Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

Ο νέος ''Αρμαγεδών'' ! (Αρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

 

Οι κινήσεις πολιτών που αντιδρούν στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών δεν λένε απλά τη γνώμη τους ή δεν εκφράζουν απλά την αντιθεσή τους στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας . Βγάζουν και επιστημονικά πορίσματα και αποφαίνονται οτι οι ανεμογεννήτριες καταστρέφουν τον τόπο . Γι'αυτό και στην εγκαταστασή τους αντιδρούν οι Νησιώτες , οι ''Καμπίσιοι και οι ''Βουνίσιοι'' . Δεν λένε ξεκάθαρα το οχι , αλλά χρησιμοποιούν διάφορα προσχήματα . ''Είμαστε υπέρ των ανανεώσιμων μορφών  ενέργειας , αλλά με ορους και προυποθέσεις ''. Το ιδιο ''οχι '' στις ανεμογεννήτριες στην Οίτη , είπε και το Δημοτικό συμβούλιο Λαμίας .

Βλέποντας ολες αυτές τις εικόνες με τις κινητοποιήσεις κατοίκων κατα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών σε διάφορα σημεία της χώρας , δεν ξέρουμε τι να υποθέσουμε . Οτι μικρές μειοψηφίες εχουν την δύναμη να εμποδίζουν την υλοποίηση κυβερνητικών σχεδιασμών και αποφάσεων του κράτους και του Συμβουλίου της Επικρατείας ή μήπως η αντίδραση της κοινωνίας είναι καθολική , γεγονός που μας κάνει να σκεφτούμε οτι το κράτος , η επίσημη κυβέρνηση και γενικά η συντεταγμένη πολιτεία εχει χάσει οριστικά τη μάχη της ενημέρωσης των πολιτών για την αναγκαιότητα αντιμετώπισης του ενεργειακού προβλήματος της χώρας που απειλεί να τινάξει στον αέρα τους προυπολογισμούς νοικοκυριών , επιχειρήσεων και του ιδιου του κράτους ; Διότι αν πιστέψουμε τα οσα γράφονται στις καταγγελίες και τα αμέτρητα ψηφίσματα διαμαρτυρίας και εναντίωσης στην εγκατάσταση ανανεώσιμων μορφών ενέργειας , περι καταστροφής ανθρώπων και περιβάλλοντος , τότε θα πρέπει να συμπεράνουμε οτι εκεί πάνω στα κέντρα λήψης των αποφάσεων , πρέπει να εχει εγκατασταθεί ο νέος ''Αρμαγεδών '' , που θέλει να μας αφανίσει ολους για να εξυπηρετήσει κάποια μοχθηρά σχέδια καπιταλιστών που θέλουν να λεηλατήσουν τον τόπο .

Διότι πως αλλιώς να εξηγήσουμε οτι  αντιδρούμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας , στα αιολικά και φωτοβολταικά , οταν αποδεδειγμένα  ενα απο τα  μεγαλύτερα προβλήματα  της ελληνικής οικονομίας σήμερα είναι το κόστος της ενέργειας ; Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το κόστος της ενέργειας στην Ελλάδα είναι κατα 30% υψηλότερο απο το αντίστοιχο κόστος για τους ανταγωνιστές των ελληνικών επιχειρήσεων , με αποτέλεσμα να αυξάνεται και το κόστος των παραγόμενων στην Ελλάδα προιόντων . Ολοι οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί Οικονομικών συνηθίζουν να μιλάνε για ανάπτυξη , βελτίωση της ανταγωνιστικότητας , της παραγωγικότητας , για ενθάρρυνση  της επιχειρηματικότητας και νέες θέσεις εργασίας . Δυστυχώς ομως ολα αυτά τα χρόνια δεν κατάφερε το ελληνικό κράτος να χωροθετήσει την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών . Να υποδείξει δηλαδή χώρους που με βάση ολα τα επιστημονικά δεδομένα , ενδείκνυται για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας . Και αυτός είναι ο λόγος που δεν ερχονται εύκολα στη χώρα μας ξένοι  επενδυτές . Δεν θέλουν να μπλέξουν σε εναν λαβύρινθο γραφειοκρατικών διαδικασιών . Πολλά τα παραδείγματα .

Οταν στην Ελλάδα ολα αλλάζουν με την αλλαγή μιας κυβέρνησης ή μιας Δημοτικής Αρχής , ενδεχομένως να αποδειχτεί τελικά πολύ φιλόδοξος ο στόχος του Εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα ( ΕΣΕΚ ) , το 2030 η συμμετοχή των ΑΠΕ στην κατανάλωση ενέργειας να ανέλθει στο 35%, δηλαδή σε διπλάσιο ποσοστό απο τα σημερινά δεδομένα .

                                                                                                                                                             Χρήστος Αλεξανδρής

                                                                                                                                                                  Δημοσιογράφος

                                                                             

 

    

Απόψεις

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων

randomness