Ακόμα 77 θάνατοι από Covid-19 που καταγράφηκαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο ανεβάζουν τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας στους 20.055 νεκρούς, πριν ακόμα αρχίσει να καλπάζει η νέα παραλλαγή Όμικρον που έχει ήδη επικρατήσει σε Βρετανία, Δανία και Πορτογαλία.

Η κυβέρνηση έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο lockdown, όπως αυτό που επέβαλε η Ολλανδία για να αναχαιτίσει το νέο πανδημικό κύμα, ωστόσο τις επόμενες ημέρες προγραμματίζεται να διατεθούν δωρεάν σε όλους τους πολίτες από δύο self test.

Πάντως η επιτροπή των ειδικών συνεδριάζει συνεχώς εκτιμώντας τα νέα δεδομένα και δεν αποκλείεται μετά τις γιορτές να υπάρξει εισήγηση για νέα μέτρα, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της Όμικρον, που ήδη έχει μεγάλη εξάπλωση σε όλη την Ευρώπη.

«Σε διάστημα μερικών εβδομάδων η Όμικρον θα επικρατήσει σε περισσότερες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, ωθώντας πιο κοντά στα όριά τους τα επιβαρυμένα συστήματα υγείας» προειδοποίησε την Τρίτη ο επικεφαλής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε.

Εξαδάκτυλος: Θα χρειαστούν νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς 

Για την ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης «Όμικρον» στην Ελλάδα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μίλησε  στο MEGA o πρόεδρος του του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να σταματήσουμε τη διασπορά της όμικρον, και μάλιστα γρήγορα. Όπου έχει εμφανιστεί, έχει κυριαρχήσει μέσα σε λίγες εβδομάδες και θα πρέπει να την περιορίσουμε. Παράλληλα, θα πρέπει, μέχρι να έρθει αυτή η στιγμή, δηλαδή τις επόμενες 1-2 εβδομάδες, να το εκμεταλλευτούμε έτσι ώστε να εμβολιαστούμε όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι. Αυτό αφορά κυρίως τους ανθρώπους άνω των 50 ετών. Η μετάλλαξη όμικρον δημιουργεί επαναλοιμώξεις δυστυχώς», δήλωσε αρχικά ο κ. Εξαδάκτυλος.

Για το ενδεχόμενο νέων μέτρων

Όσο αφορά στο ενδεχόμενο νέου lockdown, ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε:

«Δεν έχει γίνει κάποια συζήτηση επί του πρακτέου, ωστόσο είναι δεδομένο ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς κατά κύριο λόγο. Η διασπορά περιορίζεται με διάφορους τρόπους, αρχής γενομένης από τον περιορισμό στις περιοχές υπερμετάδοσης, και στις δραστηριότητες που προκαλούν υπερμετάδοση, και επίσης πρέπει να σταθεροποιηθούν τα κρούσματα».

Διπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου η θνησιμότητα

Αναλογικά με τον πληθυσμό της, η Ελλάδα ξεπερνά σε νεκρούς πολλές χώρες Ευρωπαϊκής Ένωσης, δείχνουν τα τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Το τελευταίο διάστημα η θνησιμότητα έχει αυξηθεί και πλησιάζει το απόλυτο ρεκόρ του περυσινού Δεκεμβρίου, όταν η Ελλάδα κατέγραψε σε δύο εβδομάδες 133 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους.

Το δεκαπενθήμερο που έληξε στις 12 Δεκεμβρίου η Ελλάδα ανέφερε 120,10 θανάτους από κορωνοϊό ανά εκατομμύριο πληθυσμού, συγκριτικά με τον μέσο όρο των 58,87 θανάτων στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, δηλαδή τις χώρες της ΕΕ συν την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία.

Πηγή: ECDC

Η Ελλάδα βρίσκεται έτσι στην 9η θέση μεταξύ των 30 χωρών, ανάμεσα στο Λιχτενστάιν και τη Λετονία. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ουγγαρία (261,75 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού) και στη δεύτερη η Βουλγαρία (206,14).

Σύμφωνα με τα δεδομένα που συλλέγει η υπηρεσία Our World In Data, η θνησιμότητα της Covid-19 στην Ελλάδα παραμένει πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ από τον Μάρτιο του 2021, ενώ τους προηγούμενους λίγους μήνες οι επιδόσεις της χώρας ήταν σημαντικά καλύτερες από τον μέσο όρο.

Πηγή: ECDC

Αν εξετάσουμε πάντως τα δεδομένα του ECDC από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει καταγράψει 1.802,77 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων, κάτω από τον μέσο όρο των 1.929,75 θανάτους στις 30 χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

ΠΗΓΗ 15MINUTES.GR