Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΕΙΚΟΝΑ ΠΑΡΑΚΜΗΣ

Από που προκύπτει ότι τα εργατικά κέντρα και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχουν αρμοδιότητα που αφορά την εισαγωγή στα πανεπιστήμια;

Το ερώτημα - απορία γίνεται με αφορμή την επιστολή 40 περίπου εργατικών κέντρων στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελαροπούλου, με την οποία ζητούν να αποσυρθεί η ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια.

Εντύπωση μου προκάλεσαν τα επιχειρήματα που αναφέρονται στην επιστολή αυτή.

Θα αποκλειστούν, λένε, φτωχά παιδιά, παιδιά φτωχών οικογενειών. Λες και τα παιδιά των φτωχών, όταν το σύστημα των εξετάσεων είναι αδιάβλητο θα αποτύχουν γιατι υστερούν σε σχέση με τα παιδιά των πλουσίων. Λες και η αντίθεση στην εκπαιδευτική διαδικασία ειναι μαθηταράδες οι πλούσιοι, τούβλα οι φτωχοί.

Ξεχνούν ότι το πτυχίο ως μεσο κοινωνικής ανέλιξης και καταξίωσης κερδήθηκε από αυτούς που θεώρησαν ότι η κατάκτηση της γνώσης δεν ειναι χάρισμα, αλλά κοπιώδης προσπάθεια. Και αλήθεια είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πτυχιούχων είναι παιδιά φτωχών οικογενειών.

Η ίδια η ζωή λοιπόν διαψεύδει την επιχειρηματολογία τους.

Ισχυρίζονται ακόμα, στην επιστολή τους τα εργατικά κέντρα, ότι εάν κλείσουν τμήματα και σχολές αυτό θα έχει “οικονομικές συνέπειες στις τοπικες κοινωνίες”.

Που σημαίνει ότι δεν θα έχουμε που να ενοικιάζουμε τις γκαρσονιέρες μας και δεν θα μπορούμε να πουλήσουμε τα σουβλάκια από τα σουβλατζήδικά μας.

Φοβερές αερολογίες. Ξεχνούν ότι το επίπεδο της εκπαίδευσης μιας χώρας ειναι το χαρακτηριστικό της ποιότητας και της προοπτικής της.

Δεν βλέπουν ότι η εικόνα που εκπέμπουν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ είναι εικόνα παρακμής;

Θα περίμενε, λοιπόν, κανείς να προβάλλονται διαφορετικές ανησυχίες.

Και τώρα τι; Για να περιμένουμε από ένα πανεπιστήμιο να ανταποκριθεί στον ρόλο του θα πρεπει να εκπαιδεύει τόσους όσους του επιτρέπουν οι υποδομές του και το επιστημονικό του δυναμικό.

Αλλιώς, αν συνεχιστεί η παρακμή, με μέσο όρο εισαγωγής 2,3,4 κλπ, θα αναμένουμε να εκδίδονται πτυχία με την αίτηση του ενδιαφερόμενου...


Κώστας Λιάλιος

Φυσικός
πρώην Δήμαρχος Αγίου Κωνσταντίνου