Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ - ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ;

Γράφει ο
Νικ. Καλαντζής, Συνταξιούχος Δάσκαλος   

 

Και οι νέες δημοτικές αρχές καλούνται ν’ αντιμετωπίσουν το άλυτο πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών.

Τα τελευταία χρόνια, όλες οι μέθοδοι διαχείρισης σκουπιδιών που επιλέχθηκαν, αποδείχθηκαν πρόσκαιρες λύσεις με ημερομηνία λήξης, αφού και οι ΧΥΤΑ και οι ΧΥΤΥ, έχουν χρονικό όριο πληρότητας, με αποτέλεσμα ν’ αναζητούνται, συνεχώς, νέες λύσεις και η οριστική λύση και επίλυση του σοβαρού αυτού προβλήματος να οδηγεί σε αδιέξοδα.

Στη Βόρεια Ευρώπη, το πρόβλημα έχει λυθεί με την καύση των σκουπιδιών και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το εργοστάσιο καύσης σκουπιδιών στο κέντρο της Βιέννης, το οποίο λειτουργεί για παραπάνω από πενήντα (50) χρόνια, χωρίς την παραμικρή όχληση των περιοίκων, από οσμές και καυσαέρια, αφού στις καμινάδες απορροής των καυσαερίων, έχουν τοποθετηθεί ειδικά φίλτρα επεξεργασίας των καυσαερίων και των οσμών αποσύνθεσης.

Η παραγόμενη ενέργεια μετατρέπεται σε ηλεκτρικό ρεύμα, μέρος του οποίου διατίθεται στους καταναλωτές εν ίδει ανταποδοτικού τέλους και το υπόλοιπο διοχετεύεται σε υπόγειο δίκτυο θέρμανσης των πεζοδρομίων, τους χειμερινούς μήνες ώστε να αποφεύγεται ο σχηματισμός πάγου και η πιθανότητα ατυχημάτων.

Παρόμοια προσπάθεια, έγινε στη χώρα μας, πριν από χρόνια στην κοινότητα Ανάβρας Μαγνησίας, όταν εφαρμόστηκε η μέθοδος της καύσης των περιττωμάτων ζώων και η παραγόμενη ενέργεια, διοχετεύθηκε, με υπόγειο δίκτυο, στα πεζοδρόμια της κοινότητας, τους χειμερινούς μήνες, αποτρέποντας τη δημιουργία πάγου.

Η πρόταση, λοιπόν, είναι συγκεκριμένη και αφορά την οργανωμένη καύση των σκουπιδιών και την παραγωγή ενέργειας.

Τα προτεινόμενα στάδια λειτουργίας της συγκεκριμένης λύσης, είναι συγκεκριμένα:

ΣΤΑΔΙΟ 1ο: Σε κάθε Δήμο, να γίνει επίσημα υπολογισμός του όγκου των συγκεντρωμένων σκουπιδιών σε ημερήσια, εβδομαδιαία, μηνιαία και ετήσια βάση.

ΣΤΑΔΙΟ 2ο: Με βάση τα δεδομένα του υπολογισμού να γίνει μελέτη κατασκευής εργοστασίου σκουπιδιών, για τις ανάγκες του κάθε Δήμου, αντίστοιχου μεγέθους με τον παραγόμενο όγκο σκουπιδιών.

ΣΤΑΔΙΟ 3ο: Υποβολή των μελετών των Δήμων, μέσω των Υπουργείων Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Κλιματικής Αλλαγής, Ενέργειας  στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εξασφάλιση κοινοτικών κονδυλίων για την κατασκευή των συγκεκριμένων κτιριακών και λοιπών εγκαταστάσεων.

Ενδεικτικά, οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, θα πρέπει απαραίτητα να περιλαμβάνουν εκτός της βασικής κτιριακής υποδομής, εγκατάσταση υποδοχής σκουπιδιών, φούρνους και υψικάμινους καύσης των σκουπιδιών, εφοδιασμένους με ειδικά φίλτρα διοχέτευσης των παραγόμενων καυσαερίων, ειδικές τουρμπίνες μετατροπής της παραγόμενης ενέργειας, σε ηλεκτρικό ρεύμα, χώρος αποθήκευσης του ηλεκτρικού ρεύματος.

ΣΤΑΔΙΟ 4ο: Το όλο πλέγμα του δικτύου καύσης των σκουπιδιών και παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, μπορεί να τεθεί υπό τα αντίστοιχα Υπουργεία ή την Περιφέρεια, ώστε ν’ αντιμετωπιστεί ενιαία η διαχείριση του παραγόμενου ηλεκτρικού ρεύματος, με σύσταση νομικού προσώπου λειτουργίας και διαχείρισης του συνολικού project (Προτείνεται, ενδεικτικά, η παροχή μέρους του ηλεκτρικού ρεύματος, στους αγρότες για τις ανάγκες λειτουργίας των καλλιεργειών τους ή παροχέτευση-επιστροφή στους κατοίκους του Δήμου, ως ανταποδοτικού τέλους).

ΣΤΑΔΙΟ 5ο: Η εκμετάλλευση του παραγόμενου ηλεκτρικού ρεύματος, θα δώσει τη δυνατότητα στον κάθε Δήμο, να μπορέσει, με τη μορφή εκτελούμενων αναγκαίων έργων, ν’ ανταποδώσει στους κατοίκους του, βελτιώνοντας τις συνθήκες διαβίωσης.

Ως χώρος εγκατάστασης του συγκεκριμένου έργου, θα πρέπει να επιλεγεί έκταση εκτός αστικού ιστού, για την ευκολία εκφόρτωσης και μετακίνησης απορριμματοφόρων.

Επίσης θα απαιτηθεί η δημιουργία θέσεων εργασίας τόσο επιστημονικού προσωπικού (Χημικοί Μηχανικοί, Μηχανικοί Διαχείρισης κλπ.) όσο και λοιπού προσωπικού με ειδική εκπαίδευση, προσφέροντας επαγγελματική διέξοδο σε ικανό αριθμό ανέργων νέων.

Η παρουσία προσωπικού λειτουργίας του ολιστικού project καύσης σκουπιδιών, θ’ αποτελέσει πόλο ανάπτυξης, ιδιαίτερα των μικρότερων Δήμων, βοηθώντας την τοπική οικονομία (στέγη, τροφή κλπ.).

Συμπερασματικά και εκτός όσων προαναφέρθηκαν, το βασικότερο είναι ότι η προτεινόμενη λύση, έχει απεριόριστη διάρκεια ζωής, αφού είναι βέβαιο ότι η παραγωγή σκουπιδιών, μάλλον θ’ αυξάνεται παρά θα μειώνεται.

Ταυτόχρονα, δίνεται οριστική λύση, με την απαλλαγή από το βραχνά της διαχείρισης των σκουπιδιών, αλλά και την απαλλαγή της ατμόσφαιρας και του υδροφόρου ορίζοντα από επιπλέον επιβάρυνση-μόλυνση.

Γνωρίζω ότι η όλη προσπάθεια θέλει μεγάλη κινητικότητα και υπομονή και επιμονή, όμως το περιβάλλον δεν μπορεί να μας περιμένει.

Άλλωστε χρωστάμε στον πλανήτη να διορθώσουμε όσα εμείς οι ίδιοι καταστρέψαμε με τις αλόγιστες επιλογές μας.

Ας το τολμήσουμε κ.κ. Δήμαρχοι!!!

 


 

    

 

randomness