Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Astra Zeneca Θα μπορούσαν και καλύτερα

Γράφει ο Σπύρος Ρίζος

 

Χθες η καθηγήτρια κα Μ. Θεοδωρίδου, της επιτροπής εμβολιασμών, κατά την διάρκεια της τακτικής τηλεοπτικής ενημέρωσης με τον γ.γ. κ. Μ. Θεμιστοκλέους, μας πληροφόρησε για την νέα απόφαση-σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, για το εμβόλιο της AstraZeneca.
Προς αποφυγή παρεξηγήσεων και από καθήκον για την ενημέρωσή σας, σας παραθέτουμε πιο κάτω ολόκληρη την τοποθέτηση τής κας Θεοδωρίδου:
Μ. Θεοδωρίδου: Σύσταση στους άνω των 60 ετών για το εμβόλιο Astra Zeneca
«H επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca να χορηγείται σε ηλικίες άνω των 60 ετών, ανέφερε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου COVID-19. Σήμερα χορηγείται στη χώρα μας από την ηλικία των 30 ετών και πάνω.
Η επιτροπή εισηγείται να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες που έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση του AstraZeneca να επιλέξουν ένα από τα άλλα τρία διαθέσιμα εμβόλια. Επίσης όσοι έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση να συνεχίσουν με το ίδιο εμβόλιο. Όπως, είπε η καθηγήτρια ο κίνδυνος υπερτερεί του κινδύνου θρομβώσεων. Η επιτροπή λαμβάνει αυτή την απόφαση καθώς υπάρχει επάρκεια εμβολίων στην Ελλάδα και η επιδημιολογία της χώρας είναι καλή, καθώς παρατηρείται σταθερή μείωση κρουσμάτων, όπως επισήμανε η κυρία Θεοδωρίδου.
Επίσης, σημείωσε ότι οι εμβολιασμοί προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς, κτίζοντας σταδιακά το τείχος ανοσίας, προσθέτοντας ότι οι συστάσεις μπορεί να επικαιροποιούνται με τα νεότερα δεδομένα».
Επίσης παραθέτουμε απόσπασμα από την αναφορά του κ. Θεμιστοκλέους στο Astra Zeneca:
«Αυτό ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ο οποίος πρόσθεσε πως όσοι έχουν κλείσει ραντεβού για να κάνουν το εμβόλιο της Astra Zeneca και είναι κάτω των 60 ετών, με βάση τη νέα σύσταση της Επιτροπής Εμβολιασμών, μπορούν εφόσον το επιθυμούν να μην το κάνουν, αλλά όπως εξήγησε αυτό δεν είναι απαγόρευση καθώς εάν κάποιος θέλει να κάνει το εμβόλιο μπορεί να το κάνει.
Όσον αφορά την δεύτερη δόση του ίδιου εμβολίου, είπε ότι εάν έχουν εμφανιστεί σοβαρές παρενέργειες μετά την πρώτη δόση, ο θεράπων ιατρός μπορεί να κάνει αίτηση για άλλο εμβόλιο».
Η ευθύνη για την σωστή ενημέρωση των πολιτών ανήκει στον υπουργό υγείας κ. Βασίλη Κικίλια που στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν χειρίστηκε το θέμα δεόντως.
Θα μπορούσε με επίσημες γραπτές και προφορικές ανακοινώσεις, σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης και ειδικά στον Τύπο, να είναι δε έτσι διατυπωμένη η ανακοίνωση που να μην χωρούν αμφιβολίες, φόβος και πανικός, για ανεπιθύμητες ενέργειες, από το εμβόλιο. Και τέλος να δίνονται οι κατάλληλες οδηγίες για τους ενδιαφερόμενους.
Αυτά όλα μπορεί να έγιναν, αλλά με τον τρόπο που έγιναν είχαν αντίθετα αποτελέσματα, από το επιδιωκόμενο.
Αντί να καθησυχάσουν τους εμβολιασμένους τους αναστάτωσαν.
Έτσι δε έγινε μέγα θέμα στα Μ.Ε. η οδηγία για την ιδιαιτερότητα του AstraZeneca.


    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.