Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Γαλλική οργή και αντίποινα για τη σύμπραξη AUKUS - Προσπαθούν να ρίξουν τους τόνους Αυστραλία, ΗΠΑ

Την έντονη αντίδραση της Γαλλίας για την αμυντική σύμπραξη μεταξύ ΗΠΑ – Βρετανίας και Αυστραλίας που οδήγησε στο  σπάσιμο του «συμβολαίου του αιώνα» για την παράδοση γαλλικών υποβρυχίων στην τελευταία, καταδεικνύει η απόφασή της να ανακαλέσει τους πρεσβευτές της στην Ουάσινγκτον και την Καμπέρα.
Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν στον France Info χαρακτήρισε ως «πισώπλατη μαχαιριά» από την Αυστραλία την υπογραφή της συμφωνίας ενώ έκανε λόγο για «ωμή» απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
«Είχαμε οικοδομήσει με την Αυστραλία μια σχέση εμπιστοσύνης. Η εμπιστοσύνη αυτή προδόθηκε», σημείωσε επίσης ο Λεντριάν, ο οποίος είχε συνάψει ο ίδιος αυτό το «συμβόλαιο του αιώνα» για τα υποβρύχια με την Αυστραλία όταν ήταν υπουργός Άμυνας.
Τα γαλλικά πυρά κατευθύνθηκαν και προς τη Βρετανία. Το Ηνωμένο Βασίλειο ενήργησε καιροσκοπικά, με «οπορτουνιστικό τρόπο», ως προς τη συμφωνία που συνήψαν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με την Αυστραλία και είχε αποτέλεσμα να ακυρωθεί συμφωνία της Καμπέρας με το Παρίσι για την προμήθεια στο αυστραλιανό ναυτικό γαλλικών υποβρυχίων αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, έκρινε γαλλική διπλωματική πηγή την Παρασκευή.

 


Διαβάστε περισσότερα στην εφημερίδα μας, στο φύλλο της Τρίτης 21 Σεπτεμβρίου.