Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

Ανάκαμψη ή ελεύθερη πτώση χωρίς “Ομπρέλα” και... Αλεξίπτωτο (Άρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

Όπως αναμένονταν τα βλέμματα όλων αυτό το Σαββατοκύριακο ήταν στραμμένα στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που αυτή την περίοδο περνά μια βαθιά κρίση συνοχής και ενότητας που απειλεί ακόμη και την ύπαρξη του. 

Το κλίμα στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ήταν από την αρχή πολεμικό και τα είχε όλα. Εντάσεις, διαφωνίες, εκβιαστικά διλήμματα, διχαστικές λογικές και αποχωρήσεις. Τα είχε όλα εκτός από διαγραφές και δημοψήφισμα . Και ο λόγος που οι διαγραφές δεν έγιναν ήταν γιατί τα στελέχη που είχε διαγράψει αρχικά με ένα τουίτ ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης, αλλά μετά από δεύτερες σκέψεις θέλησε να τα διαγράψει και με ένα δημοψήφισμα μεταξύ των μελών, τελικά διευκόλυναν τον πρόεδρο αποχωρώντας μόνοι τους από το κόμμα. 

Την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανακοίνωσαν 46 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που εντάσσονται στην «Ομπρέλα». Μεταξύ αυτών είναι οι βουλευτές Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα, καθώς επίσης και οι Νίκος Φίλης και Δημήτρης Βίτσας, οι οποίοι συγκαταλέγονται στα τέσσερα στελέχη που είχαν παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας προς διαγραφή.

Από το κόμμα όμως αποχώρησε και ο Στέφανος Τζουμάκας που είχε προταθεί από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για διαγραφή. Εξηγώντας την αποχώρησή του ανέφερε ότι ''το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό. Στα μέρη μου λένε ότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ακέφαλο σώμα δεν έχει ηγεσία. Μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα πηγαίνει συνέχεια από πολιτική ήττα σε πολιτική ήττα και μέχρι τις ευρωεκλογές θα έχει κλείσει ο πολιτικός του κύκλος, μπορεί και νωρίτερα''.

Μετά τις αποχωρήσεις στελεχών στην Κεντρική Επιτροπή διαμορφώθηκε μια εντελώς άλλη πραγματικότητα, την οποία παραδέχτηκε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. Ότι ''πλέον δεν υπάρχουν διαγραφές και συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος δημοψηφίσματος''.   

Υπάρχει όμως και μια δεύτερη ομάδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όχι όμως από το κόμμα, ασκώντας σκληρή κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με κείμενο που εξέδωσαν μετά τη λήξη των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής.

«Η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη χθες στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν βαθιά προσβλητική και διχαστική» αναφέρουν. Το κείμενο υπογράφουν τα στελέχη Έφη Αχτσιόγλου, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος, Σία Αναγνωστοπούλου, Κωστής Καρπόζηλος, Δανάη Κολτσίδα, Νίκος Μπίστης, Μιχάλης Σαμπατακάκης, Μερόπη Τζούφη και Θεανώ Φωτίου.  

Η λίστα ομως με τα ονόματα των διαφωνούντων δεν είχε τελειωμό. Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για τις διαγραφές εξέφρασε στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή ο Γιάννης Ραγκούσης. Στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η γνώμη η δική μου είναι απολύτως αρνητική για διαγραφές μέσω δημοψηφίσματος. Είναι ζήτημα αξιακό όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά για το κράτος δικαίου και για την Ευρώπη του διαφωτισμού. Ατομικά δικαιώματα δεν μπαίνουν σε δημοψήφισμα. Δικαιοσύνη δεν αποδίδεται με δημοψηφίσματα».

Ακολούθως άσκησε κριτική στον πρόεδρο του κόμματος: «Ήρθα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για ένα εργαστώ για ένα μεγάλο κυβερνητικό κόμμα. Δεν ήρθα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να πάρω μέρος σε έναν εσωκομματικό πόλεμο».   

«Δημοψηφίσματα για θέματα πειθαρχικών κυρώσεων δεν μπορούν να πραγματοποιούνται. Είναι αποκλειστικά θέμα της Επιτροπής Δεοντολογίας», τόνισε από την πλευρά του και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Κάπου εκεί έλαβαν τέλος οι εσωκομματικές εχθροπραξίες και τη θέση τους πήραν οι εκκλήσεις για ενότητα. «Σήμερα αρχίζει η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης κατά τη δευτερολογία του στην Κεντρική Επιτροπή. Μετά την θυελλώδη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που έδωσε την ευκαιρία να εκτονωθεί η εσωκομματική κρίση και να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης, ένα ερώτημα πλανάται πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ. 

Θα καταφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ξεπεράσει την κρίση, να ανακάμψει και να επιστρέψει στην κοινοβουλευτική κονίστρα ως μόνιμος διεκδικητής της εξουσίας ή θα επιβεβαιωθούν οι απαισιόδοξοι οιωνοσκόποι που προβλέπουν την υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση μέχρι τις ευρωεκλογές;


Χρήστος Αλεξανδρής