Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Τουρκία: Εκτακτη σύσκεψη των διοικητών των τραπεζών για την οικονομία και τη λίρα

Ο διοικητή της τουρκικής κεντρικής τράπεζας συγκάλεσε σήμερα έκτακτη σύσκεψη με θέμα την διάσωση της οικονομία. 

Ο καλπάζων πληθωρισμός και η κατάρρευση της τουρκικής λίρας ανάγκασα τον διοικητή της τουρκικής κεντρικής τράπεζας Σαχάπ Καβτζίογλου να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη για σήμερα με τους διευθυντές όλων των τραπεζών με θέμα την διάσωση της οικονομίας και του εθνικού νομίσματος.

Παρόντες στη σύσκεψη θα είναι, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Αλί Ακμπέν, επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής των τραπεζών και ο Αλπασλάν Τσακάρ, επικεφαλής της Ένωσης Τραπεζών της Τουρκίας (TBB).

Το καμπανάκι για την τουρκική οικονομία έχει σημάνει πολλάκις, μετά την συνεχόμενη κατάρρευση της λίρας που σπάει καθημερινά αρνητικά ρεκόρ έναντι του δολαρίου και του ευρώ από τότε που η κεντρική τράπεζα επιμένει στις μειώσεις επιτοκίων.

Την περασμένη εβδομάδα και ο τούρκος πρρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι το μειωμένο κόστος δανεισμού ήταν μέρος ενός νέου οικονομικού μοντέλου για την τόνωση των εξαγωγών, των θέσεων εργασίας και της οικονομικής ανάπτυξης. Το επιτόκιο αναφοράς της κεντρικής τράπεζας ανέρχεται πλέον στο 15% σε σύγκριση με τον πληθωρισμό τιμών καταναλωτή 19,9%.

Η λίρα διαπραγματευόταν με πτώση 0,6% στις 12,15 ανά δολάριο στις 10:11 π.μ. τοπική ώρα την Πέμπτη. Κατέρρευσε κατά περισσότερο από 15% στο ιστορικό χαμηλό των 13,52 ανά δολάριο την Τρίτη σε μια 12 συνεχόμενη ημέρα πτώσης, το μεγαλύτερο σερί απωλειών σε δύο δεκαετίες.

Η συνάντηση μεταξύ των τραπεζιτών ακολουθεί τις συνομιλίες μεταξύ Ερντογάν και Καβτζιόγλου την Τρίτη. Οι κρατικές τράπεζες της Τουρκίας ενήργησαν κατόπιν εντολής του Ερντογάν να μειώσουν τα επιτόκια των δανείων παράλληλα με τις μειώσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας. Η κυβέρνησή του κάλεσε τους ιδιώτες δανειστές να κάνουν το ίδιο.

Την Τετάρτη, οι κρατικές τράπεζες πούλησαν ξένο νόμισμα στην αγορά για να βοηθήσουν στην ενίσχυση της λίρας, ανέφερε το Bloomberg επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Οι απώλειες για τη λίρα ανεβάζουν τις τιμές για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, ιδιάιτερα στην ενέργεια. Ορισμένοι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να επιταχυνθεί σε περισσότερο από 25% τους επόμενους μήνες, εκτός εάν η λίρα αντιστρέψει τις απώλειές της. 

 

Πηγή: imerisia.gr