Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Μόσχα, Άγκυρα και Τεχεράνη θα συνεχίσουν τη συνεργασία για την «εξόντωση των τρομοκρατών» στη Συρία

Το Ιράν, η Ρωσία και η Τουρκία δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους για την "εξόντωση των τρομοκρατών" στη Συρία, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε την Τρίτη στο τέλος της τριμερούς συνόδου κορυφής στην Τεχεράνη.
Οι τρεις χώρες "απέρριψαν όλες τις παράνομες πρωτοβουλίες αυτοδιάθεσης" και "έδειξαν τη βούλησή τους να αντιταχθούν στις αυτονομιστικές φιλοδοξίες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την κυριαρχία και την ακεραιότητα της Συρίας" και να απειλήσουν την ασφάλεια των γειτονικών χωρών, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί και τον Τούρκο ηγέτη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τεχεράνη ζήτησε περισσότερη ενότητα στην πολιτική για τη Συρία και κατηγόρησε τη Δύση για παρέμβαση.
Η Δύση "έχει χαράξει μια πορεία για να διαμελίσει τη χώρα", δήλωσε ο Πούτιν. Σε αυτό πρέπει να αντιταχθούν από κοινού η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν.
"Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στα εδάφη που δεν βρίσκονται υπό τις συριακές αρχές", είπε ο Πούτιν προσθέτοντας ότι στα εδάφη αυτά ελλοχεύει αυξημένος κίνδυνος εξτρεμιστικής και αυτονομιστικής δράσης.
"Με πολλούς τρόπους, η καταστροφική γραμμή των δυτικών κρατών, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, το ενθαρρύνει αυτό", δήλωσε ο Πούτιν. Η Άγκυρα, η Μόσχα και η Τεχεράνη θα πρέπει επομένως να κάνουν τα πάντα για να καταστήσουν δυνατή την επιστροφή αυτών των περιοχών στον έλεγχο της "νόμιμης κυβέρνησης".
Το αίτημα αυτό είναι πιθανόν επίσης να εκληφθεί ως αντίθετο προς τις επιδιώξεις της Τουρκίας να αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή στη βόρεια Συρία.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε "χρήσιμες" τις τριμερείς συνομιλίες στην Τεχεράνη με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Ιρανό Εμπραχίμ Ραϊσί για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στη Συρία.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την "εξομάλυνση" της κατάστασης στη Συρία.
"Η συνάντηση ήταν χρήσιμη και πολύ διαφωτιστική (...) συζητήσαμε βασικά σημεία του συντονισμού μας σε σχέση με τη Συρία", δήλωσε ο Πούτιν στο τέλος των συνομιλιών, κατά τη διάρκεια ομιλίας που μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση, καλώντας τους δύο ομολόγους του να μεταβούν στη Ρωσία για μια νέα συνάντηση γι' αυτό το θέμα "πριν από το τέλος του έτους".
Μιλώντας μετά τη συνάντηση με τους ηγέτες της Τουρκίας και του Ιράν στην Τεχεράνη, ο Πούτιν είπε ότι οι χώρες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις για τη Συρία.
Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι η Ρωσία και το Ιράν συζήτησαν τη χρήση των εθνικών νομισμάτων σε διμερείς διακανονισμούς.
«Να αρθούν οι εναπομείναντες περιορισμοί στις εξαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία»
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία προτίθεται να διευκολύνει τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, συμπληρώνοντας όμως ότι επιθυμεί να αρθούν επίσης οι εναπομείναντες περιορισμοί στις εξαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία.
Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ουσιαστικά άρει τους περιορισμούς στις εξαγωγές ρωσικών λιπασμάτων.
«Δεν βλέπουμε καμία επιθυμία από την Ουκρανία να τηρήσει τους όρους της προκαταρκτικής ειρηνευτικής συμφωνίας»
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε ότι δεν βλέπει καμιά επιθυμία από την Ουκρανία να τηρήσει τους όρους μιας «προκαταρκτικής ειρηνευτικής συμφωνίας» - όπως είπε - που επιτεύχθηκε τον Μάρτιο.
Ο Πούτιν ανέφερε ότι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν προσφερθεί να μεσολαβήσουν για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό της κρίσης.

Ερντογάν: Ο όρος που τέθηκε
από την Βουλή των
Αντιπροσώπων των ΗΠΑ
για τα F-16 δεν είναι δεσμευτικός
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ο όρος που τέθηκε από την Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ σύμφωνα με τον οποίο, τα F-16 τα οποία ενδεχομένως θα πωληθούν στην Αγκυρα, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, δεν είναι δεσμευτικός, σύμφωνα με κείμενο δηλώσεων που έκανε κατά την πτήση της επιστροφής του από την Τεχεράνη και δόθηκε στην δημοσιότητα από την τουρκική προεδρία.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την πτήση, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν έθεσε όρους για την πώληση των αεροσκαφών όταν οι δύο τους συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη τον περασμένο μήνα.
Επαναλαμβάνοντας την απειλή του βέτο στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αν οι δύο χώρες δεν τηρήσουν τα υπεσχημένα, ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι σχεδόν όλες οι βορειοευρωπαϊκές χώρες έχουν μετατραπεί σε «φωλιές τρομοκρατίας» και πρόσθεσε ότι οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία, Ιταλία και Βρετανία επιτρέπουν επίσης σε οργανώσεις που η Τουρκία θεωρεί ότι αποτελούν τρομοκρατικές οργανώσεις να δρουν ελεύθερα.
Μια νέα τουρκική επίθεση εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη Συρία θα παραμείνει στην ατζέντα της Τουρκίας μέχρι να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες ασφαλείας της, δήλωσε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με κείμενο που διένειμε η προεδρία, έπειτα από συνομιλίες με τους ηγέτες του Ιράν και της Ρωσίας.
Ο Ερντογάν, που ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος πως η Τουρκία θα εξαπολύσει μια νέα επίθεση στη βόρεια Συρία εναντίον των YPG, είχε συνομιλίες για τη Συρία με τον Ρώσο και τον Ιρανό ομόλογό του στην Τεχεράνη χθες, Τρίτη.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους στην πτήση της επιστροφής, ο Ερντογάν είπε πως οι τρεις χώρες είναι ενωμένες στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας παρότι έχουν διαφορετικές απόψεις για ορισμένα θέματα που έχουν σχέση με τη Συρία και πρόσθεσε πως πιστεύει ότι και οι τρεις σκέπτονται με παρόμοιο τρόπο σε ό,τι αφορά τις YPG, τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.
Ο Ερντογάν κατηγόρησε τις YPG, κρίσιμης σημασίας σύμμαχο των ΗΠΑ στη μάχη εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, ότι "στραγγίζουν" το συριακό πετρέλαιο και αργότερα το πουλούν στην κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Είπε ακόμη πως οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αποσυρθούν από την περιοχή ανατολικά του ποταμού Ευφράτη και να σταματήσουν την υποστήριξή τους σε τρομοκρατικές οργανώσεις.
Ο Ερντογάν είπε ακόμη πως θέλει μια ενδεχόμενη συμφωνία για την επανάληψη της εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα βάσει ενός σχεδίου υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών, να τεθεί γραπτά αυτή την εβδομάδα μετά την επίτευξη μιας γενικής συμφωνίας την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα πάντα με το κείμενο που διένειμε η τουρκική προεδρία σήμερα.
Προχθές, Δευτέρα, η Άγκυρα δήλωσε πως μια συνάντηση ανάμεσα στη Ρωσία, την Ουκρανία, την Τουρκία και τον ΟΗΕ θα διεξαχθεί "πιθανότατα" αυτή την εβδομάδα.
"Μια συμφωνία πρόβαλε από τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα για το γενικό περίγραμμα της διαδικασίας βάσει του σχεδίου του ΟΗΕ. Τώρα, θέλουμε να δέσουμε αυτή τη συμφωνία με ένα γραπτό έγγραφο", είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής από την Τεχεράνη.
"Ελπίζουμε πως το σχέδιο θα αρχίσει να εφαρμόζεται τις ερχόμενες ημέρες", πρόσθεσε.
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης πως η Τουρκία και η Ρωσία που είναι γείτονες στη Μαύρη Θάλασσα, θα συνεχίσουν την αλληλεγγύη τους για το φυσικό αέριο και τον πυρηνικό σταθμό Άκουγιου και πρόσθεσε πως συζήτησε επίσης την προμήθεια αμφίβιων αεροσκαφών με τον Ρώσο ομόλογό του.

    

 

randomness