Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Η FIA δεν θα αρχίσει έρευνα κατά του Χάμιλτον

Οι υπεύθυνοι της Φόρμουλα Ένα δεν θα διεξάγουν έρευνα για την απόφαση του Λιούις Χάμιλτον να φορέσει στο κυριακάτικο γκραν πρι της Τοσκάνης ένα μπλουζάκι, το οποίο υπογράμμιζε την αστυνομική βία. Η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA) εξέταζε αν το θέμα αποτελούσε παραβίαση των κανονισμών της, αλλά εκπρόσωπός Τύπου της δήλωσε στο BBC Sport ότι αποκλείστηκε το ενδεχόμενο έρευνας. Ωστόσο, η FIA θα επιδιώξει να ξεκαθαρίσει τις κατευθυντήριες γραμμές της σχετικά με το τι επιτρέπεται στους οδηγούς πριν από τον αγώνα, καθώς και πάνω στο βάθρο.

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω μπλουζάκι, το οποίο φόρεσε ο έξι φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στην εκδήλωση κατά του ρατσισμού πριν από την έναρξη του γκραν πρι της Τοσκάνης, αλλά και μετά τον αγώνα στο βάθρο των νικητών, έγραφε στην μπροστινή μεριά: «Συλλάβετε τους αστυνομικούς που σκότωσαν την Μπριόνα Τέιλορ». Πρόκειται για μια μαύρη γυναίκα, η οποία πυροβολήθηκε τον Μάρτιο οκτώ φορές από αστυνομικούς στο σπίτι της, στο Λούιβιλ του Κεντάκι. Στην πίσω μεριά το μπλουζάκι έγραφε: «Πείτε το όνομά της». Μετά τη νίκη του στον εν λόγω αγώνα, ο Χάμιλτον δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ήθελα να φέρω ευαισθητοποίηση στο γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που σκοτώνονται στο δρόμο. Και κάποια σκοτώθηκε στο σπίτι της και αυτοί ήταν στο λάθος σπίτι και αυτοί οι τύποι συνεχίζουν να είναι ελεύθεροι».

Η FIA αιφνιδιάστηκε από τις ενέργειες του Βρετανού, ο οποίος στους προηγούμενους αγώνες φορούσε ένα μπλουζάκι με το σύνθημα "Black Lives Matter" (σ.σ. αυτό αναγράφεται και στο κράνος του), την ώρα που όλοι οι άλλοι οδηγοί φορούν μπλουζάκια με το σύνθημα «Τέλος στο ρατσισμό». H FIA εξέταζε το αν ο Χάμιλτον παραβίασε το άρθρο 1.2 των κανονισμών της, το οποίο αναφέρει: «Η FIA θα απέχει από την εκδήλωση διακρίσεων λόγω φυλής, χρώματος δέρματος, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, εθνικής ή κοινωνικής καταγωγής, γλώσσας, θρησκείας, φιλοσοφικής ή πολιτικής άποψης, οικογενειακής κατάστασης ή αναπηρίας κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων της και δεν θα προβεί σε καμία σχετική ενέργεια». Επίσης, η FIA έχει υπογράψει τον Ολυμπιακό Χάρτη, ο οποίος απαγορεύει κάθε είδους «διαδήλωση ή πολιτική, θρησκευτική ή φυλετική προπαγάνδα».

Η Φόρμουλα Ένα και η FIA έχουν ξεκινήσει φέτος μια εκστρατεία κατά του ρατσισμού και υπέρ της διαφορετικότητας, η οποία περιλαμβάνει εκδηλώσεις κατά του ρατσισμού πριν από κάθε γκραν πρι. Ο Χάμιλτον βρίσκεται στο κέντρο των εκδηλώσεων, ως ο «πιλότος» που προσελκύει περισσότερο από κάθε άλλον την προσοχή και την δημοσιότητα στο σπορ, αλλά και ως ο μόνος μαύρος οδηγός στη Φόρμουλα Ένα.

Τη στάση του Βρετανού υποστηρίζει η ομάδα του, η Mercedes, η οποία έβαψε φέτος τα μονοθέσιά της μαύρα, προκειμένου να δείξει την στήριξή της κατά του ρατσισμού και της διαφορετικότητας.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ