Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Δυσαρέσκεια για την παρουσία Ελπιδοφόρου με Τατάρ - Θα ξεναγήσει τον Μητσοτάκη στο Ground Zero

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή θα επισκεφθεί το Ground Zero στη Νέα Υόρκη, το σημείο όπου έλαβαν χώρα πριν από 20 χρόνια οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, όπου θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, ο οποίος θα τον ξεναγήσει στην νεόδμητη εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Η παρουσία ωστόσο του κ. Ελπιδοφόρου στην τελετή εγκαινίων του «Τουρκικού Κέντρου» στην Νέα Υόρκη από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερνοτγάν, στην οποία παρέστη ο κατοχικός ηγέτης στην Κύπρο, Ερσίν Τατάρ, έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Κατά συγκλίνουσες πληροφορίες στο φόντο της έντονης δυσαρέσκειας, η οποία από την Τρίτη αποδιδόταν σε ανεπίσημες αναφορές αξιωματούχων στην Αθήνα και στη Λευκωσία, φαίνεται ότι προστίθεται και μια κίνηση υψηλού συμβολισμού από μέρους του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, και θα αφορά στις επίσημες συναντήσεις που ήταν προγραμματισμένες αμφότερων των ηγετών με τον προκαθήμενο της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας των ΗΠΑ.

Η πρώτη έκφραση της δυσφορίας για το «παρών» του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου στην τουρκική εκδήλωση στην 1η Λεωφόρο, ήρθε από την κυπριακή πλευρά, καθώς ο Νίκος Αναστασιάδης όπως μεταδίδεται από κυπριακά μέσα ενημέρωσης ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντηση. Επισήμως η συγκεκριμένη αλλαγή σύμφωνα με τα ίδια μέσα αποδόθηκε στο βεβαρημένο πρόγραμμα του Προέδρου της Κύπρου.

Στο ερώτημα του CNN Greece εάν ο πρωθυπουργός που αφικνείται σήμερα το απόγευμα στη Νέα Υόρκη, θα ματαιώσει τις αναμενόμενες επαφές με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, αρμόδιες πηγές επέλεγαν μια προσεγμένη και λιτή διατύπωση: «Το πρόγραμμα είναι υπό διαμόρφωση».

Χωρίς να αναφέρεται ρητά πάντως είναι σαφές ότι η επιλογή του ιεράρχη να συμμετάσχει στην τελετή έχει προκαλέσει ενόχληση. Παρά την προγραμματισμένη ξενάγηση στον Άγιο Νικόλαο δεν διευκρινίζεται αν θα πραγματοποιηθεί κάποια άλλη επίσημη συνάντηση μεταξύ κ.κ. Μητσοτάκη και Ελπιδοφόρου.

Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής πάντως στην ανάρτηση του στο Twitter θέλησε να καταδείξει ότι η παρουσία του στην τελετή αποσκοπούσε στην αποστολή μηνυμάτων που αφορούν στη θρησκευτική ελευθερία των μειονοτήτων στην Τουρκία. «Όπως πάντα επιμένω στην σημαντικότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και στην στήριξη των δικαιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων στην Τουρκία» ανέφερε στο tweet του.

ΠΗΓΗ:CNN

    

randomness