Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΠΑΣΟΚ: «Πολύ καλή» η επιλογή της LAZARD από το ΥΠΟΙΚ

* Το σχόλιο του κόμματος στις δηλώσεις Τσίπρα στο Bloomberg 

«Πολύ καλή» χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ την επιλογή του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης να επιλέξει ως σύμβουλό του για θέματα δημοσίου χρέους τη Lazard. 

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη εταιρεία «είχε αξιοποιηθεί ως σύμβουλος του τότε υπουργού, Ευάγγελου Βενιζέλου, και του ΟΔΔΗΧ  την κρίσιμη περίοδο των μεγάλων παρεμβάσεων στο χρέος (Ιούλιος 2011 – Μάρτιος 2012)» και προστίθεται: 

«Είναι τώρα καιρός  να αντιληφθεί και να παραδεχθεί ο κ. Τσίπρας και όλα τα στελέχη της κυβέρνησης του την σημασία που είχε η δραστική παρέμβαση στο χρέος που συντελέστηκε  στις 9 Μαρτίου 2012 με το δραστικό κούρεμα και τη ριζική αναδιάρθρωση του. Αναδιάρθρωση που εμπεριέχει και  τη δέσμευση του  Eurogroup για περαιτέρω μείωση, μέσα από την ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση των κρίσιμων παραμέτρων, μόλις διαπιστωθεί η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος. 

Είναι επίσης ευκαιρία να ενημερωθεί ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη της κυβέρνησής του για την προετοιμασία που έχει γίνει και τα επεξεργασμένα σχέδια που υπάρχουν για τη περαιτέρω μείωση και την ευνοϊκότερη αποτύπωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, τώρα που κανονικά πρέπει να ενεργοποιηθούν οι ειλημμένες σχετικές αποφάσεις του Eurogroup. Αρκεί να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η μόνη υπάρχουσα και η μόνη ασφαλής εθνική στρατηγική».


Το σχόλιο του κόμματος στις δηλώσεις Τσίπρα στο Bloomberg

Από το Γραφείο τύπου του ΠΑΣΟΚ, σε σχέση με τη δήλωση του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα στο Bloomberg, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Μετά την ηρωική σύγκρουση Βαρουφάκη - Ντάισελμπλουμ και μετά από πέντε μόλις ημέρες αυτάρεσκων δηλώσεων πολλών υπουργών για μονομερείς πρωτοβουλίες σε σχέση με το χρέος και την ακύρωση όλων σχεδόν των διαρθρωτικών αλλαγών, έσπευσε ο κ. Τσίπρας να διαβεβαιώσει, μέσω του Bloomberg, ότι η κυβέρνηση του:

- αποκλείει μονομερείς ενέργειες σε σχέση με το χρέος

- θα πληρώνει κανονικά τις οφειλές του χρέους σε ΕΚΤ και ΔΝΤ

Σωστά ως αρχή. Τι έχουν όμως να πουν οι υπουργοί, οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που λέγανε με εκπληκτική άνεση το αντίθετο μέχρι και σήμερα το πρωί;

Έσπευσε επίσης ο κ. Τσίπρας να εστιάσει την πρότασή του προς τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ σε δύο σημεία:

Πρώτον, στον περιορισμό του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα και την αντικατάσταση του από το στόχο των πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

Δεύτερον, στον προσανατολισμό των διαρθρωτικών αλλαγών σε ζητήματα φοροδιαφυγής, διαφάνειας αλλά και πελατειακού κράτους. 

Όμως ο πρώτος από τους στόχους αυτούς προϋποθέτει εξειδίκευση των αποφάσεων και δεσμεύσεων του Eurogroup του Φεβρουαρίου 2012 για περαιτέρω μείωση του χρέους μέσω της βελτίωσης κρίσιμων παραμέτρων καθώς το νέο μακροοικονομικό πλαίσιο ταυτίζεται με την επικαιροποίηση της μελέτης βιωσιμότητας του χρέους. Αυτό με τη σειρά του προϋποθέτει έξοδο από το μνημόνιο και μετάβαση στη νέα φάση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής  μέσα στο χρονοδιάγραμμα και μέσα στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. Αυτή ήταν και αυτή πρέπει να παραμείνει η εθνική στρατηγική. Η μόνη υπαρκτή και ασφαλής. Άλλα λέχθηκαν όμως προεκλογικά από τα δυο κυβερνώντα κόμματα. 

Ο δε δεύτερος στόχος των ριζικών διαρθρωτικών αλλαγών, όπως τον αναφέρει ο κ. Τσίπρας, επικεντρώνεται στην ανατροπή του πελατειακού κράτους. Τέλεια. Μόνο που τώρα υπάρχουν πολλοί εκλογικοί πελάτες με προσδοκίες και απαιτήσεις. Τι θα τους πουν;


(ΑΠΕ)