Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Στο παγκόσμιο ρεκόρ στον Μαραθώνιο του Βερολίνου στοχεύει ο Μπεκέλε

Εννέα μήνες αφότου προσβλήθηκε από κορονοϊό, ο σπουδαίος Αιθίοπας δρομέας Κενενίσα Μπεκέλε, ελπίζει να καταρρίψει την Κυριακή, στα 39 του χρόνια, το παγκόσμιο ρεκόρ στον Μαραθώνιο του Βερολίνου, το οποίο είχε χάσει για δύο μόλις δύο δευτερόλεπτα το 2019.

Η κορυφαία επίδοση ανδρών στον κόσμο στην απόσταση των 42.195μ έχει καταρριφθεί επτά φορές στο Βερολίνο από το 2003, σε μια επίπεδη διαδρομή, ιδιαίτερα ευνοϊκή για την επίτευξη ενός ρεκόρ. Το παγκόσμιο βελτιώθηκε για τελευταία φορά το 2018 από τον Κενυάτη Έλιουντ Κιπσόγκε, τον πρώτο αθλητή που τερμάτισε κάτω από 2 ώρες 2 λεπτά στον αγώνα (2:01:39).

«Πριν από δύο χρόνια ήρθα εδώ για να βελτιώσω την ατομική μου επίδοση, αλλά φοβόμουν λίγο να μπω στον ρυθμό του παγκόσμιου ρεκόρ», εξήγησε ο Μπεκέλε, ο οποίος αποκάλυψε ότι χτυπήθηκε από την Covid-19 πριν από εννέα μήνες. «Αλλά αυτή τη φορά είμαι πολύ σίγουρος και θα προσπαθήσω να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ», υποσχέθηκε.

Ο πρώην κάτοχος των παγκόσμιων ρεκόρ στα 5.000μ και 10.000μ, επιβεβαίωσε ότι θα αγωνιστεί επίσης και στη Νέα Υόρκη στις 7 Νοεμβρίου: «Μετά από δύο χρόνια χωρίς Μαραθώνιο, θέλω να χρησιμοποιήσω αυτήν την ευκαιρία και να τρέξω δύο φορές σε έξι εβδομάδες και θα τα καταφέρω», είπε.

Ερωτηθείς για την ηλικία του, ο Αιθίοπας, ο οποίος ήταν ο δεύτερος άνδρας που έτρεξε την απόσταση κάτω από τις 2 ώρες και δύο λεπτά (2:01:41), απάντησε χαμογελώντας: «Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για την ηλικία μου, αλλά όχι εγώ. Η ηλικία μου δεν είναι πρόβλημα να τρέξω στον Μαραθώνιο. Έχω καλή ενέργεια και δεν αισθάνομαι την ηλικία. Μου μένουν λίγα χρόνια για να φθάσω στην καλύτερή μου επίδοση κι έχω αρκετό χρόνο μπροστά μου για να πετύχω τον στόχο μου, που είναι για να καταρρίψω το παγκόσμιο ρεκόρ».

Ο βασικός του αντίπαλος την Κυριακή στη γερμανική πρωτεύουσα αναμένεται να είναι ο συμπατριώτης του Γκούγιε Αντόλα, ο καλύτερος χρόνος του οποίου είναι 2:03:46 από το 2017 στο Βερολίνο.

 

ΠΗΓΗ : ΑΠΕ