράμμισης» εισάγει νέα απαγόρευση αγοράς, εισαγωγής ή μεταφοράς, άμεσα ή έμμεσα, χρυσού, εάν προέρχεται από τη Ρωσία και έχει εξαχθεί από τη Ρωσία στην ΕΕ ή σε οποιαδήποτε τρίτη χώρα μετά. Αυτή η απαγόρευση καλύπτει και τα κοσμήματα.
Το πακέτο επεκτείνει επίσης τον κατάλογο των ειδών, που μπορεί να συμβάλουν στη στρατιωτική και τεχνολογική βελτίωση της Ρωσίας ή στην ανάπτυξη του τομέα άμυνας και ασφάλειας, ενισχύοντας έτσι τους ελέγχους των εξαγωγών για διπλής χρήσης και προηγμένη τεχνολογία.
Επιπλέον, τα νέα μέτρα επεκτείνουν την υφιστάμενη απαγόρευση πρόσβασης σε λιμάνια και στις μαρίνες για να αποφευχθεί η καταστρατήγηση των κυρώσεων.
Η ΕΕ εισάγει επίσης ορισμένες διευκρινίσεις στα υφιστάμενα μέτρα, για παράδειγμα στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων, της αεροπορίας και της δικαιοσύνης. Ειδικότερα, η τεχνική βοήθεια προς τη Ρωσία για αεροπορικά αγαθά και τεχνολογία θα επιτρέπεται στον βαθμό που απαιτείται για τη διασφάλιση των εργασιών καθορισμού τεχνικών βιομηχανικών προτύπων του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας και η απαγόρευση συναλλαγής με ρωσικούς δημόσιους φορείς θα είναι ελαφρώς τροποποιημένη για να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στη δικαιοσύνη.
Προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν αρνητικές συνέπειες για την επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια σε όλο τον κόσμο, η ΕΕ αποφάσισε να επεκτείνει την εξαίρεση από την απαγόρευση συναλλαγών με ορισμένες κρατικές οντότητες όσον αφορά τις συναλλαγές για γεωργικά προϊόντα και τη μεταφορά πετρελαίου σε τρίτες χώρες.
Υπογραμμίζεται ότι η ΕΕ έχει δεσμευτεί να αποφεύγει όλα τα μέτρα που ενδέχεται να οδηγήσουν σε επισιτιστική ανασφάλεια σε όλο τον κόσμο. Κανένα από τα μέτρα που εγκρίθηκαν σήμερα ή νωρίτερα ενόψει των ενεργειών της Ρωσίας που αποσταθεροποιούν την κατάσταση στην Ουκρανία δεν στοχεύει με οποιονδήποτε τρόπο το εμπόριο γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου του σιταριού και των λιπασμάτων, μεταξύ τρίτων χωρών και της Ρωσίας.
Ομοίως, τα μέτρα της ΕΕ δεν εμποδίζουν τρίτες χώρες και τους υπηκόους τους που δραστηριοποιούνται εκτός ΕΕ να αγοράζουν φαρμακευτικά ή ιατρικά προϊόντα από τη Ρωσία.
Εκτός από τις οικονομικές κυρώσεις, το Συμβούλιο αποφάσισε να προσθέσει επιπλέον άτομα και οντότητες στις λίστες και να ενισχύσει τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων, επιβαρύνοντας τα άτομα που υπόκεινται σε κυρώσεις, προκειμένου να διευκολυνθεί η δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων στην ΕΕ.
Επισημαίνεται ότι η ΕΕ στέκεται σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας και θα συνεχίσει να παρέχει ισχυρή υποστήριξη για τη συνολική οικονομική, στρατιωτική, κοινωνική και οικονομική ανθεκτικότητα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Η ΕΕ καταδικάζει αποφασιστικά τις αδιάκριτες επιθέσεις της Ρωσίας κατά αμάχων και μη στρατιωτικών υποδομών και προτρέπει τη Ρωσία να αποσύρει αμέσως και άνευ όρων όλα τα στρατεύματα και τον στρατιωτικό εξοπλισμό της από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της μεταχείρισης των αιχμαλώτων πολέμου, πρέπει να γίνεται σεβαστό. Οι Ουκρανοί, ιδίως τα παιδιά, που έχουν απομακρυνθεί βίαια στη Ρωσία πρέπει να επιτραπεί αμέσως να επιστρέψουν με ασφάλεια. Η Ρωσία, η Λευκορωσία και όλοι όσοι είναι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου και για τα άλλα σοβαρότερα εγκλήματα θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο τονίζεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου.

Άμαχοι τίθενται σε αχρείαστο κίνδυνο και
από τα δύο στρατόπεδα, σύμφωνα με
το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Τόσο ο ρωσικός στρατός όσο και οι ουκρανικές δυνάμεις θέτουν σε "αχρείαστο" κίνδυνο αμάχους τοποθετώντας στρατεύματα στην καρδιά κατοικημένων περιοχών, όπως ένα υπόγειο σχολείο ή ένα ιατρικό κέντρο, ανέφερε σήμερα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch - HRW).
"Ενώ μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, άμαχοι παγιδεύτηκαν αχρείαστα στις μάχες", δηλώνει η Μπέλκις Ουίλ, ερευνήτρια του HRW., σύμφωνα με μια ανακοίνωση.
"Οι ρωσικές και οι ουκρανικές δυνάμεις πρέπει αμφότερες να αποφεύγουν να τοποθετούν τα στρατεύματά τους ανάμεσα στους αμάχους και να κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να απομακρύνουν τους αμάχους από τη γύρω περιοχή", είπε.
Το Παρατηρητήριο αναφέρει πως έχει τεκμηριώσει τέσσερις περιπτώσεις ρωσικών και τρεις ουκρανικών στρατιωτικών βάσεων που εγκαθιδρύθηκαν σε κατοικημένες περιοχές, θέτοντας αχρείαστα σε κίνδυνο αμάχους.
"Οι επιθέσεις που ακολούθησαν εναντίον των βάσεων αυτών σκότωσαν και τραυμάτισαν αμάχους", υπογράμμισε η οργάνωση, διευκρινίζοντας ότι ρώτησε τουλάχιστον 50 κατοίκους επτά κοινοτήτων που βρίσκονται στις ουκρανικές περιφέρειες Τσερνίχιβ (βόρεια), Χάρκοβο (ανατολικά) και Ζαπορίζια (νότια) και επισκέφθηκαν έξι από αυτές.
Ανάμεσα στις πιο γνωστές περιπτώσεις , που παραθέτει το Παρατηρητήριο, το χωριό Γιαχιντνέ (στην περιοχή του Τσερνίχιβ) όπου οι Ρώσοι κρατούσαν περίπου 350 αμάχους για ένα μήνα στο υπόγειο ενός σχολείου κοντά στις γραμμές του μετώπου που χρησιμοποιούσαν ως στρατιωτική βάση.
Από την πλευρά τους, οι ουκρανικές δυνάμεις δημιούργησαν μια βάση σε ένα κέντρο ελέγχου ασθενειών σε συνοικία κατοικιών της Ποκοτιλίβκα (στην περιοχή του Χαρκόβου) χωρίς να μεριμνήσουν για την απομάκρυνση των αμάχων από την περιοχή, υποστηρίζει η μη κυβερνητική οργάνωση.
Όταν οι Ρώσοι επιτέθηκαν στο κέντρο στις 28 Απριλίου, τουλάχιστον έξι άμαχοι τραυματίστηκαν και δεκάδες γειτονικά σπίτια καθώς και το τοπικό σχολείο υπέστησαν ζημιές, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου προκαλώντας την έξοδο εκατομμυρίων προσφύγων. τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, κυρίως στη Μαριούπολη και μαζικές καταστροφές στη γειτονική χώρα.

    

 

Απόψεις

# Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έκαναν χθες κατάληψη στο ήδη κλειστό εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ !  Αντιδράσεις@ Όλοι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της Περιφέρειας...

Ελλάδα

randomness