Συναγερμός για την ευλογιά των προβάτων - “Εκτός ελέγχου η κρίση” λένε οι κτηνοτρόφοι - Έκλεισαν τα σφαγεία σε όλη τη χώρα
Ανησυχητικές διαστάσεις φαίνεται ότι λαμβάνει το τελευταίο διάστημα η ευλογιά προβάτων, που ξεκληρίζει τα κοπάδια των κτηνοτρόφων, καθώς καθημερινά εντοπίζονται νέα κρούσματα από τον Έβρο μέχρι και τη νότιο Πελοπόννησο.
Αρχικά η ευλογιά των προβάτων εμφανίστηκε στα μέσα Αυγούστου στον Έβρο, ενώ εξαπλώθηκε σε Σέρρες, Δράμα, Ξάνθη, Μαγνησία και τις τελευταίες ημέρες σε Κόρινθο και Μεσσηνία.
Τα τελευταία κρούσματα στην Πελοπόννησο σήμαναν συναγερμό τόσο στις κτηνιατρικές υπηρεσίες και όσο και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Μάλιστα, προκειμένου να εξεταστεί το μέγεθος του προβλήματος και να αποφασιστούν νέα μέτρα για τον περιορισμό της νόσου πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Συνολικά έχουν εντοπιστεί 104 εστίες ευλογιάς, ενώ θανατώθηκαν περίπου 17.500 ζώα στις πληγείσες εκμεταλλεύσεις
«Οι Κτηνιατρικές Αρχές έχουν τεθεί σε επιφυλακή για την αποφυγή εξάπλωσης της νόσου» δηλώνει ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Κώστας Αποστολόπουλος.
Ανάμεσα στα περιοριστικά μέτρα που εξετάζονται είναι, όπως και στην περίπτωση της πανώλης των αιγοπροβάτων που έπληξε τη χώρα μας τους καλοκαιρινούς μήνες, η απαγόρευση μετακινήσεων των ζώων για τουλάχιστον 10 μέρες, κάτι που ισούται με κλείσιμο των σφαγείων σε όλη τη χώρα.
Στο μεταξύ σε έξαρση βρίσκεται η ζωονόσος στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πλήττοντας την κτηνοτροφία και τους κτηνοτρόφους, καθώς από τις 2 έως και τις 11 Οκτωβρίου 2024, το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για την Ευλογιά των προβάτων και αιγών, επιβεβαίωσε 20 νέες εστίες.
Από τις νέες αυτές εστίες οι 14 εντοπίστηκαν στην ΠΕ Έβρου, σε εκτροφές με 2.279 αιγοπρόβατα. Πέντε εστίες βρίσκονται στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με συνολικά 614 αιγοπρόβατα και μία εστία στην ΠΕ Ροδόπης με 513 πρόβατα.
Συνολικά, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, έχουν εντοπιστεί 104 εστίες ευλογιάς, ενώ θανατώθηκαν περίπου 17.500 ζώα στις πληγείσες εκμεταλλεύσεις.
Σήμα κινδύνου για την εξάπλωση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων έχουν σημάνει και οι κτηνοτρόφοι, με τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) να καταγγέλλει ότι τα νέα κρούσματα στη νότια Ελλάδα «είναι απόδειξη πως πλέον μιλάμε για μια κρίση που βρίσκεται εκτός ελέγχου», ζητώντας τη σύσταση της επιτροπής με τη συμμετοχή των κτηνοτρόφων και τον άμεσο εμβολιασμό των ζώων στις ζώνες επιτήρησης πριν η ασθένεια ξεφύγει εντελώς από τον έλεγχο.
Μάλιστα, καταλογίζει ευθύνες στο ΥπΑΑΤ, καθώς όπως τονίζει ο ΣΕΚ «παρά τις ρητές υποχρεώσεις του, βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού, δεν έχει ακόμη συστήσει την προβλεπόμενη επιτροπή η οποία αποτελείται από τους θεσμικούς φορείς της κτηνοτροφίας, όπως ΣΕΚ, ΠΕΚ, Διαεπαγγελματική Οργάνωση ΦΕΤΑΣ, Κρέατος κτλ, για την διαχείριση και αντιμετώπιση της κατάστασης».
«Οι φορείς αυτοί εκπροσωπούν το σύνολο σχεδόν της κτηνοτροφίας της χώρας σε πανελλαδικό επίπεδο και μπορούν να συμβάλουν στην καλύτερη διαχείριση και αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν. Αντίθετα, το Υπουργείο επιλέγει να μας αγνοεί, αρνούμενο να μας δεχτεί για διαβούλευση, την ίδια στιγμή που η ασθένεια και τα προβλήματα του κλάδου καλπάζουν και απειλούν να καταστρέψουν ανεπανόρθωτα το ζωικό κεφάλαιο της χώρας, με ότι συνέπεια θα έχει αυτό στην ύπαιθρο», επισημαίνεται.
«Αυτή η αδιαφορία και ανευθυνότητα από πλευράς του υπουργείου είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη. Υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια στην ευρωπαϊκή τράπεζα εμβολίων, όμως μέχρι τώρα δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την άμεση προμήθεια και χρήση τους στις ζώνες επιτήρησης.
Η κατάσταση επιδεινώνεται καθημερινά και το Υπουργείο παραμένει αδρανές, παραβλέποντας τις καταστροφικές συνέπειες που απειλούν όχι μόνο τον κτηνοτροφικό τομέα, αλλά και την εθνική οικονομία», σημειώνεται.
Κρούσμα ευλογιάς σε κοπάδι προβάτων στη Μαγνησία
Στη Μαγνησία έχει σημάνει συναγερμός καθώς χθες, Τρίτη, επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχει κρούσμα ευλογιάς προβάτων σε κοπάδι στην περιοχή των Καναλίων, όπως ανέφερε στην ΕΡΤ Βόλου, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Άννα Μαρία Παπαδημητρίου.
«Ειδοποιηθήκαμε από κτηνίατρο και η Κτηνιατρική πήρε δείγμα που έστειλε σε ειδικό κέντρο στην Αθήνα και μόλις τώρα ήλθαν τα αποτελέσματα. Θα ακολουθηθεί το πρωτόκολλο που επιβάλλεται σε αυτές τις περιπτώσεις και τις ανακοινώσεις θα κάνει ο Περιφερειάρχης».
Η Μαγνησία μπορεί να βγήκε αλώβητη από την πανώλη όμως με την ευλογιά που είναι πιο μεταδοτική και μπορεί να επηρεάσει τα ζώα για μεγάλο διάστημα, η κατάσταση είναι πιο δύσκολη σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους.
Η ευλογιά φαίνεται να παίρνει μεγάλες διαστάσεις καθώς υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα από Έβρο μέχρι και την Κόρινθο και με τις με τις αρμόδιες Αρχές να βρίσκονται συναγερμό και τα σφαγεία να κλείνουν για 10 με 15 μέρες.
Σημειώνεται ότι η ευλογιά των προβάτων είναι μια ασθένεια που διαρκεί ακόμα και έξι μήνες και μεταδίδεται άμεσα.
Συγκριτικά με την πανώλη των προβάτων η ευλογιά είναι πολύ πιο μεταδοτική.
Απαγόρευση μετακινήσεων αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βόσκηση και σφαγή σε όλη την Ελλάδα
Μετά από τηλεδιάσκεψη που είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον υφυπουργό Χρήστο Κέλλα, τον ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Στρατάκο, τους Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες αρμόδιους για τον πρωτογενή τομέα, εκπροσώπους της ΕΘΕΑΣ και των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων Κρέατος και Φέτας, του ΣΕΒΓΑΠ της Ομοσπονδίας Βιομηχανικών Σφαγείων και τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής, αποφασίσθηκε η απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια για ένα δεκαήμερο.
Η αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας, ύστερα από τον εντοπισμό κρουσμάτων ευλογιάς σε Μαγνησία και Κορινθία, κρίνεται απαραίτητη για όλη τη χώρα για προληπτικούς λόγους και με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης και εκρίζωση της νόσου, ύστερα από την επέκταση της ζωονόσου στη Μαγνησία και στην Κορινθία. Παράλληλα οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες συνεχίζουν την επιδημιολογική έρευνα σχετικά με την προέλευση των κρουσμάτων. Σημειώνεται ότι στις κτηνοτροφικές μονάδες στη Μαγνησία και στην Κορινθία όπου εντοπίσθηκαν τα νέα κρούσματα της ευλογιάς (από ένα κρούσμα σε κάθε περιοχή), έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα πρωτόκολλα που προβλέπουν οι κανονισμοί της ΕΕ.
Ήδη κλιμάκια κτηνιάτρων διεξάγουν ελέγχους στη ζώνη προστασίας των 3 χλμ και στη ζώνη επιτήρησης των 10 χλμ. Και στις δύο Περιφερειακές Ενότητες έχουν ενημερωθεί οι κτηνοτρόφοι της περιοχής για τα μέτρα που έχουν ληφθεί καθώς και οι τυροκόμοι, οι ιδιοκτήτες σφαγείων και οι προμηθευτές ζωοτροφών.
Η κυβέρνηση λαμβάνει και θα συνεχίσει να λαμβάνει κάθε προβλεπόμενο από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς μέτρο, προκειμένου να περιοριστεί και να εκριζωθεί η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών. Παράλληλα οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία και συνεργασία με τους ειδικούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των κρατών μελών, για την αξιολόγηση των εργαστηριακών στοιχείων και αποτελεσμάτων.
Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί 104 εστίες της νόσου εκ των οποίων οι 81 εντοπίζονται σε περιοχές του Έβρου και οι υπόλοιπες σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Μαγνησία και Κορινθία. Μέχρι στιγμής σε εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ, έχουν θανατωθεί 17.500 πρόβατα. Επισημαίνεται ότι η ευλογιά είναι ζωονόσος και όχι ζωο-ανθρωπονόσος, και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, ο οποίος λόγω των εξελίξεων ανέβαλε το προγραμματισμένο για αύριο ταξίδι του στο Μαρόκο, μετά τη σύσκεψη έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ακόμα σοβαρή επιδημιολογική απειλή, καθώς έχει καταγραφεί έξαρση της ευλογιάς των προβάτων.
Η ευλογιά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια, η οποία -τονίζω- δεν απειλεί τη δημόσια υγεία, καθώς είναι μια πάθηση που δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Δυστυχώς, όμως, είναι ιδιαίτερα μεταδοτική στα ζώα. Συνεπώς, με γνώμονα την ασφάλεια των ζώων και των κτηνοτρόφων μας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχωρά σε άμεσα μέτρα.
Από σήμερα, ανακοινώνουμε την πλήρη απαγόρευση μετακίνησης των αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια για ένα δεκαήμερο.
Τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία προκειμένου να περιορίσουμε την εξάπλωση της ζωονόσου και να διασφαλίσουμε ότι η κρίση αυτή θα αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως έγινε και με την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών.
Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους κτηνιάτρους και όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Περιφερειών αλλά και με τους ίδιους τους περιφερειάρχες - με τους οποίους είχα νωρίτερα σύσκεψη- για την άμεση εφαρμογή των μέτρων και την παρακολούθηση της κατάστασης. Με οδηγό την αντιμετώπιση της πανώλης, καλούμε και τους κτηνοτρόφους να ακολουθήσουν πλήρως τις οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών, όπως έπραξαν με συνέπεια και υπευθυνότητα και στο πρόσφατο παρελθόν. Είμαστε βέβαιοι ότι με τη συνεργασία όλων μας, θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε κι αυτή την κρίση».