Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

5.500.000 ευρώ διαθέσιμα για μίνι -λεωφορεία χωρίς οδηγό στη Λαμία

 

Το έργο FABULOS που αφορά τα εξυπνα λειτουργικά συστήματα αυτοματοποιημένων λεωφορείων στον αστικό ιστό των πόλεων  ξεκίνησε την πρόσκληση υποβολής προσφορών . Ένα συνολικό ποσό περίπου 5,5 εκατομμυρίων ευρώ διατίθεται στις εταιρείες για την υποστήριξη του έργου .” Έρευνας & Ανάπτυξης για την ανάπτυξη συστημάτων που θα μπορούν να λειτουργούν στόλους αυτοματοποιημένων μίνι λεωφορείων”.

Η πρόσκληση  θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2018.

 

Την 1η Σεπτεμβρίου άνοιξε η διεθνής πρόσκληση υποβολής προσφορών για την απόκτηση συστημάτων για τη λειτουργία στόλων αυτοματοποιημένων μίνι λεωφορείων εντός αστικών περιοχών. Όλες οι εταιρείες ή οι κοινοπραξίες μπορούν να υποβάλλουν προσφορές, με την προϋπόθεση ότι τουλάχιστον το 50% της Έρευνας και  Ανάπτυξης πρέπει να πραγματοποιηθεί στην ΕΕ ή σε συνδεδεμένες χώρες.

"Η Λαμία βρίσκεται πλέον στο χάρτη με τις καινοτόμες πόλεις και στη καρδιά της τεχνολογικής εξέλιξης! Με εταίρους-φίλους από Φιλανδία, Νορβηγία, Εσθονία, Ολλανδία και Πορτογαλία, δημιουργούμε το τεχνολογικό αύριο της πόλης μας. Η κοινοπραξία FABULOS με το τριετές της έργο, έχει στόχο να εντάξει στη καθημερινότητα του δημότη τα αυτο-οδηγούμενα λεωφορεία", δηλώνει ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης.

Τα αυτο-οδηγούμενα μίνι λεωφορεία έχουν ήδη δοκιμαστεί σε διάφορες χώρες, αλλά μια απτή εφαρμογή στην πράξη της διαχείρισης των αυτόνομων στόλων, ως μέρος της παροχής δημόσιων υπηρεσιών μεταφοράς επιβατών, δεν είναι ακόμα διαθέσιμη. Συνεπώς, πρέπει να αποδειχθεί η οικονομική, τεχνική, κοινωνική και νομική ωριμότητα της λύσης.

Οι έξι πόλεις-εταίροι του έργου FABULOS αγκαλιάζουν αυτή την πρόκληση με συλλογική παροχή έργου Έρευνας και  Ανάπτυξης για τη δημιουργία και την υποβολή σε δοκιμές πρωτότυπων έξυπνων συστημάτων που θα μπορούν να λειτουργούν στόλους αυτο-οδηγούμενων μίνι λεωφορείων σε όλα τα αστικά περιβάλλοντα. Αυτές οι λύσεις αναμένεται να είναι συνολικές και να συμπεριλαμβάνουν λογισμικό, εξοπλισμό, στόλο και υπηρεσίες.

Όταν η πρόσκληση για υποβολή προσφορών κλείσει, η διαδικασία θα εκτελεστεί σε τρεις φάσεις τελειώνοντας τον Σεπτέμβριο του 2020. Η πρόσκληση απευθύνεται  στο βιομηχανικό κόσμο και του ζητά να αναπτύξει καινοτόμες λύσεις για τις ανάγκες του δημόσιου τομέα , παρέχοντας  μια πρώτη αναφορά πελατών ώστε να δώσει τη δυνατότητα στις εταιρείες να δημιουργήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά.

Η πρώτη φάση της διαδικασίας αφορά μελέτη σκοπιμότητας των επιλεγμένων τεχνολογιών και προτάσεων. Στη συνέχεια, ακολουθεί επιλογή των πιο ελπιδοφόρων ιδεών οι οποίες θα μοντελοποιηθούν και θα υποβληθούν σε εργαστηριακές δοκιμές στη δεύτερη  φάση. Στόχος της τριτης  φάσης είναι να γίνει επικύρωση και σύγκριση των πρώτων τελικών προϊόντων σε πραγματικές καταστάσεις. Σε αυτή φάση, τα τρία επιλεγμένα πρωτότυπα αναμένεται να υποβληθούν σε δοκιμές ως μικροί στόλοι αυτοματοποιημένων λεωφορείων στην Εσθονία, τη Φινλανδία, την Ελλάδα, την Ολλανδία, τη Νορβηγία και την Πορτογαλία.

Συνολικά, ο προϋπολογισμός για την προμήθεια του έργου FABULOS είναι περίπου 5.500.000 ευρώ . Ο μέγιστος προϋπολογισμός για μεμονωμένους προμηθευτές που εμπλέκονται και στις τρεις φάσεις ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ.