Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ένα σημαντικό μάθημα για τα σχολεία μας

Μια από τις μεγάλες κατακτήσεις της Πανδημίας, είναι το ότι πολλοί άνθρωποι γνώρισαν το πώς λειτουργεί η Επιστήμη. Ένα σημαντικό μάθημα που ίσως θα οφείλαμε, μεθοδολογικά, να το προσφέραμε στα Σχολεία μας.

Θα μπορούσαμε, κάπως, να συνοψίσουμε ορισμένα "μαθήματα" ...

Μάθαμε, λοιπόν, ότι η Επιστήμη αλλάζει γνώμη υπό το φως νέων δεδομένων, αλλά δεν το κάνει ακόμα κι αν διαδηλώνει ο μισός πλανήτης κι ένας πλανητάρχης εναντίον της.

Μάθαμε ότι η Επιστήμη συνήθως επιβεβαιώνεται, όχι διότι κατέχει κάποια μαγική σφαίρα, αλλά διότι είναι η μεγαλύτερη κατάκτηση του ανθρώπινου πνεύματος που έχει την πιο ισχυρή πρόσδεση στην Πραγματικότητα.

Μάθαμε ότι η Επιστήμη δεν επικαλείται την αυθεντία και δεν δεν έχει σημασία η άποψη του εκάστοτε Επιστήμονα, αλλά των επίσημων θεσμών και οργάνων της.

Μάθαμε ότι ο επιστημονικός διάλογος δεν γίνεται στα περιοδικά ποικίλης ύλης, αλλά σε επιστημονικά έντυπα με βάση μετρήσεις, μαθηματικά, στατιστικές και βιοχημικούς μηχανισμούς.

Μάθαμε ότι η Επιστήμη δεν επιθυμεί καμία σχέση με την Πολιτική αν και η μεθοδολογία της προήλθε και ακμάζει μέσα στις Δημοκρατίες.

Μάθαμε ότι η Επιστήμη και η Τεχνολογία είναι διαφορετικά πράγματα και ότι δεν θα πρέπει να εμπιστευόμαστε την "επιστήμη" που δήθεν παράγεται από ολοκληρωτικά καθεστώτα, αφού είναι απλώς τεχνολογική πανουργία.

Μάθαμε ότι η Επιστήμη μπορεί να σώσει εκατομμύρια ζωές και παρά την προσπάθειά της για αξιακή ουδετερότητα, ζει και αναπνέει τον ίδιο αέρα με τη Δημοκρατία.

Μάθαμε ότι οι πολέμιοι της Επιστήμης είναι πολέμιοι της Δημοκρατίας, αφού δεν δέχονται το έλλογο επιχείρημα, αλλά προτιμούν τη βία, λεκτική και φυσική.

Κυρίως, όμως, μάθαμε ότι η Ιατρική Επιστήμη, η κορυφαία αυτή Επιστήμη, συνδυάζει τον Ανθρωπισμό και τον Ορθολογισμό με έναν μοναδικό τρόπο που τιμά αυτούς που διαχρονικά την στήριξαν.

Από τους Γιατρούς της Ιπποκρατικής Συλλογής ως τους ήρωες των ΜΕΘ και των Μικροσκοπίων που κερδίζουν σήμερα τη μάχη έναντι του τρομερού εχθρού.

Όσοι αταλάντευτα υπηρετούμε την Ιατρική, αισθανόμαστε σήμερα για άλλη μια φορά το μεγαλείο της.

Εμβολιαζόμαστε κανονικά !

Νικάμε !

Παναγιώτης Ιακωβής