Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες

Άλλη μια σχολική χρονιά έφτασε στο τέλος της. Ανοίγει η αυλαία των Πανελλαδικών εξετάσεων και τα παιδιά, τα παιδιά μας, θα θηρεύσουν τα όνειρα τους διεκδικώντας μια θέση στα πανεπιστήμια της χώρας μας.

Ωστόσο, είναι ανάγκη να διαλαλήσουμε το μήνυμα προς όλους πως οι Πανελλαδικές είναι μια μόνο δοκιμασία την οποία διερχόμενοι οι νέοι αποκομίζουν άλλη μία εμπειρία ζωής χωρίς να κρίνουν τη μετέπειτα εξέλιξη κανενος στον στίβο της ζωής.

Η "Ιθάκη" κάθε νέου είναι ένα όμορφο ταξίδι με πρώτο μεγάλο σταθμό τις συγκεκριμένες εξετάσεις.

Όμως, αυτό το ταξίδι έχει στις αποσκευές του όλα εκείνα τα όμορφα πράγματα που αποκόμισε ο κάθε νέος σε όλη τη θητεία του στο σχολείο και στο φροντιστήριο: γνώσεις για συγκεκριμένα αντικείμενα, γνώσεις για τον κόσμο που τον περιβάλλει, αξίες, αρετές, ιδανικά, όμορφες σχέσεις, φιλια, μια καθημερινότητα κατά την οποία συμβιωνε με διαφορετικούς χαρακτήρες και έμαθε να λειτουργεί σε ένα ευρύτερο σύνολο αποδεχόμενος την ετερότητα, συμπαιδεύτηκε και συναξιώθηκε, συναθλήθηκε και συμμαθήτευσε, συναγωνίστηκε και συνεργάστηκε, ώστε να ωριμάσει και από μαθητής να μετεξελιχθεί σε έναν άξιο πολίτη της δημοκρατικής κοινωνίας.

Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα που κατάφερε στην πορεία του στη σχολική ζωή με συνοδοιπόρο τον μαχόμενο εκπαιδευτικό είναι εκείνα που μεταξιώνουν τη ζωή του και καθιστούν τον μαθητή ώριμο πολίτη του μέλλοντος και είναι εκείνα που τελικά νοηματοδοτούν αυτή την πορεία.

Ο πολίτης του αύριο δε θα κριθεί από τη σχολή στην οποία κατάφερε να πετύχει, αλλά από τα καθημερινά ψήγματα της συμπεριφοράς του προς τον εαυτό του, προς τους φίλους του, προς την υπάρχουσα και την εν δυνάμει οικογένεια και προς την κοινωνία.

Ο πραγματικός, λοιπόν, στόχος κάθε βήματος στην δεκαοκτάχρονη πορεία ζωής βρίσκεται στην πραγμάτωση και σφυρηλάτηση ενός βίου που εδραιώνεται στο ήθος και τον ηρωισμό της καθημερινής ζωής, στην καθημερινή εναξίωση ακόμα και των πιο απλών πραγμάτων και στη θεώρηση του ανθρώπου ως σκοπού και όχι ως μέσου ζωής.

Εύχομαστε ολοψυχα σε όλα τα παιδιά να ευοδωθούν οι στόχοι τους και να μετρούν τα πάντα στη ζωή με γνώμονα και μέτρο τον άνθρωπο.

Η αξία της δε βρίσκεται στο "φαίνεσθαι" αλλά στο "είναι"!


Ευμορφία Ρουποτιά
Εκπαιδευτικός - Δημοτικός Σύμβουλος Λαμίας

 

 

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων

randomness