Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Το Νew Deal του Κυριάκου ! (Αρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

 
 
Το κεντρικό μήνυμα από την ομιλία του πρωθυπουργού στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει ότι είναι δυνατόν για να στηρίξει την ελληνική οικονομία . 

Από την οικονομική κρίση της δεκαετίας του 2010 όπου προτεραιότητα ήταν η δημοσιονομική πειθαρχία και η υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων ,έχουμε περάσει σε μια διαφορετική οικονομική συνταγή μεγαλύτερου κρατικού παρεμβατισμού για να στηριχθεί η πραγματική οικονομία και να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα των φορολογούμενων πολιτών .
Τα σενάρια επομένως για κατάρρευση της οικονομίας σε συνθήκες πανδημίας στα οποία ποντάριζαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να επωφεληθούν διαψεύδονται καθημερινά ,εφόσον η κυβέρνηση απαντά στην κρίση αυξάνοντας θεαματικά τις δαπάνες για να στηρίξει την εθνική οικονομία ,τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά .Δεν είναι τυχαίο ότι για πρώτη φορά μετά το 2010 ,οι επιχειρήσεις βλέπουν το κράτος να είναι δίπλα τους και να τους στηρίζει ,διοχετεύοντας ζεστό χρήμα στην αγορά .Για πρώτη φορά η μικρομεσαία επιχείρηση στην Ελλάδα βλέπει μείωση φόρων αλλά και ουσιαστική στήριξη μέσα από ένα πλέγμα χρηματοδοτικών  εργαλείων .
Για πρώτη φορά μετά το 2010 η μεσαία τάξη στην Ελλάδα παίρνει μια βαθιά οικονομική ανάσα .
Για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία διαμορφώνονται προϋποθέσεις βελτίωσης του οικονομικού κλίματος με προσδοκίες για  ισχυρή ανάπτυξη με αύξηση επενδύσεων και δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας που δημιουργούν προοπτικές για τους νέους.Θέλουμε να πιστεύουμε οτι τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια η βελτίωση του οικονομικού κλίματος δεν θα είναι μόνο ενα στατιστικό μέγεθος αλλά θα την καταλάβουν στην καθημερινοτητά τους και οι ελληνες πολίτες . Χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολλά , αλλά φαίνεται οτι οτι βαδίζουμε προς τη σωστή κατεύθυνση . 
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας είχαμε στην Ελλάδα ρεκόρ ανεργίας των νέων παρά το brain drain και επιδείνωση της επαγγελματικής προοπτικής τους .Φάνταζε τόσο μεγάλο το πρόβλημα που οι διεθνείς οργανισμοί είχαν αρχίσει να προειδοποιούν στις εκθέσεις τους ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας ,είναι ορατός ο κίνδυνος να περάσουμε σταδιακά από τη χαμένη δεκαετία στη χαμένη γενιά . 
Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να μεγαλώνει επικίνδυνα το χάσμα των γενεών ,με τους νέους να πληρώνουν ακριβότερα την κρίση σε σχέση με τους ανθρώπους της μεγαλύτερης ηλικίας και τους συνταξιούχους που πάντα διεκδικούσαν και έπαιρναν το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας ακόμη και σε συνθήκες μηδενικής ανάπτυξης .
Η εξαγγελία του πρωθυπουργού για το ''πρώτο ένσημο'' και την επιδότηση της πρόσληψης νέων εργαζομένων μέχρι 29 ετών  ,δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να είναι η επόμενη δεκαετία η δεκαετία της νέας γενιάς  ,στη λογική μιας δίκαιης ανάπτυξης .
Καμία κοινωνία που σέβεται τον εαυτό της δεν θα μπορούσε απλά να παρακολουθεί να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια της μια κοινωνική τραγωδία και μια τεράστια κοινωνική αδικία σε βάρος της νέας γενιάς ,χωρίς να αντιδρά και να μην εξεγείρεται για να διορθώσει τα πράγματα στο μέτρο του δυνατού .
Αυτήν την οικονομική και κοινωνική τραγωδία ζούσαμε την τελευταία δεκαετία ,ασχολούμενοι συνεχώς με αυτούς που βρισκόταν εντός του συστήματος είχαν δουλειά και εισοδήματα και αδιαφορούσαμε για την αγωνία των νέων , που κάθε μέρα που περνούσε ήταν αντιμέτωποι με την προοπτική να ζήσουν φτωχότερα από τους γονείς τους .
Η ανάσταση της μεσαίας τάξης είναι ο κεντρικός πολιτικός στόχος της σημερινής κυβέρνησης ,αλλά και προσωπική δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού .Είναι το New Deal του Κυριάκου Μητσοτάκη . Απο αυτό θα κριθεί . Και θα κριθεί αυστηρά απο τους ψηφοφόρους οταν ερεθι το πλήρωμα του χρόνου . Δικαιολογίες δεν υπάρχουν .  Ο πολιτικός λόγος του πρωθυπουργού απο το 2016 που ανέλαβε την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας , αλλά και απο τις εθνικές εκλογές του 2019 και υστερα κινείται γύρω απο αυτό το αφήγημα . Την ανάσταση της μεσαίας τάξης . Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται  το πακέτο φοροελαφρύνσεων και κινήτρων  που εξήγγειλε από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός .Απο την επιτυχία αυτής της οικονομικής πολιτικής θα κριθεί και η κυβέρνηση   τους επόμενους μήνες . Ο πήχυς των προσδοκιών εχει τοποθετηθεί ψηλά απο τον ιδιο τον πρωθυπουργό . Αν τον περάσει με επιτυχία οι πολίτες θα του το αναγνωρίσουν . Αν ομως αποτύχει θα φταίει αποκλειστικά ο ιδιος για τους ψηλούς στόχους που εθεσε . Ολοι ομως  αντιλαμβάνονται σήμερα πως η  ανάσταση της μεσαίας τάξης είναι προυπόθεση για μια δυναμική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια .
 
                                                                                                                                                                    Χρήστος Αλεξανδρής
                                                                                                                                                                          Δημοσιογράφος
 

    

Απόψεις

Γράφει ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣΟίστρος υποψηφιοτήτων σε ΚΙΝΑΛ / ΠΑΣΟΚ. Προφανώς και δεν είναι κακό. Εκτός και εάν πρόκειται μόνο για τις μύχιες επιθυμίες κάποιων ή τις...
randomness