Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Δραματική έκκληση της αν. υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα για τους εμβολιασμούς: “ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΣ ΑΣΠΙΔΑ”

• Σύσκεψη στο Νοσοκομείο Λαμίας με Περιφέρεια, 5η ΥΠΕ και Διοίκηση του Νοσοκομείου Λαμίας 


Δραματική έκκληση για αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά την επίσκεψή της χθες στη Λαμία. “Η μοναδική μας ασπίδα απέναντι στην πανδημία, είναι ο εμβολιασμός” τόνισε η υπουργός αμέσως μετά τη σύσκεψη με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, τον Διοικητή της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας - Στερεάς και τον Περιφερειάρχη.

“Η κατάσταση επιδεινώνεται σε όλη την Ελλάδα καθημερινά” σημείωσε η κ. Γκάγκα και κάλεσε τον κόσμο που δεν έχει εμβολιαστεί να το κάνει γιατί, όπως είπε, το ζητούμενο σήμερα δεν είναι να πάρουμε και αλλα μέτρα αλλά να λειτουργήσουμε με ατομική ευθύνη και κοινωνική συνείδηση και να προστατέψουμε τον εαυτό μας, την οικογένειά μας και τους συνανθρώπους μας. 

Η υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να φτάσουμε ακόμη και τα 20.000 κρούσματα, τονίζοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση που όλοι απεύχονται κανένα σύστημα υγείας σε όλο τον κόσμο δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα.

“Πρόκειται για πολύ μεγάλα νούμερα για να τα βγάλει πέρα το σύστημα υγείας, όση μεγάλη προσπάθεια κι αν γίνει από το προσωπικό.

Σήμερα ξέρουμε πως μεταδίδεται ο ιός και ξέρουμε πως μπορούμε να σταματήσουμε την πανδημία. Ξέρουμε ότι η πανδημία σταματά αν φοράμε τη μάσκα, αν κρατάμε τις αποστάσεις, αν περιορίζουμε τις επαφές μας και φυσικά αν είμαστε εμβολιασμένοι”. 
Η υπουργός ωστόσο απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθεί ένα νέο λοκντάουν στην περίπτωση που επιδεινωθεί περισσότερο η κατάσταση λέγοντας χαρακτηριατικά: “Δεν υπάρχει λόγος να κλείσουμε όλο τον κόσμο στα σπίτια του. Δεν το αντέχει κανένας το γενικό λοκντάουν. Το σημαντικό είναι να προσέξουμε ο ενας τον αλλον και πρώτα απ'ολους τον εαυτό μας. Είναι η προσωπική μου ασφάλεια και η κοινωνική μου συνείδηση το ότι ζώ σε ένα σύνολο ανθρώπων που πρέπει να προσέχει ο ένας τον αλλον. Θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να αναχαιτίσουμε την πανδημία ακόμα και επίταξη ιδιωτών γιατρών. Προκηρύσσουμε θέσεις θα ξαναπροκηρύξουμε θέσεις, είμαστε εδώ”.

Το θέμα δεν είναι τι μέτρα θα πάρουμε αλλά αν τα μέτρα που παίρνουμε τηρούνται. Μεγάλη ασπίδα μας είναι ο εμβολιασμός του πληθυσμού. Βλέπουμε τα αποτελέσματα σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα την Πορτογαλία, όπου ο εμβολιασμός είναι στο 90% και τα κρούσματα είναι παρά πολύ λίγα”.

Για τα προβλήματα του Νοσοκομείου Λαμίας η αναπληρώτρια υπουργός τόνισε ότι γίνονται προσπάθειες για να ενισχυθεί με ιατρικό προσωπικό, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή της για το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης που υπογράφηκε ανάμεσα στη Διοίκηση του Νοσοκομείου και την Περιφέρεια. 

“Διαπίστωσα ότι υπάρχει και λειτουργεί ένα οργανωμένο νοσοκομείο με ξεχωριστά τμήματα για τα covid περιστατικά και ξεχωριστά τμήματα για τα υπόλοιπα περιστατικά και αυτό που είναι πολύ σημαντικό, όπως επίσης πολύ σημαντικό είναι η σύμπνοια που διακρίνει το προσωπικό του Νοσοκομείου.

Με χαροποίησε το γεγονός ότι υπογράφηκε μια πολύ σημαντική σύμβαση της Διοίκησης του Νοσοκομείου με την Περιφέρεια για την ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου, συζητήσαμε όλα τα θέματα για τα προβλήματα και τη στελέχωση του νοσοκομείου”.

“Είχαμε την ευκαιρία να υπογράψουμε την προγραμματική σύμβαση για ενα πολύ σημαντικό έργο που είναι η ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου, έργο 5 εκ. ευρώ. Η αναβάθμιση προορίζεται να προσφέρει εκτός από εξοικονόμηση ενέργειας και σημαντική μείωση των δαπανών του Νοσοκομείου.

Συνεχίζουμε αξιοποιώντας όλα τα προγράμματα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση του συστήματος υγείας που για την Περιφέρεια Στερεάς είναι απόλυτη προτεραιότητα” δήλωσε ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός.

Τις ανάγκες της υγειονομικής κάλυψης του τοπικού πληθυσμού, έθεσε στην υπουργό ο Διοικητής του Νοσοκομείου Λαμίας Ανδρέας Κολοκυθάς πρόβαλλοντας την αναγκαιότητα περαιτέρω στήριξης του νοσηλευτικού ιδρύματος με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.