Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΟΣΥΛΛΕΚΤΩΝ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ;

•  Έως σήμερα δεν έχει ληφθεί καμία οριστική απόφαση, εν τούτοις οι επιτελείς του Στρατού εξετάζουν ποια από τα παλιά Κέντρα Νεοσυλλέκτων που είχαν καταργηθεί θα μπορούσαν να δεχθούν και πάλι οπλίτες  

Τα λειτουργικά προβλήματα, στις μονάδες όπου παρουσιάζονται σήμερα περίπου 35.000 φαντάροι ετησίως, αναγκάζουν τον Στρατό Ξηράς να εξετάσει την επαναλειτουργία βασικών Κέντρων Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των “Νέων” επιτελείς του Στρατού Ξηράς εξετάζουν την επαναλειτουργία των βασικών κέντρων εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων όπου, έως το 2018, παρουσιάζονταν μαζικά οι φαντάροι στο ξεκίνημα της θητείας τους.

Παραδοσιακά οι οπλίτες του στρατού ξηράς, παρουσιάζονταν στα ΚΕΝ όπου ελάμβαναν τη βασική στρατιωτική εκπαίδευση ώστε κατόπιν να μεταβούν στις μάχιμες μονάδες και να συνδράμουν στο επιχειρησιακό τους έργο. Αυτή η διαδικασία εφαρμόζεται ακόμη και στους πιο σύγχρονους στρατούς του κόσμου (ΗΠΑ, Μεγ. Βρετανία) αλλά και στους ευρωπαϊκούς στρατούς.

Στον ελληνικό στρατό με την τόσο σοβαρή απειλή αλλά και τις τόσο αυξημένες επιχειρησιακές απαιτήσεις των μονάδων Έβρου νήσων και Βορείων συνόρων, επί αρχηγίας Αλκιβιάδη Στεφανή και “με τη σύμφωνη γνωμοδότηση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου” εφαρμόστηκε το εξής παράδοξο: Οι νεοσύλλεκτοι οπλίτες να παρουσιάζονται απευθείας στις μάχιμες μονάδες.

Έως σήμερα δεν έχει ληφθεί καμία οριστική απόφαση, εν τούτοις οι επιτελείς του Στρατού εξετάζουν ποια από τα παλιά Κέντρα Νεοσυλλέκτων που είχαν καταργηθεί θα μπορούσαν να δεχθούν και πάλι οπλίτες για να κάνουν εκεί τον πρώτο μήνα της στρατιωτικής τους θητείας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, ένα βασικό κριτήριο είναι τα στρατόπεδα αυτά να μην έχουν αλλάξει χρήση.

Ένα δεύτερο κριτήριο είναι τα Κέντρα αυτά να διαθέτουν καλές υποδομές, δηλαδή άρτιες εγκαταστάσεις. Τρία από τα Κέντρα αυτά Λαμία, Θήβα και Ρέθυμνο έχουν παραμείνει ως Σημεία Υποδοχής Οπλιτών και θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στο νέο σχεδιασμό για την κατάταξη των νεοσυλλέκτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του “Λ.Τ.” αυτός ήταν και ο λόγος της πρόσφατης επίσκεψης στη Λαμία του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Χαρδαλιά. 
Θυμίζουμε οτι τον περασμένο Μάρτιο ο κ. Χαρδαλιάς είχε επισκεφθεί Σχολές, Κέντρα Εκπαίδευσης και Υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και είχε συναντήσεις με τις κατά τόπους Αρχές και Φορείς.

Πιο συγκεκριμένα, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε κατά σειρά τη Διεύθυνση Πεζικού και τη Σχολή Πεζικού στη Χαλκίδα, τον Επίγειο Σταθμό Δορυφορικών Επικοινωνιών στην Αταλάντη και τα Κέντρα Εκπαίδευσης Υλικού Πολέμου στη Λαμία και Πυροβολικού στη Θήβα.

Στο πλαίσιο των επισκέψεων, ο κ. Χαρδαλιάς, είχε ενημερωθεί από τις Διευθύνσεις/Διοικήσεις για την ιστορία, την οργάνωση, την αποστολή και τις τρέχουσες δραστηριότητές τους.
Επίσης, επιθεώρησε τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές τους και συνομίλησε με στελέχη, στρατεύσιμους και πολιτικό προσωπικό. Μάλιστα, κατά τις επισκέψεις του στα Κέντρα Εκπαίδευσης Υλικού Πολέμου και Πυροβολικού, παρακολούθησε μεταξύ άλλων, τη διαδικασία υποδοχής και κατάταξης των νεοσύλλεκτων στο Στρατό Ξηράς με τη 2022 Β΄ Εκπαιδευτική Σειρά Στρατευσίμων Οπλιτών, οι οποίοι παρουσιάζονται για την εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων.

 

 

    

 

randomness