Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΠΟΤΑΜΙ: Το νέο και μεγάλο θέλει νέο αίμα, δεν γίνεται μόνο με το ΠΑΣΟΚ

 

Τις απόψεις του για το πως θα δημιουργηθεί μια μεγάλη προοδευτική παράταξη ανέλυσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στο ραδιόφωνο «ΒΗΜΑ FM 99.5» και την εκπομπή «Ταπί και ψύχραιμοι», λέγοντας: «Αυτό λοιπόν που είπα στην κυρία Γεννηματά είναι ότι είναι υποχρέωσή μας να κάνουμε ένα διάλογο για τα προβλήματα που έχει η χώρα, να δούμε αν οι λύσεις που προτείνουμε -εμείς και αυτοί- πρώτον συγγενεύουν και αν αυτές οι λύσεις δελεάζουν και άλλο κόσμο. Αν αυτός ο κόσμος είναι πολύς, θα έρθει, θα μπει σ΄ αυτή την κουβέντα και θα υποχρεώσει και εμάς, ως μειοψηφία πια, να ακολουθήσουμε τις επιλογές του. Αυτή είναι η λογική μου. Η λογική μου δεν είναι να ενωθούμε το ΠΑΣΟΚ με το Ποτάμι μήπως και αισθανθούμε πιο ασφαλείς».

 

Στη συνέχεια είχε την ευκαιρία να δώσει πολλές διευκρινίσει σε ότι αφορά την πρόταση του και τη συνάντηση που είχε με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αναφέροντας: «Είναι μια ευκαιρία να λύσουμε κάποιες παρεξηγήσεις που προφανώς υπάρχουν. Το Ποτάμι έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν διατίθεται για να ενωθεί με το ΠΑΣΟΚ. Δεν μας ενδιαφέρει να επιστρέψουμε σε σχήματα του παρελθόντος. Αυτό που μας ενδιαφέρει όμως είναι να δούμε πόσος κόσμος στην κοινωνία αναζητά κάτι μεγάλο, έξω από εμάς και έξω από τα υπάρχοντα σχήματα.

 

Ο επικεφαλής του Ποταμιού απαντώντας στις ερωτήσεις των Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλου για το πως θα είναι επιτυχημένο το εγχείρημα ήταν σαφής λέγοντας: «Εγώ θέλω να αποδειχτεί ότι αυτή η συζήτηση για το νέο και το μεγάλο συγκινεί ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας. Το ότι συγκινεί τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ή τους βουλευτές του Ποταμιού καλό είναι, αλλά δεν είναι επαρκής λόγος για να γίνει κάτι μεγάλο».

 

Αναλύοντας το σκεπτικό πίσω από την πρόταση του για το Κοινοβούλιο του Κέντρου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Χρειαζόμαστε μία μεγάλη δύναμη προοδευτικής λογικής, αυτό όμως πρέπει να φανεί και στην κοινωνία. Όχι μόνο στα πρωτοσέλιδα και σε κάποιους αρθρογράφους της κεντροαριστεράς. Πρέπει λοιπόν οι άνθρωποι που πιστεύουν σε αυτή τη μεγάλη δύναμη να έρθουν και να παρουσιαστούν. Να είναι εδώ να δώσουν μία μάχη και να φτιάξουμε μαζί το καινούργιο και το μεγάλο. Το καινούργιο και το μεγάλο δεν γίνεται με μηχανικές συμπλεύσεις. Δηλαδή «παιδιά 11 και 13 = 24» να το μεγάλο. Δεν είναι έτσι, το μεγάλο θέλει καινούργιο αίμα».

 

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

 

«Πάντα υπήρχε συνεννόηση. Ακόμη και με τη Νέα Δημοκρατία σε κάποια σημεία συνεννοηθήκαμε, ακόμη και με τον ΣΥΡΙΖΑ συνεννοηθήκαμε το 2015 για να σώσουμε τη χώρα. Η συνεννόηση είναι υποχρέωση όλων των δυνάμεων».

 

«Το τρίτο κόμμα στη Βουλή δεν κερδίζει κάτι. Η αξιωματική αντιπολίτευση κερδίζει. Τα υπόλοιπα αν ενώσουμε τις δυνάμεις θα είναι ένα δώρο προς τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί θα μειωθούν οι αρχηγοί που θα μιλούν, και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι που θα μιλούν και οι βουλευτές που θα υπογράφουν ερωτήσεις και θα μιλούν. Δηλαδή η ένωση των δυνάμεων δεν προσδίδει κάτι πέρα από το ονόρε που θα πεις "αντί για 11 είμαστε 20". Δεν κερδίζει κάτι η δημοκρατία και ο προοδευτικός χώρος».

 

«Εγώ δεν κάνω πολιτική με βάση την επικοινωνία και την εικόνα. Σημασία έχει η ουσία. Δε θα χάριζα αυτή τη στιγμή μια αντιπολιτευτική φωνή μόνο και μόνο για να διορθώσουμε ένα φωτογραφικό ενσταντανέ στο οποίο η Χρυσή Αυγή ανεβαίνει στο βήμα της Βουλής ως τρίτο κόμμα. Το σημαντικό είναι να υπάρχουν στη Βουλή φωνές όπως εμείς, όπως το ΠΑΣΟΚ, φωνές που υπερασπίζονται -αν και όποτε το υπερασπίζονται- την αληθινή πολιτική απέναντι στους λαϊκιστές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ».

 

«Το θέμα είναι να μην υπάρχει ψευδής εικόνα. Οι εφημερίδες μπορεί να λένε "μπράβο, πολύς κόσμος” αλλά υπάρχει αυτός ο κόσμος; Εμείς είπαμε -και εδώ είναι η δεύτερη πρότασή μας και θα το συζητήσουμε μια άλλη φορά και με την κυρία Γεννηματά- ότι αυτή η επιτροπή των 20-25 ανθρώπων θα πρέπει έρθει σε επαφή με πάρα πολύ κόσμο: με δημάρχους, με ανθρώπους που έχουν δράση στην αυτοδιοίκηση, με τις επιχειρήσεις. Αυτός ο κόσμος να συγκροτήσει ένα μεγαλύτερο σώμα, που εμείς το λέμε Κοινοβούλιο του Κέντρου, για να γίνει κατανοητό ότι υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα. Υπάρχει ένας προοδευτικός χώρος που υπερασπίζεται τις προοδευτικές αλλαγές, και δεν είναι ΠΑΣΟΚ, δεν είναι Ποτάμι. Επομένως είναι υποχρέωση του Θεοδωράκη, της Γεννηματά να κάνουν πίσω να μπει αυτός ο κόσμος μπροστά. Αν ο κόσμος αυτός εμφανιστεί και υπάρξει, εν τοις πράγμασι, ένας καινούριος, προοδευτικός, μεγάλος χώρος, που εμείς αποτύχαμε να καλύψουμε, είναι υποχρέωσή μας να κάνουμε πίσω και να δώσουμε χώρο σε αυτούς τους νέους ανθρώπους. Δεν το εννοώ ηλικιακά, εννοώ τους νέους και δημιουργικούς ανθρώπους που θα μπουν στην πολιτική. Αυτό είναι το σχέδιό μας και τα δύσκολα σχέδια έχουν αξία».

 

«Σε πρακτικό επίπεδο, η επιτροπή η οποία θα συσταθεί θα μιλήσει με τον Μπουτάρη, με τον Καμίνη, με άλλους 50 δημάρχους σε όλη την Ελλάδα που είναι στον προοδευτικό χώρο. Αν όλοι αυτοί θέλουν να συμβάλουν σε κάτι καινούριο, θα είναι εκεί. Θα τους δούμε. Γιατί πέρα από τα λόγια, πρέπει να γίνονται και πράξεις, να μπουν κάποιοι στο παιχνίδι. Εάν μπουν στο παιχνίδι πολλοί άνθρωποι, νέος κόσμος, που μας ξεπερνά ως κόμματα, είναι υποχρέωση μας να τους δώσουμε την σκυτάλη. Ή να είμαστε και εμείς μαζί τους. Δε λέω ότι θα φύγουμε εμείς από το κόλπο. Αλλά σημασία έχει να σκέφτεσαι όχι πως θα ενωθείς με κάποιον για να κάνεις το τρία το δικό σου και το τέσσερα ή το πέντε το δικό του εφτά για να νιώσεις ασφαλής. Το θέμα είναι μπορείς να πολλαπλασιάσεις τη δύναμη του προοδευτικού λόγου στην κοινωνία, κάνοντας και ένα βήμα πίσω. Αυτό θα επιχειρήσουμε. Αυτό πρέπει να φανεί τους επόμενους μήνες. Δεν θα περιμένουμε το 2107».

 

«Εμείς δεν ενταχθήκαμε ποτέ στην κεντροαριστερά. Αυτή η κουβέντα αν έχει τίτλο, “ο διάλογος για την κεντροαριστερά” δεν αφορά το Ποτάμι. Εμείς μιλάμε για τη μεγάλη προοδευτική παράταξη. Εμείς βάζουμε στην υπόθεση και στελέχη που προέρχονται από τον κύριο Μάνο, από τον κύριο Σκυλακάκη. Από την πλευρά της δράσης. Δηλαδή φιλελεύθερους πολίτες, που αυτή την στιγμή, είναι σύμμαχοί μας σε αυτήν την προσπάθεια. Άρα, μιλάμε για ένα ευρύτερο προοδευτικό κίνημα, που περιλαμβάνει και φιλελεύθερους και αριστερούς μεταρρυθμιστές».

 

«Υπάρχουν πολλά σημεία επαφής, αλλά για να απαντήσω στο τι θα κάνουμε, θα πρέπει να είστε σε θέση να μου απαντήσετε πότε θα γίνουν εκλογές, με τι συσχετισμό δυνάμεων και ποιο θα είναι το εκλογικό δίλημμα. Δηλαδή τι; Να πούμε τώρα “Φτιάξε ένα μερεμέτι, για να δούμε τι θα γίνει στις εκλογές του 17 ή του 18”»;

 «Πιστεύω ότι ο κ. Τσίπρας, ο κ. Καμμένος και οι 153 τους θα παραμείνουν στη βουλή ενωμένοι ότι και να γίνει. Πιστεύω δηλαδή ότι παίζουν επικοινωνιακά παιχνίδια».

 «Υπάρχει δυστυχώς και ένα αρνητικό σενάριο για τη χώρα όπου η χώρα σέρνεται αλλά η κυβέρνηση δεν πέφτει. Εγώ δεν λέω ότι η κυβέρνηση αυτή θα πάει τη χώρα μπροστά, λέω ότι η χώρα θα σέρνεται αλλά τις εκλογές θα προσπαθήσει ο κ. Τσίπρας να τις αποφύγει και το 16 και πιθανόν και το 17. Το πόσο θα τις αποφύγει θα το δούμε στην πράξη αλλά ότι θα προσπαθήσει να τις αποφύγει ανεξαρτήτως της κατάρρευσης της κοινωνίας νομίζω ότι θα το κάνει».

 «Δεν είναι ούτε πανίσχυρος ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε πανίσχυρη ΝΔ. Τα ποσοστά 18% ΣΥΡΙΖΑ και το 24% ΝΔ δεν τους καθιστούν πανίσχυρους. Μάλιστα μπροστά στο 45% που αρνείται να απαντήσει στις δημοσκοπήσεις δεν είναι καθόλου πανίσχυροι. Αυτή τη στιγμή σχεδόν ένας στους 2 ψηφοφόρους αρνείται να πάρει μέρος στις δημοσκοπήσεις. Γιατί πανίσχυρα κόμματα μιλάμε; Μη βλέπουν τις σκιές στους στις δημοσκοπήσεις και λένε ότι είναι πανίσχυροι. Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνά με λιγότερο από το 20% του κόσμου».

 

 

ΠΗΓΗ ΑΠΕ 

    

 

randomness