Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Διοικητής 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας - Στερεάς Φώτης Σερέτης σε Ιατρικό Σύλλογο Φθιώτιδας: «Δεν στηρίξατε το Νοσοκομείο Λαμίας όταν σας χρειάστηκε»

Ανοιχτή πρόσκληση στον Ιατρικό Σύλλογο Φθιώτιδας να επισκεφθεί την 5η Υγειονομική Περιφέρεια στη Λάρισα, προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη της Διοίκησης για όλα τα θέματα που απασχολούν τη νοσοκομειακή περίθαλψη στο νομό και κυρίως για την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο, απηύθυνε χθες ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας Φώτης Σερέτης. 

Ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ βρέθηκε στη Λαμία και στο περιθώριο της ημερίδας που διοργάνωσε ο Ο.ΔΙ.Π.Υ. για την διασφάλιση της ποιότητας στην Υγεία, θέλησε να απαντήσει και στην ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας για τις ελλείψεις και τα προβλήματα λειτουργίας του Νοσοκομείου Λαμίας.

Ο κ. Σερέτης δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την νέα παρέμβαση του Ιατρικού Συλλόγου καλώντας τα μέλη της Διοίκησης «να σταματήσουν να εκδίδουν μανιφέστα» όπως χαρακτηριστικά είπε, εγκαλώντας την Υγειονομική Περιφέρεια ότι δεν στηρίζει και δεν βοηθά το Νοσοκομείο Λαμίας.

«Ο καθένας μας, είπε ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ, έχει έναν θεσμικό ρόλο και προσφέρει αυτά τα οποία είναι υποχρεωμένος να προσφέρει με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας».
Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της ανακοίνωσης του Ιατρικού Συλλόγου, ο κ. Σερέτης χαρακτήρισε ανακρίβειες τα όσα γράφονται και κάλεσε τη Διοίκηση των γιατρών να επισκεφθεί την Υγειονομική Περιφέρεια στη Λάρισα για να τους ενημερώσει επακριβώς για το πώς δομορφώνεται σήμερα η κατάσταση στα Νοσοκομεία και ιδιαίτερα στο Νοσοκομείο Λαμίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Σερέτης «είναι ανακρίβεια όταν λέγεται ότι δεν υπάρχει συνεργασία μεταξύ της Υγειονομικής Περιφέρειας και της Διοίκησης του Νοσοκομείου Λαμίας.

Όταν μέσα σε ένα χρόνο με τον καινούριο προϋπολογισμό διαθέτουμε 3,5 εκατ. ευρώ για το Νοσοκομείο Λαμίας, πέρα της δαπάνης των φαρμάκων και πέρα από τη δαπάνη για υλικά τα οποία χρειάζονται για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, αυτό σημαίνει ότι είμαστε κοντά στη διοίκηση του Νοσοκομείου και διαθέτουμε τα απαραίτητα χρήματα και να προσλάβει προσωπικό και να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες του προάγοντας περισσότερο τα τμήματα που εχουμε αναπτύξει». 

Όσον αφορά τις προσλήψεις προσωπικού ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ τόνισε ότι «μέσα σε ενάμιση χρόνο έχουν προκηρυχθεί 47 θέσεις μονίμου προσωπικού γιατρών του ΕΣΥ. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά, ότι το Νοσοκομείο της Λαμίας δεν είναι ελκυστικό για νέους γιατρούς».

Στο σημείο αυτό ο κ. Σερέτης κάλεσε όσους εργάζονται σήμερα μέσα στο Νοσοκομείο Λαμίας να αναρωτηθούν γιατί το Νοσοκομείο δεν είναι ελκυστικό για να ερθουν νέοι γιατροί.  «Αυτό είναι μια υποχρέωση καθαρά του κάθε νοσοκομειακού ιδρύματος και όχι της Υγειονομικής Περιφέρειας και του υπουργείου Υγείας» υπογράμμισε ο κ. Σερέτης.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι έχουμε προσλάβει πάνω από 180 άτομα επικουρικό προσωπικό. «Αν δεν είναι αυτό στήριξη τότε τι είναι;» σημείωσε χαρακτηριστικά. «Σέβομαι την αγωνία όλων και των συναδέλφων γιατρών που υπογράφουν την ανακοίνωση - μανιφέστο, όμως αναρωτιέμαι ποιά ήταν η στάση τους όταν τους χρειάστηκε η Πολιτεία. 

Υπήρχε οικειοθελής συμμετοχή, όχι αντίθετα υπήρχε συμμετοχή στο Νοσοκομείο του Βόλου. Έντεκα γιατροί μπήκαν στη μάχη αντιμετώπισης της πανδημίας για να ενισχύσουν το σύστημα υγείας και τους συναδέλφους τους, που ήταν μέσα στο Νοσοκομείο» υποστήριξε ο κ. Σερέτης.  Και κατέληξε λέγοντας: «Πάνω απ’ όλα, μας ενδιαφέρει πως ο ασθενής θα εξυπηρετηθεί και δεν θα ταλαιπωρηθεί με την παραμονή του στο Νοσοκομείο.

Σαφώς και έχουμε προβλήματα αλλά τα προβλήματα δεν λύνονται δια μαγείας. Χρειάζεται συνεργασία όλων. Αντί να δημοσιοποιούμε ανακοινώσεις και μανιφέστα, σιωπηρά να εργαστούμε όλοι μας για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στο Νοσοκομείο Λαμίας».




Αφορμή για την έκρηξη του Διοικητή της 5ης ΥΠΕ αποτέλεσε η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας με την οποία αναφέρεται “σε προβλήματα λειτουργίας που παρατηρούνται σε νευραλγικά τμήματα του ιδρύματος αλλά και καθυστερήσεις σε ενέργειες και παρεμβάσεις που αν είχαν γίνει θα συνέβαλαν στην βελτίωση τόσο των υπηρεσιών υγείας που αυτό παρέχει στους πολίτες της Φθιώτιδας, όσο και στις συνθήκες εργασίας των γιατρών που συνεχίζουν να το στελεχώνουν”.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος αναφέρονταν “στις ελλείψεις επιστημονικού - ιατρικού προσωπικού που έχουν προκύψει στο αναισθησιολογικό τμήμα, στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, στο ακτινολογικό τμήμα, στο παθολογοανατομικό, στην παιδιατρική κλινική και τελευταία και στην παθολογική κλινική”. 

Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Φθιώτιδας, “η δυσλειτουργία των ανωτέρω τμημάτων και κλινικών επηρεάζει σημαντικά τη γενικότερη λειτουργεία του νοσοκομείου και καθιστά δυσχερείς τις συνθήκες εργασίας και την καθημερινότητα των νοσοκομειακών”.