Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στον Ισημερινό - Πέντε πράγματα που αξίζει να συγκρατηθούν για τη χώρα

Ο Ισημερινός, εδώ και δέκα ημέρες συνταράσσεται από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με αιχμή του δόρατος κίνημα αυτοχθόνων εναντίον της αύξησης των τιμών των καυσίμων και του κόστους ζωής, είναι συγκριτικά μικρή χώρα των Άνδεων η οποία εξάγει κυρίως πετρέλαιο και στην οποία η δράση συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά εξαπλώνεται σαν γάγγραινα.

Δικτατορία, έπειτα αστάθεια

Άλλοτε βασίλειο ενσωματωμένο στην αυτοκρατορία των Ίνκα, έπειτα αποικία υπό ισπανική κυριαρχία από τον 16ο αιώνα μέχρι το 1822, ο Ισημερινός υπήρξε μέρος της αχανούς Μεγάλης Κολομβίας του Σιμόν Μπολίβαρ. Μετά τη διάλυση αυτής της τελευταίας το 1830, έγινε ανεξάρτητη δημοκρατία.

Γνώρισε τρεις μάλλον σύντομες περιόδους στρατιωτικής δικτατορίας, η τελευταία από τις οποίες έπεσε το 1979, με την εκλογή του προέδρου Χάιμε Ρολδός Αγκιλέρα.

14 χρόνια αριστερά, μετά επιστροφή της δεξιάς

Η εκλογική νίκη του σοσιαλιστή Ραφαέλ Κορέα το 2006 εγκαινίασε περίοδο πολιτικής σταθερότητας. Ο οικονομολόγος επανεξελέγη το 2009, έπειτα από την υιοθέτηση νέου Συντάγματος που ενίσχυσε τον κρατικό έλεγχο στην οικονομία, κατόπιν το 2013.

Μορφή της λατινοαμερικάνικης αριστεράς, προκάλεσε οργή στην Ουάσινγκτον το 2012 δίνοντας πολιτικό άσυλο στον αυστραλό ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks, τον Τζούλιαν Ασάνζ.

Ο δελφίνος του, ο Λενίν Μορένο, τον διαδέχθηκε το 2017. Όμως οι δύο άνδρες ήρθαν σε απόλυτη ρήξη. Το 2019, ο Λενίν Μορένο απέσυρε το άσυλο στον Τζούλιαν Ασάνζ, που συνελήφθη αμέσως μετά στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο από τη βρετανική αστυνομία.

Εγκατεστημένος στο Βέλγιο, την πατρίδα της συζύγου του, ο Ραφαέλ Κορέα καταδικάστηκε το 2020 να εκτίσει οκτώ χρόνια κάθειρξη για διαφθορά, έπειτα από δίκη που ο ίδιος διατείνεται πως ήταν πολιτική.

Ο νυν πρόεδρος, ο συντηρητικός πρώην τραπεζίτης Γκιγιέρμο Λάσο, ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Μάιο του 2021, υποσχόμενος να ανοίξει τη χώρα στο λεγόμενο ελεύθερο εμπόριο.

Η σχέση του με το κοινοβούλιο είναι συγκρουσιακή. Τον Οκτώβριο, η εθνική αντιπροσωπεία του Ισημερινού ενέκρινε την έναρξη έρευνας σε βάρος του προέδρου, που κατηγορείται πως είχε εν κρυπτώ χρήματα σε φορολογικούς παραδείσους, έπειτα από τις αποκαλύψεις των λεγόμενων Pandora Papers.

Ισχυρή οργάνωση των αυτοχθόνων

Η Συνομοσπονδία Αυτοχθόνων Εθνοτήτων του Ισημερινού (CONAIE), η μεγαλύτερη συλλογικότητα ιθαγενών στη χώρα, ιδρύθηκε το 1990 και υποχρέωσε την κυβέρνηση να παραχωρήσει 23 εκατ. στρέμματα γαιών στις κοινότητες του Αμαζονίου και των Άνδεων.

Μεταξύ του 1997 και του 2005, το κίνημα αυτό πρωταγωνίστησε σε πολλές μαζικές κινητοποιήσεις, που οδήγησαν στην πτώση τριών προέδρων.

Η τιμή των καυσίμων γίνεται συχνά το μήλο της έριδος ανάμεσα στις κυβερνήσεις και τους αυτόχθονες. Ξέσπασαν μαζικές διαδηλώσεις το 2019 εναντίον της κατάργησης της επιδότησής τους από το δημόσιο. Στα επεισόδια έχασαν τη ζωή τους 11 άνθρωποι.

Από τα μέσα Ιουνίου, η CONAIE πρωτοστατεί στις νέες διαδηλώσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον της ανόδου των τιμών των καυσίμων και του πληθωρισμού.

Οι αυτόχθονες λαοί αριθμούν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο από τους συνολικά 17,7 εκατ. πολίτες του Ισημερινού.

Εξαγωγέας πετρελαίου

Ο Ισημερινός συγκαταλέγεται στα κράτη της Λατινικής Αμερικής που χτυπήθηκαν πιο σκληρά από την πανδημία του νέου κορονοϊού, γεγονός το οποίο επέτεινε την οικονομική κρίση, με το ΑΕΠ του να συρρικνώνεται κατά 7,8% το 2020.

Είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές μπανάνας στον κόσμο, έχει επίσης μεγάλη παραγωγή καφέ και κακάο - όμως εξαρτάται πάνω απ’ όλα από τις εξαγωγές πετρελαίου. Τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2022, η παραγωγή έφθανε τα 481.000 βαρέλια την ημέρα, ποσότητα από την οποία το 65% εξήχθη. Οι διαδηλώσεις μείωσαν την παραγωγή μαύρου χρυσού κατά 20%.

Καθώς γειτονεύει με την Κολομβία και το Περού, τα δύο κράτη με την μεγαλύτερη παραγωγή κοκαΐνης στον κόσμο, έχει μετατραπεί σε πλατφόρμα της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών.

Οι συγκρούσεις αντίπαλων συμμοριών διακινητών ναρκωτικών είναι τραγικά συχνό φαινόμενο στις φυλακές του Ισημερινού (σχεδόν 400 κρατούμενοι νεκροί από τον Φεβρουάριο του 2021).

Τον Δεκέμβριο, η φτώχεια έπληττε το 27,7% του πληθυσμού, η ακραία φτώχεια το 10,5%.

Ηφαίστεια, δάση και Γκαλάπαγκος

Με επιφάνεια 256.370 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ο Ισημερινός έχει παράλια στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Μετρά κάπου εκατό ηφαίστεια κατά μήκος των Άνδεων, βρίσκεται σε εξαιρετικά σεισμογενή περιοχή. Το 2016, σεισμική δόνηση 7,8 βαθμών είχε στοιχίσει τη ζωή σε 673 ανθρώπους.

Μέρος της επικράτειάς του καλύπτεται από το δάσος του Αμαζονίου, όπου ζουν κάποιες από τις 14 φυλές αυτοχθόνων της χώρας, ανάμεσά τους οι Γουαοράνι, που απειλούνται από την εκμετάλλευση πετρελαϊκών κοιτασμάτων.

Τα νησιά Γκαλάπαγκος χαρακτηρίζονται από την UNESCO μέρος της παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς, λόγω της μοναδικής στον κόσμο χλωρίδας και πανίδας τους.

Το αρχιπέλαγος ήταν το εργαστήριο του βρετανού φυσιοδίφη και βιολόγου Κάρολου Δαρβίνου όταν ανέπτυσσε τη θεωρία της εξέλιξης.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

    

 

Απόψεις

Το ταξίδι στον  Νομό Έβρου είχε και δυσάρεστα απρόοπτα. Συνάντησα στην Ορεστιάδα τον ιντερνετικό μου φίλο Χρήστο. Η χαρά μεγάλη και από τις δύο πλευρές, μέχρι την...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness