Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ιταλία: Κορυφώνεται η ένταση στο κόμμα των Πέντε Αστέρων - Απομονωμένος ο Λουίτζι Ντι Μάιο

Κορυφώνεται η ένταση στο εσωτερικό του κινήματος Πέντε Αστέρων. Μεγάλος μέρος των γερουσιαστών της πολιτικής δύναμης, που ίδρυσε ο Μπέπε Γκρίλο, αμφισβητούν την γραμμή της κυβέρνησης Ντράγκι στο ουκρανικό και ζητούν να δοθεί έμφαση σε πρωτοβουλίες που να μπορούν να οδηγήσουν στην αποκλιμάκωση της έντασης.

Το αίτημα αυτό προσλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερη σημασία ενόψει της αυριανής παρέμβασης του Ιταλού τεχνοκράτη πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο της Ρώμης, στην οποία θα αναφερθεί λεπτομερώς στην όλη στρατηγική της κυβέρνησής του σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στη συνέχεια, η γραμμή αυτή της κυβέρνησης θα πρέπει να επικυρωθεί με θετική ψήφο των δυνάμεων που την στηρίζουν και είναι κάθε άλλο παρά δεδομένο ότι θα εξασφαλιστεί ομοφωνία.

Το μέτωπο αυτό της εξωτερικής πολιτικής ήταν αιτία για να γίνει ακόμη εμφανέστερο το χάσμα στο εσωτερικό των Πέντε Αστέρων. Από τη μια, ο νυν πολιτικός αρχηγός τους Τζουζέπε Κόντε τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης των διπλωματικών πρωτοβουλιών στο ουκρανικό και ζητά να δοθεί βαθμιαία λιγότερο βάρος στην αποστολή οπλισμού. Από την άλλη, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών (και πρώην επικεφαλής του κινήματος) Λουίτζι Ντι Μάιο θεωρεί ότι η Ιταλία πρέπει να συνεχίσει να συμπορεύεται στο θέμα αυτό με τις μεγαλύτερες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και της Ατλαντικής Συμμαχίας, χωρίς καμία σημαντική διαφοροποίηση.

«Διαπιστώνω ότι δέχομαι επιθέσεις με μίσος και ζηλοφθονία. Υπάρχει βούληση να φέρουν την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση. Μπορώ να πω ότι θα χρειαζόταν λίγη αυτοκριτική», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος σε γνωστά στελέχη του κινήματός του.

Το Εθνικό Συμβούλιο των πεντάστερων, το οποίο συνεδρίασε χθες, Κυριακή, το βράδυ, έλαβε σαφείς αποστάσεις από τις θέσεις του Ντι Μάιο, αφήνοντας ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο διαγραφής του - κάτι το οποίο θα πρέπει όμως να αποφασίσει ο ίδιος ο Κόντε.

Όπως υπογραμμίζουν οι περισσότεροι αναλυτές, στην πραγματικότητα συγκρούονται δυο εναλλακτικές πολιτικές γραμμές. Με την πάροδο των μηνών και λόγω της παραμονής του στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Ντι Μάιο απέκτησε μια μετριοπαθή γραμμή, η οποία θυμίζει πολύ περισσότερο τις θέσεις του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, απ΄ότι τις αρχικές διεκδικήσεις του κινήματος του Μπέπε Γκρίλο.

Ο Τζουζέπε Κόντε, από την πλευρά του, βλέποντας τα ποσοστά των Πέντε Αστέρων να συρρικνώνονται συνεχώς (όπως διαπιστώθηκε και στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές), είναι αναγκασμένος να προσπαθήσει να τονώσει το «εναλλακτικό και αντισυστημικό» προφίλ της δύναμης αυτής, με το σκεπτικό ότι μόνον έτσι μπορεί να αποφύγει την πολιτική εξαφάνιση στις βουλευτικές εκλογές της επόμενης άνοιξης.

Μένει να διαπιστωθεί αν όντως ο Ντι Μάιο θα διαγραφεί από το κίνημα, αν θα αναγκαστεί να παραιτηθεί από υπουργός Εξωτερικών και, τελικά, αν θα αποφασίσει να ιδρύσει δικό του κόμμα ή να προσχωρήσει σε κάποιο κεντρώο πολιτικό σχηματισμό.

Πρώτα απ΄όλα, όμως, θα πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο θα λήξει η προσωπική του σύγκρουση με τον Τζουζέπε Κόντε και αν ο Μπέπε Γρκίλο θα αποφασίσει να παρέμβει καθοριστικά υπέρ ενός εκ των δυο «πρώην συνοδοιπόρων».

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

    

 

randomness