Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Μπορέλ: Να συνομιλήσουμε με τους Ταλιμπάν χωρίς να τους αναγνωρίσουμε

Στην ανάγκη επικοινωνίας με τους Ταλιμπάν, χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο να οδηγήσει στην επίσημη αναγνώρισή τους, προχώρησε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν τοποθετήθηκε σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, στη Σύνοδο Ολομέλειας που πραγματοποιείται την τρέχουσα εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Όπως αναφέρει ο απεσταλμένος μας στο Στρασβούργο, Χρήστος Μπαρούνης, ανάμεσα στα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την ευρωπαϊκή κοινότητα, ο Ζοζέπ Μπορέλ μιλώντας για το Αφγανιστάν, χαρακτήρισε "τραγωδία" τα όσα συμβαίνουν στον αφγανικό λαό, ενώ παράλληλα παραδέχτηκε πως η προσπάθεια της ΕΕ να παρέχει προστασία στους Αφγανούς ήταν ανεπαρκής".

Σε σχέση με τις γειτονικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, επεσήμανε την ανάγκη επικοινωνίας με τους Ταλιμπάν, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν θα σημαίνει και την επίσημη αναγνώρισή τους.

 
 

Στη συνέχεια, όπως είπε, "θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία και με τους γείτονες του Αφγανιστάν" ενώ παράλληλα ανακοίνωσε πως αποφασίστηκε η σύγκλιση "μιας περιφερειακής πλατφόρμας συνεργασίας μεταξύ γειτόνων του Αφγανιστάν και σε υπουργικό επίπεδο".

 

Συγκεκριμένα, ο Ζοζέπ Μπορέλ είπε:

“Αυτό που έγινε στο Αφγανιστάν είναι μια τραγωδία για τον αφγανικό λαό. Ίσως αλλάξει τις διεθνείς σχέσεις. Είδαμε την κατάρρευση του αφγανικού στρατού και την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν σε λιγότερες από 10 ημέρες. Γνωρίζουμε τι πρέπει να αναμένουμε από αυτούς. Αρχικά εστιαστήκαμε στις εκκενώσεις. Η προσπάθεια της ΕΕ να παρέχει προστασία στους Αφγανούς ήταν σημαντική, αλλά ανεπαρκής. Και πρέπει να συνεχιστεί. Μου ανέθεσαν να συντονίσω τις προσπάθειες για την εκκένωση κάποιων Ευρωπαίων, κάποιων μελών του προσωπικού μας που βρίσκονται εκεί και πολλών ακόμη Αφγανών επίσης που είχαν δεσμευτεί για την οικοδόμηση ενός ελεύθερου Αφγανιστάν. Το ερώτημα τώρα είναι τι μπορούμε να κάνουμε στην ευρύτερη περιοχή. Αλλά πρέπει να ασκήσουμε και αυτοκριτική και μάλιστα σοβαρή για τα μαθήματα που μπορούμε να αποκομίσουμε από τις προσπάθειες που απέτυχαν στο Αφγανιστάν. Αυτά που συνέβησαν θα μας διδάξουν πολλά για αυτή την άσκηση οικοδόμησης κυβέρνησης. Τι σημαίνει αυτό για τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ; Τι σημαίνει για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής και στρατηγικής αυτονομίας για την ασφάλειά μας και την πολιτική άμυνάς μας;

Η ανθρωπιστική κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι δραματική από ανθρωπιστική άποψη. Αυξάνονται οι τιμές, καταρρέει το οικονομικό σύστημα, η Κομισιόν πολλαπλασίασε τη βοήθειά μας από τα 50 στα 200 εκατομμύρια, αλλά... μια σταγόνα στο νερό. Επίσης, πολύς κόσμος βρίσκεται σε κίνδυνο, θέλει να φύγει από τη χώρα και πρέπει να τους βοηθήσουμε. Οι μόνες επιλογές που έχουμε είναι να έρθουμε σε επικοινωνία με τους Ταλιμπάν; Αυτό σημαίνει αναγνώριση; Όχι. Αλλά σημαίνει συζήτηση, συνομιλία και συμφωνία. Η επικοινωνία θα εξαρτηθεί από τη δέσμευση και τη συμπεριφορά της νέας κυβέρνησης. Δεν μιλάμε για κάτι παράλογο. Ξέρετε πολύ καλά σε τι αναφέρομαι. Το πρώτο σημείο αναφοράς με το Αφγανιστάν είναι να μην εξάγει τρομοκρατία σε άλλες χώρες. Το δεύτερο είναι η τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κυρίως των γυναικών. Φαίνεται οξύμωρο όταν μιλά κανείς για δικαιώματα και κράτος δικαίου και αναφέρεται στους Ταλιμπάν. Αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει. Κανείς δεν θέλει η προσπάθειά μας να προσφέρουμε προστασία στους Αφγανούς που κινδυνεύουν ότι είναι πρόβλημα. Το ίδιο είχε συμβεί με κάποιους υπουργούς στη Συρία. Θέλουμε να προστατεύσουμε τους Αφγανούς που χρειάζονται την προστασία μας και είναι πολλοί αυτοί. Πρέπει να συζητήσουμε με τους Ταλιμπάν για την προστασία αυτών των ανθρώπων. Οι πρεσβείες των κρατών-μελών εκεί έχουν κλείσει και δεν πρόκειται να ξανανοίξουν. Είναι σαφές ότι θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία και με τους γείτονες του Αφγανιστάν. Αποφασίσαμε να συγκαλέσουμε μία περιφερειακή πλατφόρμα συνεργασίας μεταξύ γειτόνων του Αφγανιστάν και σε υπουργικό επίπεδο. Όλα τα μέλη της ΕΕ θα επιτελούν τα καθήκοντά τους, αλλά χρειάζεται συντονισμός για όλο αυτό. Δεν θα αντικαταστήσουμε τις προσπάθειες των Υπουργών των κρατών-μελών αλλά πρέπει να τις συντονίσουμε.

Το περιφερειακό έχει μεγάλη σημασία. Υπάρχει ανάγκη για πιο περιφερειακές προσεγγίσεις, για συνεργασία μεταξύ των λαών κάτι που πρέπει να συμβεί. Ελπίζουμε η κατάσταση να μην επιδεινωθεί από τον πόλεμο στη Συρία, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη στη χώρα. Θα πρέπει να προλάβουμε την ενδυνάμωση της τρομοκρατίας να καταπολεμήσουμε το οργανωμένο έγκλημα.

Αυτή τη στιγμή καταβάλουμε προσπάθειες για ένα φόρουμ επανεγκατάστασης. Αυτή είναι η δράση που πρέπει να οργανωθεί τους επόμενους μήνες. Θα είναι δύσκολο αλλά νομίζω ότι όλοι μαζί μπορούμε να φέρουμε καλύτερα αποτελέσματα. Αργότερα θα συνεχίζουμε να συζητάμε για τα διδάγματα που μπορούμε να αποκομίσομε.. Πρέπει, όμως, να γίνει και κάποια αξιολόγηση.

Πρέπει να συνεργαστούμε σωστά με τους Ταλιμπάν, αλλά χωρίς να τους αναγνωρίσουμε επισήμως”.

ΠΗΓΗ NEWS247.GR

    

 

Απόψεις

# Μπροστάρης σε όλους τους αγώνες των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ το στέλεχος του ΚΚΕ και Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς ο Κώστας Μπασδέκης, έχει αναδείξει το πρόβλημα σε όλα...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness