Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Μετά τη βύθιση του «Αγία Ζώνη» - Μαύρισαν οι ακτές του Σαρωνικού - Μάχη με τη ρύπανση


Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει η ρύπανση των υδάτων από τη Σαλαμίνα μέχρι τη Βούλα, μετά την βύθιση του «Αγία Ζώνη ΙΙ» την Κυριακή τα ξημερώματα. 

Το απόγευμα της Πέμπτης η ρύπανση έφτασε στην Γλυφάδα και προχωράει προς τη Βούλα, όπου έχει φτάσει ήδη 300 μέτρα από την παραλία. 

Παράλληλα εκφράζονται φόβοι ότι λόγω της αλλαγής της διεύθυνσης του αέρα εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα τότε ενδεχομένως η πετρελαιοκηλίδα να φτάσει και σε άλλες ακτές περιοχών όπως στο Πέραμα και στο Κερατσίνι αλλά και σε νησιά του Σαρωνικού. 

Το «Αγία Ζώνη ΙΙ» βυθίστηκε το πρωί της Κυριακής στην θαλάσσια περιοχή νότια-νοτιοδυτικά της Αταλάντης. Το πλοίο είχε αποπλαύεσει έμφορτο από τα διυλιστήρια του Ασπρόπυργου με 2.200 μετρικούς τόνους fuel oil και 370 μετρικούς τόνους marine gas oil. Δύο μέρες μετά την βύθιση ολοκληρώθηκα νκαι οι εργασίες στεφανοποίησης του ναυαγίου, ενώ έχουν αρχίσει εντατικές προσπάθειες απορρύπανσης. 


Δήμαρχος Πειραιά

Στο ίδιο πλαίσιο και η δήλωση του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη ο οποίος χαρακτήρισε την κατάσταση πολύ χειρότερη από ότι περίμενε. «Το πρόβλημα έχει φτάσει μέχρι το Ελληνικό και τον Άγιο Κοσμά» ανέφερε χθες σε ανακοίνωση του. «Τώρα αυτό που προέχει είναι να καθαρίσουν οι ακτές μας και τα νερά, είναι οι εταιρείες εδώ, είναι το Λιμενικό εδώ, καταβάλουνε προσπάθειες. Λένε ότι σε 15 με 20 μέρες ο Πειραιάς τουλάχιστον θα είναι καθαρός, αρκεί να μην υπάρχει άλλη διαρροή». 

Αυτοψία Κουρουμπλή

Σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος θα πραγματοποιήσει σήμερα αυτοψία στην περιοχή μαζί με τον υφυπουργό Νεκτάριο Σαντορινιό, η πλήρη αντιμετώπιση της μόλυνσης στον Σαρωνικό θα γίνει σε 20 με 25 μέρες. Ο ίδιος υποστήριξε ότι έχουν κινητοποιηθεί «θεοί και δαίμονες για την αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας». 

«Έχουμε εξαντλήσει όλα τα μέσα που υπάρχουν διαθέσιμα στον ελληνικό χώρο. Επίσης συμμετέχει και ένα υπερσύγχρονο ευρωπαϊκό σκάφος, ειδικό στις πετρελαιοκηλίδες. Γίνεται μια γιγάντια επιχείρηση. Έχω δώσει εντολή στο Λιμενικό να την επιτηρεί από κοντά. Ακόμη και στον γερανό της απάντλησης του πετρελαίου από το βυθισμένο πλοίο έχουμε τοποθετήσει άνδρες του Λιμενικού», πρόσθεσε ο κ. Κουρουμπλής.

Δήμαρχος Γλυφάδας

«Δυστυχώς η θαλάσσια ρύπανση από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου ''Αγία Ζώνη'' στη Σαλαμίνα έφτασε στη Γλυφάδα μας και το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό», έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, αναρτώντας σχετική φωτογραφία για να τονίσει το μέγεθος του ζητήματος.

Όπως αναφέρει, ο δήμος βρίσκεται σε κινητοποίηση και για την μείωση της επικινδυνότητας του προβλήματος ειδικό σκάφος προχωρά στον καθαρισμό των υδάτων. Ο κ. Παπανικολάου απευθύνει έκκληση σε κατοίκους και επισκέπτες να μην κατεβαίνουν για μπάνιο στις παραλίες του Δήμου.


ΠΕΝΕΝ: Κινητή οικολογική βόμβα το δεξαμενόπλοιο

Την κακή κατάσταση που βρισκόταν το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ» σημειώνει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού, η οποία το χαρακτηρίζει ως μια «κινητή οικολογική βόμβα». 

Όπως αναφέρει η ΠΕΝΕΝ, το πλοίο ήταν 35ετίας και έφερε σημαντικά προβλήματα, ιδιαίτερα στο μηχανοστάσιο, όπου είχαν τοποθετηθεί πρόχειρα μπαλώματα με σκοπό να κλείσουν οι ανοιχτές τρύπες, ενώ σημειώνει και την υποστελέχωση του πλοίου καθώς αντί για 11 μέλη πληρώματος σ’ αυτό επέβαιναν μόλις δύο. 

Τέλος, η Ένωση Ναυτών ασκεί κριτική στα κυβερνητικά όργανα για την καθυστερημένη αντίδραση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την εξάπλωση της μόλυνσης στις περιοχές του παραλίακού μετώπου της Αττικής.

 

ΠΗΓΗ ΙΝ.GR