Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Παράταση συμβάσεων και προσλήψεις στους Δήμους !

Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στα Τριζόνια Φωκίδας με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Εσωτερικών και Παράταση συμβάσεων και προσλήψεις στους Δήμους 

 

Μεγαλύτερες ταχύτητες στην ενταξη εργων του προγράμαμτος Αντώνης Τρίτσης και απορρόφησης των χρημάτων του ΕΣΠΑ , ζητούν οι Δήμαρχοι της Στερεάς απο την κυβέρνηση , διαπιστώνοντας καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση των Δήμων . Η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ πραγματοποιήθηκε  στα Τριζόνια Δωρίδας ,με τη συμμετοχή του γενικού γραματέα του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη.

Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας και Δήμαρχος Καρπενησίου, Νίκος Σουλιώτης και το Διοικητικό Συμβούλιο έθεσαν υπόψη του Γενικού Γραμματέα ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης για να μπορέσουν οι Δήμοι να γίνουν πιο σύγχρονοι και αποδοτικοί.

«Θα πρέπει επιτέλους οι αρμοδιότητες Κράτους, Περιφερειών και Δήμων να καταστούν ξεκάθαρες'' τονίζει ο πρόεδρος  της ΠΕΔ Νίκος Σουλιώτης . ''Πρέπει επίσης όταν μας αποδίδεται μια αρμοδιότητα να συνοδεύεται από πόρους, δηλαδή κονδύλια και προσωπικό. Επίσης πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία πρόσληψης νέου προσωπικού στους Δήμους''.

Το δυναμικό μας είναι πλέον εκτός από αποψιλωμένο και γερασμένο. Με την κινητικότητα ειδικά οι περιφερειακοί δήμοι έχουν υποστεί τεράστιο πλήγμα. Οι υπηρεσίες μας υπολειτουργούν και δυστυχώς αν δεν προβλεφθεί απαραίτητη σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης η κατάσταση θα χειροτερέψει'' υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΠΕΔ . Σχετικά με τη χρηματοδότηση προς τους Δήμους, ο κ. Σουλιώτης ευποστηρίζει οτι πρέπει η κυβέρνηση να ξαναδεί  την κατανομή των ΚΑΠ.

''Δεν μπορεί το βασικό κριτήριο να είναι μόνο το πληθυσμιακό. Οι περιφερειακοί Δήμοι όντας “απλωμένοι” και αραιοκατοικημένοι έχουν πολύ περισσότερες ανάγκες και πολύ λιγότερα έσοδα από τους αμιγώς αστικούς Δήμους. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα η χρηματοδότηση των ΚΑΠ δεν επαρκεί ούτε για να καλύψουμε τη μισθοδοσία των υπαλλήλων μας.

Σε σχέση με τις προτάσεις που έχουν  υποβληθεί  στο Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, οι Δήμαρχοι ζητούν απο το υπουργείο Εσωτερικών κ να ανεβάσει ταχύτητα και να υπάρξουν  άμεσα εντάξεις εργων για όλους τους Δήμους.

''Οφείλουμε να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και να δούμε πως θα βελτιώσουμε την καταστατική θέση των αιρετών δημάρχων, αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων. Επίσης, στα πλαίσια της κοινωνικής σας πολιτικής πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την αύξηση των θέσεων στα ΚΔΑΠ για να συμμετέχουν όλα τα παιδιά για τα οποία κατατέθηκε αίτηση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Σουλιώτης.

Ο Γενικός Γραμματέας, κ. Σταυριανουδάκης, γνωρίζοντας καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Υπουργείο για την αύξηση της κυβερνησιμότητας των Δήμων και τη βελτίωση του επιτελικού τους χαρακτήρα. Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα της υποστελέχωσης των Δήμων ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων που προσλήφθηκαν για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που επέφερε η πανδημία, τουλάχιστον έως τον Δεκέμβριο του 2021. Επίσης, αναφέρθηκε στην προετοιμασία προκήρυξης για την πρόσληψη νέου προσωπικού –προγραμματισμός έτους 2021 και 2022 – βάσει της οποίας θα προβλέπεται κάθε Δήμος να προσλάβει τουλάχιστον 5 μόνιμους υπαλλήλους.

Τέλος, ο κ. Σταυριανουδάκης ενημέρωσε τους Δημάρχους  ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα καταβληθεί πρόσθετη χρηματοδότηση στους Δήμους, ως αντιστάθμισμα της απώλειας εσόδων αλλά και τη χρηματοδότηση των πρόσθετων αναγκών λόγω COVID19, περίπου ίση με δύο  δόσεις ΚΑΠ.

Σε σχέση την ενίσχυση του Δήμου Δωρίδας, λόγω των καταστροφών από την πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου, ο Δήμαρχος, Γιώργος  Καπεντζώνης ενημέρωσε αναλυτικά το σώμα για την έκταση των ζημιών και παράλληλα υπέβαλε τις προτάσεις του για αποκατάσταση υποδομών και την -κατά το δυνατόν- πρόληψη νέων καταστροφών.Το Διοικητικό Συμβούλιο  αποφάσισε ομόφωνα τη χρηματοδότηση του Δήμου Δωρίδας με το ποσό των 15.000 € για την κατασκευή μικρών τεχνικών έργων, την υποβολή αιτήματος και τη διεκδίκηση εγκατάστασης πυροσβεστικού κλιμακίου στην Ερατεινή, η οποία χωροταξικά διαθέτει καίρια θέση για την έγκαιρη κατάσβεση πυρκαγιών και την προστασία των γύρω οικισμών και τέλος τη διεκδίκηση εγκατάστασης Διοικήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών σε κάθε Δήμο, προκειμένου να υπάρχει καλύτερος συντονισμός και μικρότερος χρόνος απόκρισης.

Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Νίκος Σουλιώτης κλείνοντας τόνισε: « Ο ρόλος των Δήμων στην κατάσβεση των πυρκαγιών είναι καταλυτικός. Πρέπει άμεσα να χρηματοδοτηθούμε για την προμήθεια μηχανημάτων έργου, πυροσβεστικών οχημάτων και υδροφόρων για να είμαστε πιο αποδοτικοί. Είμαστε σε επικοινωνία με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό η διαδικασία, η οποία δυστυχώς έχει ήδη καθυστερήσει. ».

Φωτογραφίες

    

randomness