Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Επέκταση των Υποδομών για Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση - Έρευνα στη Λαμία

Γράφει ο Κωνσταντίνος Τσαμαδιάς


Η ίδρυση και λειτουργία Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας με έδρα τη Λαμία αποτελεί, εδώ και δεκαετίες, καθολικό κοινωνικό αίτημα.

Όμως, δεν είχε συνειδητοποιηθεί εγκαίρως, ότι το έργο αυτό εκτός από πολύ σημαντικό είναι και πολύ σύνθετο στην υλοποίησή του.

Ότι είχε ανάγκη πέραν της πολιτικής βούλησης, από καλή γνώση και μεθόδευση των τοπικών φορέων και ευρεία κοινωνική στήριξη.

Αποτέλεσμα, επί 10 περίπου χρόνια στη Λαμία δεν έγινε σχεδόν τίποτα στο πεδίο των υποδομών, που αποτελεί προϋπόθεση για την ακαδημαϊκή συγκρότηση.

Το καχεκτικό Πανεπιστήμιο παρέμενε στεγασμένο στο παλαιό κτίριο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας (που παλαιότερα κάλυπτε ένα τμήμα με διετές πρόγραμμα σπουδών).

Η ευκαιρία που δόθηκε την περίοδο 2007-2008 για κτιριακές υποδομές, τοπικά δεν αξιοποιήθηκε.

Το ίδρυμα ήταν ο αδύναμος κρίκος στο σύστημα της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης της Χώρας.

Έτσι, την περίοδο των μνημονίων υπό την πίεση των «Τροϊκανών» οδηγήθηκε στην απορρόφησή του από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Με πολλές προσπάθειες του τότε Αναπλ. Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και την αξιοποίηση της πολυετούς σχέσης πολιτικής συνεργασίας του υπογράφοντος με τον τότε Υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, συγκροτήθηκε η Σχολή Θετικών Επιστημών (υπαγόμενη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) με δύο τμήματα και ένα τμήμα μεταπτυχιακού επιπέδου.

Φυσικά, διατηρήθηκε το ΤΕΙ, θεσμοθετήθηκαν 3 τμήματα Έρευνας και εξασφαλίσθηκαν περίπου 120 στρέμματα στην περιοχή της ΠΑΒΥΠ για την κατασκευή υποδομών Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και Έρευνας (είχαν πληρωθεί από τον Χ. Σταϊκούρα από το κρατικό αποθεματικό). Δυστυχώς, δεν παρελήφθησαν το 2015 από τις Πρυτανικές αρχές και την τότε Αυτοδιοίκηση της περιοχής, ούτε βεβαίως συγκροτήθηκαν τα τρία τμήματα Έρευνας.

Στη συνέχεια καταργήθηκε – ενσωματώθηκε το ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια όμορων περιοχών.

Στη Λαμία, η Σχολή Θετικών Επιστημών απέκτησε 4 τμήματα και το τμήμα Φυσικοθεραπείας.

Το Σεπτέμβριο του 2019 ο Χ. Σταϊκούρας θέτει για πρώτη φορά το θέμα της διεύρυνσης των κτιριακών υποδομών στην έκταση των 26 στρεμμάτων, που υφίσταντο δίπλα στις εγκαταστάσεις του πρώην ΤΕΙ.

Το Νοέμβριο του 2019, σε σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών με τις Πρυτανικές αρχές του Παν. Θεσσαλίας, ζητεί να ενταχθεί και η υποδομή της Λαμίας από κοινού με του Βόλου ως ενιαίο έργο ΣΔΙΤ.

Οι πρυτανικές αρχές (Πρύτανης Ζ. Μαμούρης) συμφωνούν.

Η έκταση των 26 στρεμμάτων, μελετάται (προβλέπονται κτιριακές υποδομές 13.500 τμ), και η μελέτη υποβάλλεται αρμοδίως και εντάσσεται με του Βόλου, ως ενιαίο έργο ΣΔΙΤ.

Η συμβολή του Χ. Σταϊκούρα (και εκ του θεσμικού ρόλου που αυτά τα χρόνια υπηρετεί) είναι μεγάλης σημασίας, σε όλα τα προβλεπόμενα στάδια (ενημέρωση αναλυτική έκανε στις περιοδικές εκθέσεις κοινωνικής λογοδοσίας του).

Πρέπει να μνημονευθεί η μεγάλη συμβολή στη μελέτη και σε όλα τα επόμενα στάδια ωρίμανσης του έργου του Καθηγητή και πρώην Πρύτανη Γιώργου Πετράκου και της ομάδας των μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Τώρα, η προβλεπόμενη ιδιαίτερα σύνθετη διαδικασία βαίνει προς το τέλος.

Αρκετά βήματα έχουν γίνει.

Τα προβλεπόμενα τελευταία βήματα για την έναρξη και την ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου είναι τα εξής:

1. Ολοκλήρωση ανταγωνιστικoύ διαλόγου μεταξύ Πανεπιστημίου και των ενδιαφερόμενων εταιρειών, μέχρι το τέλος του 2022.

2. Προσωρινός Ανάδοχος, Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2023.

3. Ελεγκτικό Συνέδριο, Έλεγχος.

4. Υπογραφή Σύμβασης, Μάρτιος 2023.

5. Έναρξη και ολοκλήρωση κατασκευών εντός 2 ετών (καλοκαίρι του 2025).

Συμπολίτες μας δυσπιστούν και σε ένα βαθμό δικαιολογημένα λόγω προϊστορίας, για την πραγματοποίηση του έργου.

Τους βεβαιώνω ότι το ενιαίο έργο Βόλου – Λαμίας θα πραγματοποιηθεί.

Βρίσκεται εντός χρονοδιαγραμμάτων.

Επισημαίνω ότι εκκρεμεί μόνο απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμίας για την αναθεώρηση του ρυθμιστικού σχεδίου της έκτασης των 26 στρεμμάτων (οι Πρυτανικές αρχές εδώ και πάνω από 4 μήνες έχουν θέσει αρμοδίως το θέμα).

Ελπίζω ότι το θέμα θα τακτοποιηθεί άμεσα.

Κανείς/Καμία δεν θα θελήσει να αναλάβει το ιστορικό βάρος μελλοντικών εμπλοκών και καθυστερήσεων.

Τέλος, το «Σχέδιο Σταϊκούρα» προβλέπει παράλληλα με την κατασκευή των υποδομών, την ακαδημαϊκή ανάπτυξη της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με ίδρυση Νέας Σχολής με 2 Νέα Τμήματα.
Αγορά έκτασης για τη δημιουργία Πανεπιστημιακών υποδομών Έρευνας & Καινοτομίας (ίσως πάλι θα πρέπει να αποκτηθεί η περιοχή της ΠΑΒΥΠ).

Σε βάθος χρόνου και πάντα σε συνεννόηση με τα Πανεπιστήμια που έχουν τμήματα στην Περιφέρεια Στερεάς μπορούμε να μιλάμε σοβαρά για «Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας» με έδρα τη Λαμία.

Η Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση και Έρευνα στη Λαμία, κινείται με σχέδιο και ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Ας εντείνουμε τις προσπάθειες όλοι μας.



 

    

 

Απόψεις

# Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έκαναν χθες κατάληψη στο ήδη κλειστό εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ !  Αντιδράσεις@ Όλοι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της Περιφέρειας...

Ελλάδα