Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Εργο 16 εκ ευρώ για το Νοσοκομείο Λαμίας ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας

Νοσοκομείο ,Πανεπιστήμιο,Λάρκο ,Έκθεση Λαμίας και Θερμοπύλες ήταν τα κεντρικά θέματα που ανέπτυξε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην καθιερωμένη τριμηνιαία ενημέρωση των πολιτών της Φθιώτιδας ,αναφορικά με την πρόοδο των θεμάτων τοπικού ενδιαφέροντος που παρακολουθεί και διαχειρίζεται ο υπουργός .

Η Φθιώτιδα αναβαθμίζεται , ηταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει προς τους πολίτες του νομού ο υπουργός Οικονομικών και βουλευτής Φθιώτιδας Χρήστος Σταικούρας μέσα απο τη σημερινή Συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης με αντικείμενο τον τριμηνιαίο απολογισμό του έργου του για το νομό .

Απολογισμό που κάνει  συστηματικά τα τελευταία χρόνια, ''με ευθύνη, διαφάνεια και ειλικρίνεια , γιατί πιστεύω, αποδεδειγμένα, στην έννοια της κοινωνικής λογοδοσίας''.

Στη συνέντευξη τύπου ο υπουργός εκανε δύο σημαντικές ανακοινώσεις που αφορούν την ενίσχυση του Νοσοκομείου Λαμίας .

 

 

Οπως ανέφερε ο κ. Σταικούρας , η δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής με Ακτινοθεραπεία .

Το έργο αυτό , είπε ο υπουργός , θα ανακοινωθεί στο επόμενο «πακέτο» επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τις επόμενες ημέρες και η χρηματοδότηση θα είναι ύψους 16.000.000 ευρώ. ''Πρόκειται για ένα οραματικό και αναγκαίο – για την περιοχή – έργο, με αυξημένο κοινωνικό αποτύπωμα'' σημείωσε ο κ. Σταικούρας . Αξίζει να σημειώσουμε οτι την εξέλιξη αυτή είχε προαναγγείλει ο υπουργός στην προηγούμενη ενημέρωση και ηταν και προσωποκή του δέσμευση η ολοκλήρωση του εργου . Επίσης, λειτουργεί το νέο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, το οποίο διαθέτει υπερσύγχρονο ψηφιακό Καρδιαγγειακό Συγκρότημα Στεφανιογραφίας.

Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στεφανιογραφίες, αγγειοπλαστικές επεμβάσεις, επεμβάσεις door to door, παρακεντήσεις περικαρδίου, ενώ έχουν τοποθετηθεί – σε συμπολίτες μας – και βηματοδότες.

Πρόκειται για το μοναδικό Αιμοδυναμικό Εργαστήριο στη Στερεά Ελλάδα, που εξυπηρετεί ασθενείς από όλη την Περιφέρεια, ενώ με τη λειτουργία του αποφεύγονται ετησίως πάνω από 400 διακομιδές ασθενών για την πραγματοποίηση αγγειοπλαστικών.

Στο σημείο αυτό ο υπουργός υπενθύμισε  πως η μεγάλη αυτή προσπάθεια έχει σημείο αφετηρίας σχετική Υπουργική Απόφαση, του 2014, όταν και πραγματοποιήθηκε η σχετική τροποποίηση του Οργανισμού του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό με τα δύο αυτά  έργα υποδομών, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την περαιτέρω ενίσχυση του περιφερειακού ρόλου του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας.

 

Στον τομέα της εκπαίδευσης  υλοποιείται το πρόγραμμα «Αρχύτας» με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργού στις 27 Αυγούστου, σε εκδήλωση στο Υπουργείο Οικονομικών, υπεγράφη το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την έρευνα και ανάπτυξη και, εν συνεχεία, τη βιομηχανική παραγωγή του πρώτου Αυτόνομου Εναέριου Οχήματος Πολλαπλών Χρήσεων (drone) από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

''Το ονομαζόμενο Πρόγραμμα «Αρχύτας» αναμένεται να αποφέρει πολλαπλά οφέλη στους εμπλεκόμενους φορείς, στην ελληνική οικονομία, και συνολικά στη χώρα, καθώς πλέον θα την εντάξει ως παραγωγό σε συστήματα υψηλής τεχνολογίας.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και ειδικά τα Πανεπιστημιακά Τμήματα που έχουν έδρα τη Λαμία, αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά τις προοπτικές τους με τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα'' υπογράμμισε ο κ. Σταικούρας .

 Για τις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις στο Πανεπιστήμιο ο κ. Σταικούρας εκτίμησε ότι μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ανάθεσης των συμβούλων (πρόκειται για την EBRD), ώστε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να μπορεί να συνεχίσει τη διαγωνιστική διαδικασία. Να προχωρήσει δηλαδή στο ΒΙ στάδιο (Ανταγωνιστικός Διάλογος) του διαγωνισμού.

 Επίσης αποφασίστηκε η Ίδρυση Πειραματικού ΙΕΚ στη Λαμία.

 

 Αναβάθμιση Ψηφιακών Δομών στη Φθιώτιδα.

Μετά από συνεργασία του Υπουργού Οικονομικών με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τέθηκε το σημαντικό ζήτημα της αξιοπιστίας των υφιστάμενων ερευνητικών υποδομών Διαδικτύου, καθώς και τα περιοδικά προβλήματα στις εθνικές υποδομές λόγω καταστροφών των οπτικών ινών, με συνέπεια τη διακοπή των υπηρεσιών προς την ακαδημαϊκή, την ερευνητική και τη μαθητική κοινότητα της Λαμίας.

Ως αποτέλεσμα, το έργο δημιουργίας τοπολογίας δακτυλίου (μέσω της Ανατολικής Θεσσαλίας) εντάχθηκε στο υφιστάμενο δίκτυο οπτικών ινών GRNET, στο Εθνικό Πρόγραμμα αναβάθμισης των Εθνικών Υποδομών Οπτικών Ινών.

Με αυτό το έργο, η αξιοπιστία του ερευνητικού δικτύου αναβαθμίζεται σημαντικά, επιτρέποντας την αδιάλειπτη λειτουργία , δήλωσε ο κ. Σταικούρας .

Αντιμετωπίζονται έτσι προβλήματα και δυσλειτουργίες ετών.

Οι άμεσα ωφελούμενοι είναι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, οι ερευνητικές υποδομές της Φθιώτιδας, το σύνολο των σχολείων της Λαμίας και της Φθιώτιδας (καθώς το μαθητικό δίκτυο είναι επίσης συνδεδεμένο στις υποδομές της ΕΔΥΤΕ Α.Ε.), όπως και όσοι δημόσιοι φορείς αξιοποιούν τις εθνικές υποδομές οπτικών ινών.

 

Αξιοποίηση Θερμοπυλών.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στις τηλεδιασκέψεις που εχουν γίνει και τις αποφάσεις που εχουν ληφθεί μέχρι σήμερα .

 

''Συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ολιστική προσέγγιση στο θέμα της αξιοποίησης και της διαχείρισης του σημαντικού αυτού αρχαιολογικού χώρου, από το ΥΠΠΟΑ, το Δήμο Λαμιέων και το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και ότι οι όποιες προτάσεις θα πρέπει να έχουν την έγκριση της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

 

Με μεθοδικότητα και σε πλήρη συντονισμό με όλους τους επισπεύδοντες και εμπλεκόμενους, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, ώστε ένας αρχαιολογικός χώρος παγκόσμιας απήχησης να αποκτήσει τη λάμψη που του αξίζει'' τόνισε ο κ. Σταικούρας , ενω σε σχετική ερώτηση του ''ΛΤ'' για την εκμετάλευση του υδροθεραπευτηρίου , ο υπουργός ανέφερε οτι αυτή θα γίνει απο ιδιώτη επενδυτή μαζί με το ξενοδοχείο .

 

 

Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας.

 Σύμφωνα με τον υπουργό εχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες, από το επισπεύδων Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, για την ταχεία και βέλτιστη αξιοποίηση του χώρου.

 

Στη σμερινή συνέντευξη τύπου ο υπουργός επανέλαβε  τις βασικές προτεραιότητες που έχει  θέσει:

 

1η. Η αξιοποίηση του χώρου να εδράζεται σε προτεραιότητες της τοπικής κοινωνίας, με βάση όμως τεκμηριωμένες εισηγήσεις, τεχνικές και οικονομικές, των ειδικών.

 

2η. Η πολεοδομική ωρίμανση του έργου μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες για προετοιμασία έργου ΣΔΙΤ, με την πιθανή συμβολή και του ΤΑΙΠΕΔ.

 

3η. Η αξιοποίηση του χώρου πρέπει να διασφαλίζει τη βιωσιμότητά του.

 

 

 

ΛΑΡΚΟ.

 

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της μεταλλευτικής δραστηριότητας της ΛΑΡΚΟ.

 

Ειδικότερα οπως ανέφερε ο κ. Σταικούρας :

 

  • Συνεχίζεται η β΄ φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του εργοστασίου της Λάρυμνας και τη μίσθωση των μεταλλευτικών δικαιωμάτων στη Λάρυμνα και στο Λούτσι, με σκοπό την υποβολή δεσμευτικών προσφορών. Συμμετέχουν τρία επενδυτικά σχήματα, εκ των οποίων τα δύο με ισχυρή ελληνική επιχειρηματική παρουσία.

 

Έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι επιτόπιες επισκέψεις των επενδυτών στα προς διάθεση περιουσιακά στοιχεία, η παροχή των απαραίτητων πληροφοριών για τη λειτουργία της εταιρείας και των περιουσιακών της στοιχείων, η αποστολή σχεδίου σύμβασης από πλευράς του Δημοσίου προς τους επενδυτές, και η υποβολή των πρώτων σχολίων από τη πλευρά των επενδυτών.

 

 

 

  • Παράλληλα, συνεχίζεται η β΄ φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας της Ειδικής Διαχείρισης για ορισμένα περιουσιακά στοιχεία και μεταλλευτικά δικαιώματα της ΛΑΡΚΟ, με τελικό σκοπό την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών και σ’ αυτό το διαγωνισμό.

 

Οι συμμετέχοντες είναι τα ίδια επιχειρηματικά σχήματα.

 

 

 

  • Έχουν προχωρήσει σημαντικά οι ενέργειες για την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων της εταιρείας σε διάφορους τομείς (παράνομες κρατικές ενισχύσεις του παρελθόντος με βάση καταδικαστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, άδειες λειτουργίας και αυθαίρετα κτίσματα κ.α.), προκειμένου να μην αποτελούν εμπόδιο στην ολοκλήρωση της διαδικασίας.

 

Σημειώνεται ότι η συνέχιση λειτουργίας της εταιρείας μέχρι την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και την αλλαγή του ιδιοκτησιακού της καθεστώτος χρηματοδοτήθηκε, για πρώτη φορά από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, με 52 εκατ. ευρώ, παρά τη στενότητα των κρατικών πόρων λόγω της υγειονομικής κρίσης.

 

 

 

 

 

  • Εξασφάλιση κατασκευής νέου κεντρικού αγωγού αποχέτευσης στα Καμένα Βούρλα.

Σε συνέχεια συνεργασίας του Υπουργού Οικονομικών με το Υπουργεία Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, εξασφαλίστηκε η Ένταξη του Έργου «Κατασκευή νέου κεντρικού αγωγού αποχέτευσης Καμένων Βούρλων» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2020.

Η δημόσια δαπάνη της πράξης ανέρχεται περίπου στα 3,3 εκατ. ευρώ.

 

  • Ύδρευση στην Ανατολική Φθιώτιδα.

Δόθηκε οριστική λύση στο χρόνιο πρόβλημα ύδρευσης στην Ανατολική Φθιώτιδα, με χρηματοδότηση 1 εκατ. ευρώ για την Αποκατάσταση του Δικτύου Ύδρευσης.

Ήδη, έχει κατασκευαστεί το πρώτο μέρος του έργου, που αφορά την υδρομάστευση.

Ενώ ολοκληρώθηκε η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ώστε να προχωρήσει η ανάδοχος εταιρεία στην υλοποίηση του έργου.

 

  • Έργο Ανατολικής Βίστριζας.

Με πρωτοβουλία του Υπουργού Οικονομικών πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εργασίας με τον Αντιπεριφερειάρχη, Προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με αντικείμενο το «Αρδευτικό Δίκτυο Ανατολικής Βίστριζας».

Υπενθυμίζεται πως αν και η μελέτη του έργου είχε εγκριθεί από το 2009, η σύμβαση κατασκευής του υπεγράφη την 1η.10.2013, μετά από συνεχή και πολύμηνη συνεργασία τότε του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών. Έκτοτε, δυστυχώς, το έργο, για πολλά χρόνια, κινείται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Από τη σύσκεψη διαπιστώθηκε η ανάγκη κατασκευής παράλληλων, συμπληρωματικών έργων, που αν και δεν περιλαμβάνονται στις συμβάσεις, είναι απολύτως αναγκαία για την ολοκλήρωση του έργου και για την καθημερινότητα των συμπολιτών μας.

Ο υπουργός  Οικονομικών δεσμεύθηκε  να ενισχύσει την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ώστε αυτό το – κομβικής σημασίας – εμπόδιο να ξεπεραστεί, και το έργο να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί.

 Χρηματοδότηση ΤΟΕΒ ΠΕ Φθιώτιδας.

Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομικών πραγματοποιήθηκε νέα, πρόσθετη χρηματοδότηση των ΤΟΕΒ, ύψους 1 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΤΟΕΒ έχουν ήδη ενισχυθεί με 2 εκατ. ευρώαπό το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ ο ΤΟΕΒ Ξυνιάδας έχει ενισχυθεί με επιπλέον 200.000 ευρώ, προς αποκατάσταση αρδευτικών υποδομών και δικτύων.

 

  • Λιμενική ανάπτυξη.

Μετά από συνεργασία με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Λιμενικό Ταμείο Φθιώτιδας, αναμένεται, εντός των επόμενων ημερών να εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι για το λιμάνι της Στυλίδας.

''Αυτή η σημαντική εξέλιξη ωριμάζει τις προϋποθέσεις για να καταστεί δυνατή η υλοποίηση του έργου της επέκτασης του Λιμένα'' σημείωσε ο κ. Σταικούρας .

 

  • Σφαγεία Δυτικής Φθιώτιδας.

Υπεγράφη σχετική ρύθμιση, με σκοπό την εξυγίανση των Σφαγείων Δυτικής Φθιώτιδας και την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων της εταιρίας, σε υγιή, νέα βάση με αναπτυξιακό ορίζοντα.

 

 

«Κόκκινα Σπίτια» στη Μαλεσίνα.

Σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών, υπηρεσιακών παραγόντων και της Επιτροπής εξέτασης αιτήσεων και γνωμοδότησης για την παραχώρηση εκτάσεων, αποφασίστηκαν τα εξής :

α) Να διεξαχθούν προληπτικές κτηματολογικές διορθώσεις (χωρικές μεταβολές), ώστε να αποφευχθούν πρόσθετα έξοδα στο μέλλον για τους αιτούντες, κατά τη μεταγραφή των τίτλων (παραχωρήσεις) στο οικείο κτηματολογικό γραφείο.

β) Να τεθούν σε χρονική προτεραιότητα αυτές οι διορθώσεις από την πλευρά της Ελληνικό Κτηματολόγιο ΑΕ.

γ) Να εξεταστεί από το Υπουργείο Οικονομικών η παράταση της προθεσμίας κατάθεσης των δικαιολογητικών στην Επιτροπή.

δ) Να επαναληφθεί, σε 15 ημέρες, η τηλεδιάσκεψη με την ίδια σύνθεση, για να απαντηθούν όποια ερωτήματα τυχόν προκύψουν, καθώς και να αξιολογηθεί η πρόοδος που θα υπάρξει.

Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Αυγούστου, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και κοινωνία, είχε εκδοθεί Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό των όρων παραχώρησης των ακινήτων.

Με συνέπεια, μεθοδικότητα και ασφάλεια προχωράει η λύση σε ένα διαχρονικό πρόβλημα της περιοχής, προς όφελος των συμπολιτών μας.

 

Ιαματικές Πηγές Καμένων Βούρλων.

Ένα ακόμη προαπαιτούμενο για την εκκίνηση της αξιοποίησης του σημαντικού αυτού περιουσιακού στοιχείου ικανοποιήθηκε.

Συγκεκριμένα, η παρουσίαση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (Ε.Σ.Χ.Α.Δ.Α.) «ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΗΣ ΚΑΜΕΝΩΝ ΒΟΥΡΛΩΝ» και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εφαρμογής του (Σ.Μ.Π.Ε.), αποτέλεσαν το αντικείμενο συνεδρίασης του Κεντρικού Συμβουλίου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας που πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουνίου, στο οποίο προεδρεύει η Γενική Γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών.

Το Συμβούλιο εισηγήθηκε θετικά ως προς το νέο σχέδιο που παρουσιάστηκε, δεδομένων των όρων που θα τεθούν κατά την έγκριση της Σ.Μ.Π.Ε., η οποία πρόκειται να υποβληθεί κατόπιν διαβούλευσης, στο άμεσο προσεχές διάστημα.

 

Θέματα αποζημιώσεων – χρηματοδοτήσεων.

  • Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργού το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, αρχές Σεπτεμβρίου, απέστειλε στοιχεία πληρωμής στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Λαμίας, που αφορά αποζημίωση δικαιούχων για εκτάσεις που έχουν απαλλοτριωθεί, σχετικά με το έργο «Βελτίωση της Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, τμήμα Παράκαμψης Καμένων Βούρλων».

Πρόκειται για 313 δικαιούχους, με συνολικό ποσό 23,3 εκατ. ευρώ.

''Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών, συνεπείς στη δέσμευση πως οι διαδικασίες θα παρακολουθούνται στενά ώστε ο χρόνος αναμονής των δικαιούχων να είναι ο ελάχιστος δυνατός, έδωσαν οριστική λύση σε ένα σημαντικό, χρονίζον πρόβλημα της περιοχής'' δήλωσε ο κ. Σταικούρας .

 

  • Επίσης, ο κ. Σταικούρας στη σημερινή συνέντευξη τύπου ανακοίνωσε την ενταξη  στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών της  μελέτης αποκατάστασης και αξιοποίησης ως πολιτιστικό – συνεδριακό κέντρο του Αρχοντικού Σκλαβούνου στην Αμφίκλεια  και το ολοκληρωμένο σχέδιο αστικής ανάπλασης νοτιοδυτικού τμήματος της Λαμίας, που αφορά μια ολοκληρωμένη, σημαντική αστική παρέμβαση.

 

Επιπλέον, ολοκληρώθηκαν χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους 310.000 ευρώ και υλοποιούνται σημαντικά έργα στα Δημοτικά Διαμερίσματα: Καλαπόδι, Γαρδίκι, Ροβολιάρι, Καστρί, Γραμμένη, Βίτωλη, Πετρωτό, Μελιταία και Ρεγγίνι.

Τέλος, σε συνέχεια επικοινωνίας του Υπουργού Οικονομικών με τον Υφυπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού, το αρμόδιο Υπουργείο ενέταξε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το έργο «Φωτισμός και Περίφραξη Γηπέδου Ποδοσφαίρου στην Κάτω Τιθορέα».